Słodki ziemniak w aromatycznej zupie azjatyckiej

Slodki-ziemniak-zupa-azjatycka

Słodki ziemniak to główny bohater tego dania. Te pomarańczowe bulwy dużo większe od naszych ziemniaków pojawiły się w polskich sklepach dość niedawno i w związku z tym nie do końca wiadomo z czym i jak je jeść. Jesteś ciekawy/ciekawa ja ugryźć temat? W najpyszniejszy możliwy sposób – po azjatycku!

Słodki ziemniak, czyli batat, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nie jest więc ‘rdzenny’ dla Azji. Jest natomiast wspaniałym nośnikiem azjatyckich smaków i aromatów, a jego delikatna struktura i fascynująca słodycz sprawiają, że każde danie z jego dodatkiem jest wspaniałą przygodą dla podniebienia.

Ta-dam! Słodki ziemniak w aromatycznej zupie azjatyckiej! Chwytamy za garnki i na podbój kulinarnego świata! 🙂

Słodki ziemniak w aromatycznej zupie azjatyckiej
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Aromatyczna zupa azjatycka z dodatkiem słodkiego ziemniaka i ryżu to niecodzienne danie, od którego tak łatwo się uzależnić! Rozgrzewające, pyszne, zaskakujące, po prostu... mniam!
Składniki
  • 1 mniejszy słodki ziemniak
  • ½ szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 ziarna kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 ostre papryczki chili
  • 3 cm świeżego imbiru, drobno pokrojone
  • 200 ml rosołu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sok i skórka z połowy limonki
  • kilka listków bazylii cytrynowej lub garść liści kolendry
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale w kierunku al dente a nie rozgotowania!) i przygotowania słodkiego ziemniaka. Obieramy go i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy słodkiego ziemniaka ze wszystkich stron, tak, by się ślicznie zarumienił. Im więcej koloru - tym więcej smaku.
  2. Gdy ziemniak się smaży, przygotowujemy przyprawy. Siekamy na drobne kawałki papryczkę chili. Nasiona kolendry oraz kardamon zgniatamy w moździerzu (lub mielimy w młynku lub w blenderze - a jeśli nie mamy nic z tych akcesorów, albo rozbijamy młotkiem do mięsa, albo zostawiamy w stanie oryginalnym).
  3. Gdy słodki ziemniak jest gotowy, na patelnię dodajemy wszystkie przyprawy poza sokiem z limonki i bazylią/kolendrą. Podgrzewamy je, mieszając, aż staną się aromatyczne.
  4. Dodajemy rosół oraz mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 10-12 minut. W 10 minucie dodaj ugotowany wcześniej ryż. Gotuj aż płyny się połączą, zredukują i zupka w pełni rozwini smak.
  5. Całość podawaj w miseczkach, skropioną sokiem z limonki, udekorowaną skrórką z limonki, bazylią/kolendrą i dodatkowo - jeśli lubisz - chili.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 2 Kalorie: 461 Tłuszcze: 22.2g Nasycone: 18.5g Nienasycone: 3.7g Węglowodany: 59.5g Cukry: 4.5g Sód: 185.8g Błonnik: 2.9g Białka: 9.1g Cholesterol: 3mg

Slodki ziemniak w aromatyczej zupie azjatyckiej

Slodki ziemniak w aromatycznej zupie azjatyckiej

Jeśli ten przepis wydaje Ci się nieco znajomy, to dlatego, że jest to jedna z obiecanych wariacji przepisu na aromatyczną zupę azjatycką z najlepszymi kulkami z wołowiny. Odkrywszy mieszankę przypraw tam użytą i delikatność zupki, na jaką składa się połączenie polskiego rosołu oraz mleczka kokosowego postanowiliśmy eksperymentować. Ponieważ słodki ziemniak jest bardzo zdrowy, to on pierwszy trafił do naszego kociołka smaku. I wyszła z niego ta magiczna zupa.

Ciekawi jesteśmy, jak Ci smakuje połączenie wariacji na temat ziemniaka i ryżu w jednym daniu? Tak bardzo nie do pomyślenia w naszym kręgu kulturowym, nas w pełni urzekło! A Ciebie?

Slodki ziemniak w aromatycznej zupie azjatyckiej

 

Tradycyjnie już, jeśli podoba Ci się ten przepis, prosimy, żebyś podzielił/podzieliła go na Facebooku i/lub na Pintereście. Pomagasz nam w ten sposób rosnąć i – dajesz motywację do częstszego publikowania.

W tajemnicy powiem Ci, że Aneta jest strasznym świrem jeśli chodzi o statystyki i po ukazaniu się posta co godzinę sprawdza ilość sherów. Uszczęśliw Anetę – podziel posta 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.