Aloo gobi – hinduski przysmak warzywny

Aloo gobi

Aloo gobi to danie bardzo proste w przygotowaniu. To danie, które nie wygląda zbyt szczególnie. To też danie, które smakiem zachwyca i sprawia, że trudno jest nie sięgnąć po więcej! Składają się na nie ziemniaki, kalafior i pomidory, a więc wszystko, co jest teraz w sezonie. Jednak to wyśmienita hinduska mieszanka przypraw nadaje mu jego niepowtarzalny charakter.

Mówimy tu o klasycznych bohaterach kuchni hinudskiej: kurkumie, kolendrze, gorczycy czy imbirze. Dobrze jest zaopatrzyć się w nie, gdyż używane są w zdecydowanej więkoszości dań hinduskich i nawet większy zapas znika bardzo szybko, zwłaszcza w naszym domu 😉 Jeśli chodzi o kurkumę, super jest mieć zarówno roślinkę ze względu na jej wspaniałe liście, jak i ziarna, które dodają potrawą nieco cytrusowego smaku. Imbir zawsze wybieramy świeży, ze względu na niepowtarzalny smak i aromat.

Przepis na aloo gobi, którym się dziś z Wami podzielę, pochodzi z książki Sophie Dahl, której tytułu niestety nie pamiętam. Wprowadziłam do niego tylko niewielkie modyfikacje i taki właśnie – lekko zmodyfikowany – Wam dziś przedstawiam.

Aloo gobi

Aloo gobi - hinduski przysmak warzywny
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Wspaniała mieszanka tak popularnych w Polsce warzyw jak ziemniaki, kalafior czy pomidory, jednak w zupełnie innym wydaniu - po hindusku. Pełne aromatu, pełne smaku, niecodzienne danie, które - jeśli raz go spróbujesz - nie opuści już Twojego stołu.
Autor:
Składniki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 250g pomidorów w puszce
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na około 2-3 cm kawałki
  • ½ główki kalafiora, podzielonej na różyczki
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru, zmielonego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 mała zielona chilli, drobno pokrojona (pozbawiona ziaren jeśli nie lubisz ostrego)
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie
  1. Podrzej olej na patelni. Gdy gorący, dodaj na niego pokrojoną drobno cebulkę i smaż na średniej temperaturze do zmięknięcia. Dodaj przyprawy (bez cukru, cynamonu i soku z cytryny)oraz chili i dokładnie wymieszaj, a potem smaż przez parę minut dla wydobycia aromatu. Niektórzy wprawieni hinduscy kocharze dodają w tym momencie odrobinę wody na patelnię, by mieszankę przypraw też zagotować dla jeszcze większego wydobycia jej wartości. Jeśli tak robisz, nim przejdziesz do następnego kroku upewnij się, że woda odparowała.
  2. Następnie dodaj pomidory wraz z sokiem oraz 6 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj ziemniaki, przemieszaj, by pokryły się sosem i całość zagotuj. Potem zmniejsz temperaturę i gotuj około 10 minut na niewielkim ogniu. Potem dodaj kalafior, cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszaj wszystko, dodaj wody jeśli jest taka potrzeba i gotuj przez kolejne 15 minut.
  3. Dopraw do smaku.
  4. Przypraw posiekanymi liśćmi kolendry i serwuj.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 5 Kalorie: 208 Tłuszcze: 6g Nasycone: 0,8g Nienasycone: 5,2g Trans: 0g Węglowodany: 3508g Cukry: 4,4g Sód: 77mg Błonnik: 5,9g Białka: 4,8g Cholesterol: 0g

aloo gobi - wartosci odzywcze

Danie jest wspaniałe zaraz po przygotowaniu – ale jeśli nie zniknie z Twojego stołu od razu, świetnie nada się także na lunch na dzień następny. Szczególnie bez podgrzewania, bo na zimno zdaje się być jeszcze lepsze niż ciepłe!

My aloo gobi przygotowujemy zawsze więcej, by mieć pewność, że i następnego dnia będziemy mogli się nim nacieszyć. Choć niekoniecznie doczekuje u nas lunchu. Uwielbiam z rana wyjadać je prosto z lodówki jako szybkie śniadanie…

aloo gobi

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na Facebooku! Nie tylko łatwiej go znajdziesz ale i rozbudzisz kubeczki smakowe (i może ziarenko zazdrości) u swoich przyjaciół.

Dziękujemy bardzo za każdego share’a 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.