Bakłażan duszony w pomidorach z jajkiem

Balkazan duszony w pomidorach

Bakłażan duszony w pomidorach z jajkiem pierwszy raz zagościł na naszym stole w pewien wtorkowy późny wieczór, gdy trzeba było wyczyścić lodówkę przed czekającym na nas urlopem. Zrobiłam porcję tak dużą, by następnego dnia nasza wspaniała przyjaciółka Kinga, która opiekuje się Tilly podczas naszej nieobecności, miała obiad dla siebie i ukochanego. Byłoby to bardzo szlachetne z mojej strony, gdyby nie to, że Kinia bakłażana ledwo popróbowała, a Tomek nie wie o nim do dziś. (Jeśli więc czytasz, Tomku, wisimy Ci to danie!) Jak to się stało?

Otóż stało się to tak, że danie okazało się być idealnym śniadaniem, które dodaje energii na cały dzień, niezależnie o której się go zaczyna i jak daleko się leci. Więc po udanej kolacji, bakłażan zniknął prawie cały, a zamiast wspaniałego obiadu, Kindze dostała się przystawka. Ostrzegam więc! Nieprawidłowo stosowany, bakłażan duszony w pomidorach z jajkiem, może zagrażać stabilności życia towarzyskiego. O, a propos, jest super daniem na kaca!

Oczywiście, jak uczy nasza historia, można go przygotować dzień wcześniej i będzie równie dobry, jeśli nie lepszy. Oczywiście, jajko przygotowujemy na bieżąco. Najlepsze jest jajko w koszulce – i takie też miało być w pełnej nazwie posta. Na zdjęciu widzisz jajko sadzone, bo to robi się dużo szybciej, a także jest bardzo smaczne.

baklazan duszony w pomidorach

Czy kiedy patrzysz na tę patelnię pełną duszonego bakłażana nie masz ochoty pobiec po widelec i zacząć zajadać? Ja z pewnością mam.

Dlatego też – raz, dwa, trzy, gotujemy!

Podane poniżej składniki dostarczą Ci cztery porcje dania. Jeśli więc robisz je dla dwóch osób na dwa dni, możesz ograniczyć liczbę jajek, by następnego dnia przygotować świeże.

Bakłażan duszony w pomidorach z jajkiem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Uwielbiam dania, które równie świetnie smakują świeże, jak i następnego dnia. Ten bakłażan duszony w pomidorach z jajkiem dokładnie taki jest. Do tego jest tak prosty w przygotowaniu, że się wierzyć nie chce!
Autor:
Składniki
  • 1 duży bakłażan
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku , obrany i drobno posiekany
  • ½ cebuli, obrana i drobno posiekana
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 pełen smaku świeży duży pomidor lub 2 średnie
  • 200 g pomidorów z puszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Garść świeżej posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Bakłażana dokładnie umyj i pokrój w kostkę o boku około 2cm.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  3. Rozgrzej patelnię o grubym dnie i wlej na nią oliwę. Gdy będzie nagrzana, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i nabierze kolorku. Dodaj czosnek i smaż razem około minuty, upewniając się, że się nie zarumieni zbyt mocno.
  4. Dodaj kawałki baklażana, dokładnie wymieszaj tak, by pokryły się mieszkanką oliwy z cebulą i czosnkiem. Dopraw wędzoną papryką. Przykryj i duś pod przykryciem około 10-15 minut aż zmięknie. Posól.
  5. W międzyczasie pokrój w dość drobną kostkę (1cm) pomidory.
  6. Dodaj do bakłażana swoje pomidorki, a jeśli masz ochotę na wersje bardziej pomidorową, także pomidory z puszki. Posłudź.
  7. Duś razem około 10 minut aż pomidorki zmiękną i smaki przejdą sobą.
  8. Wyłącz, dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem. Moim zdaniem, prawdziwą magię z tego typu dań wydobywa właśnie 'odpoczywanie' pod przykryciem.
  9. Ugotuj jajka w koszulkach - lub - jeśli nie wiesz jak to zrobić, usmaż jajka sadzone.
  10. Duszonego bakłażana przełóż w porcjach na talerze, posyp częścią natki pietruszki. Na każdej porcji ułóż jajko i posyp pietruszką dla uzyskania ładnego kontrastu wizualnego.
  11. Danie gotowe, smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 206 Tłuszcze: 12,1g Nasycone: 2,6g Nienasycone: 9,5g Węglowodany: 17,5g Cukry: 10,1g Sód: 82,3mg Błonnik: 7g Białka: 9,2g Cholesterol: 186mg

Baklazan duszony w pomidorach

Wybacz mi, że nie opisuję, jak zrobić jajko w koszulce. Jest coś w gotowaniu wody, kręceniu w niej rowka, wbijaniu w wirujący rowek jajka, co sprawia, że nie chcę o tym pisać. Taki kaprys niewyjaśniony. Bardzo długo byłam z jajkami w koszulkach na bakier i chyba to jeszcze pokutuje. Nie jest to takie trudne jak się mogłoby wydawać a jajko wychodzi pyszne. Także popróbuj koniecznie!

Danie jest fantastyczne z bezglutenowymi bajglami (jeśli mieszkasz w UK możesz je kupić w każdym hipermarkecie), naleśnikami gryczanymi a także domowym bezglutenowym chlebem z ziarnami. Super do niego pasuje pełna szklanka kefiru lub zsiadłego mleka. Wydobywa ono smaki dania, a do tego samo w sobie jest pyszne.

Baklazan duszony w pomidorach

Bakłażan duszony w pomidorach – troszkę wariacji:

1. Na ostro:

W wersji dla osób lubiących przyprawy można dodatkowo użyć chili. Od Ciebie zależy, czy użyjesz świeżego czy suszonego; czy dodasz je na patelnię podczas duszenia, czy kawałkami posypiesz już gotowe danie. Ja najbardziej lubię świeże czerwone chili jako przyprawę na wykończenie, jak pietruszka.

2. Wegańsko:

Po prostu wyelimunuj jajko. Danie jest przepyszne także bez niego!

Nie zatrzymuję Cię już dłużej! Miłego gotowania!

 

Podoba Ci się ten przepis? Jak zwykle proszę, byś podzielił/podzieliła się nim na Facebooku. Będziesz go mieć zawsze pod ręką, być może zainspirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnać. Dziękujemy za każdego share’a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.