Azjatycki sos śliwkowy

Azjatycki sos śliwkowy

Azjatycki sos śliwkowy wymaga pewnej dojrzałości smakowej. Łączy w sobie słodycz i kwaskowatość śliwki z bardzo wyraźnymi smakami i aromatami Azji, takimi jak sos sojowy tamari, sos rybny czy olej kokosowy. Dodatkowo zawiera w sobie całą porcję zdrowia w postaci czosnku, imbiru, ostrych płatków chili… Jest po prostu przepyszny! Bardzo możliwe, że podobnie jak my, gdy raz go spróbujesz, będziesz wiedzieć, że to ten jedyny!

Warto dodać, że azjatycki sos śliwkowy to dodatek, który pojawiło się w naszej w kuchni przez przypadek. Zostanie w niej na zawsze, gdyż oboje się w nim zakochaliśmy. Szukałam ostatnio inspiracji na pyszne posty na bloga i przeglądając jeden z przepisów, który doprowadził nas do ugotowania rożków sushi z indykiem stwierdziłam zatroskana, że nie mamy sosu śliwkowego. Dawid, nie usłyszawszy czego nie mamy i tak bohatersko rzucił się na ratunek i zobowiązał się to zrobić. To czyli cały ten sos! Dopiero po fakcie opowiedział mi swoją część tego zobowiązania w ciemno, z którego – z dumą przyznam – wywiązał się 10/10.

Azjatycki sos śliwkowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Azjatycki sos śliwkowy to genialny dodatek do wszelkich dań typu azjatyckiego, od sushi z indykiem, poprzez kotleciki z wieprzowiny i ryby, po białą rybę właśnie. Łatwy w przygotowaniu, dobrze się przechowuje.
Autor:
Składniki
  • 3 ząbki czosnku
  • objętościowo tyle samo imbiru (co czosnku)
  • 3 duże okrągłe śliwki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (albo jabłkowego lub winnego)
  • 1 dużą łyżka brązowego cukru
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
  1. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce albo przecisnąć przez praskę. Można też bardzo drobno pokroić. Zachować proporcje.
  2. Na patelnię wrzuć 3 okrągłe śliwki pokrojone bardzo drobno i łyżeczkę oleju kokosowego. Kiedy śliwki zaczną mięknąć, dolej 2 łyżeczki gorącej wody. Gdy wyparuje, znów dolej taką samą ilość wody i tak 3-4 razy, aż śliwki całkiem zmiękną.
  3. Przełóż śliwki do miseczki i zblenduj.
  4. Na tą samą patelnię, na której smażone były śliwki, wrzuć imbir i czosnek, około 2 łyżki drobno posiekanej cebulki i czosnek i pół łyżeczki płatków chili. Rozgrzewaj na małym ogniu aż staną się aromatyczne - pół minuty do minuty.
  5. Nastepnie do przpraw na patelnię wlej 2 łyżki sosu teriyaki, łyżkę sosu rybnego, łyżkę sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego (albo jabłkowego lub winnego), dużą łyżkę brązowego cukru (w zależności od słodkości śliwek można dodać więcej: sos ma być i kwaśny i słodki) i dodaj zblendowane śliwki i dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić szybko, żeby mokre składniki nie wyparowały tylko się wymieszały. Podgrzewaj na małym ogniu, dokładnie mieszać.
  6. Po uzyskaniu jednolitego koloru, przelej sos spowrotem do miski, dodaj sok z około ⅓ cytryny oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego i dokładnie zblenduj.
  7. Sos gotowy: smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 6 Kalorie: 185 Tłuszcze: 1,7g Nasycone: 0,8g Nienasycone: 0,9g Węglowodany: 43,1g Cukry: 41g Sód: 622,7mg Błonnik: 0,8g Białka: 1,2g Cholesterol: 0g

Azjatycki sos sliwkowy

Azjatycki sos śliwkowy jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu dań wywodzących się z Azji ale nie tylko! Wspaniale pasuje do chrupiącej wieprzowiny, do boczku na słodko z sezamem, do kotletów z ryby i wieprzowiny, ale także do skrzydełek, białej ryby, czy do świeżych warzyw.

Ponieważ całkowicie nas zachwycił, zamierzamy wiele z nim gotować. Dlatego będą się tu pojawiać coraz to nowe odnośniki do dań z tym sosem.

Jak na razie zapraszamy na:

1. Rożki sushi z indykiem

Rozki sushi z indykiem

2. Najlepsze kulki z wołowiny – z grubym makaronem ryżowym

Kulki z wolowiny - meatballs

Podoba Ci się ten przepis? Jesteś ciekaw, jak smakuje? Podziel go na Facebooku – nie tylko będzie Ci łatwiej go znaleźć, ale także zaimponujesz znajomym nietypowością smaków, jakie lubisz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.