Jako dziecko uwielbiałam koktajle mleczne. Jako smoothie pokochałam je całym sercem w Australii a Dawid szybko do mnie dołączył. W mgnieniu oka zagościły na naszym stole i wspaniale się spisują jako lekkie, pożywne i zdrowe śniadanie, szczególnie dla tych, którzy nie mogą wiele jeść zaraz po obudzeniu. My określamy je mianem ‘bzyków’ ze względu na charakterystyczny dźwięk blendera. Zapraszam więc dziś na bzyka szarlotkowego, czyli Apple Pie Smoothie!
- ½ jabłka
- ½ banana
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- cynamon
- 1 i ½ szklanki mleka
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżka miodu
- Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić na nie pokrojone drobno jabłka i dusić przez około 5 minut, aż zmiękną. Doprawić cynamonem. Po około minucie na patelnię wrzucić cukier i gdy zacznie się karmelizować, wymieszać jabłka z cynamonem. Przełożyć do pojemnika, w którym będziemy blendować i ostudzić.
- Gdy jabłka wystygną, zalać je miodem. Dodać pokrojonego w plastry banana i pół szklanki mleka. Zmiksować. Dodać pozostałe mleko i jogurt i wymieszać.
- Podawać posypane cynamonem.

Smoothie może stanowić samodzielne danie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem do większego posiłku. My ostatnio połączyliśmy go z wyśmienitymi bakaliowymi naleśnikami amerykańskimi z mąki gryczanej. Małe, lekki i pożywne, tak szybko znikały z talerza, że następnym razem potroję ilość użytej mąki! Zamierzamy też przetestować je jako jedzenie podróżne. Na pewno dam znać, czy się dobrze sprawdzają.
Bonus: Nie wiem, jak Ty, ale ja nie przepadam za mlekiem. Jednakże przetwory mleczne są bardzo istotne, szczególnie dla kobiet. ‘Przemycam’ więc mleko w smoothies i piję je z przyjemnością, jednocześnie oddalając od siebie widmo osteoporozy. A Ty, jakie triki stosujesz, by zapewnić sobie odpowiedni poziom wapnia w organizmie? 😉