Bakłażany z zielonym pesto

Balkazany z zielonym pesto

Bakłażany z zielonym pesto to kolejny przepis naszej wspaniałej kontrybutorki Ani, z którą w okresie świątecznym mieliśmy przyjemność spędzić długie godziny rozkoszując się pysznymi drinkami i dyskutując nie tylko o smakach, ale także o tym, co w życiu ważne. Objadania, pomimo hedonistycznych planów, nie było 😉

Ale wracając do tematu… bakłażany z zielonym pesto to danie jednocześnie bardzo eleganckie i bardzo rustykalne. Jego rustykalność polega głównie na dodatkach, które mu akompaniują. Samo zaś, posypane skrawkami wysokiej jakości parmezanu, mogłoby pieścić podniebienia w niejednej restauracji. Ze względu na to danie to jako pierwsze w tym roku zostaje oznaczone jako #najwyższapółka!

Dziś nauczymy się nie tylko przygotowywać to danie w całości, ale także zielone pesto z natki pietruszki, które umieścimy też jako osoby przepis, żebyś zawsze mógł/mogła łatwo je znaleźć.

Poniższy przepis jest na 4 głodne osoby dorosłe jako danie główne (z dodatkami, o których poniżej) lub na do 10 osób jako przystawka.

Bakłażany z zielonym pesto
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Bakłażany z zielonym pesto to danie równie wyszukane, co swojskie. Wszystko zależy od dodatków, z jakimi je podasz. Tu przedstawiamy wersję podstawową. Zawiera też pewien ekstra składnik: miłość, wyrażoną w fakcie, że zielone pesto robimy sami.
Autor:
Składniki
  • 5 bakłażanów
  • 100 g natki pietruszki
  • 150 g bazylii świeżej
  • Mała garść daktyli
  • 125 - 150 g orzechów nerkowca
  • Mały ząbek czosnku
  • Sok z ⅓ limonki
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotowujemy bakłażany. Każdego umyj, zostaw ogonek. Przetnij wzdłuż na pół, ponacinaj miąższ w kratkę i delikatnie posmaruj oliwą z oliwek. Grilluj około 15 - 20 minut w 175 stopniach aż zmiękną.
  2. W tym czasie przygotujemy pesto: Przygotuj wszystkie składniki na pesto, czyli wszystkie składniki poza bakłażanem oczywiście (łączie z oliwą, zacznij od 1 dużej łyżki) . Wrzuć je do blendera, blenduj do uzyskania zwartej konsystencji. Nie blenduj jednak na jednolitą masę. Pesto jest gotowe, gdy składniki się połączą i nadal będą widoczne małe kawałki orzechów.
  3. Teraz wróć do swojego bakłażana. Jeśli zmiękł, wyjmij go z piekarnika, posmaruj hojnie pesto i włóż do piekarnika na kolejne 8 minut.
  4. Bakłażany są gotowe do podawania same lub z wyselekcjonowanymi dla nas przez Anię dodatkami.

Baklazany z zielonym pesto

Co istotne, bakłażana nie należy obierać. Dla nas wszystkich, którzy lubimy i znamy bakłażany jest to wiadomość oczywista. Ania jednak uczuliła mnie, by to tym wspomnieć. Cytując: Wiem, że ludzie skórki bakłażana nie lubią. Powinno się to jeść ze skórka, ale jeśli dla kogoś to zbyt duża niedogodność, to może sobie miąższ wydłubać łyżką z gotowego dania po podaniu. Ze swojej indywidualne porcji. Ważne, by nie nie obierać przed pieczeniem!

Balkazany z zielonym pesto

Bakłażany z zielonym pesto – wersja elegancka

Danie jest praktycznie gotowe w momencie wyjęcia z piekarnika. Jeśli nie jesteś weganem/weganką możesz posypać je cieniutkimi paskami parmezanu. Podniesie to jeszcze elekt wizualny, a także – jeśli lubisz parmezan – smakowy. Jeśli wydaje Ci się, że parmezan można zastąpić dowolnym innym żółtym serem, nie masz racji. Zniszczysz to danie, więc proszę nie rób tego.

Podawaj na dużym talerzu, po jednej lub dwie łódeczki na osobę.

Bakłażany z zielonym pesto – wersja rustykalna

W wersji rustykalnej do gotowego już bakłażana z pesto dodajemy całą masę fantastycznych dodatków:

  • sałatką z rukoli i marchewki pokrojonej w słupki
  • pajdą gluten free chleba posmarowanego masłem (dla wegan masłem roślinnym oczywiście) z plasterkami ogórka kiszonego.
  • dodatkowo, na chleb nałożyć można pasztet z zielonej soczewicy

Baklazan z zielonym pesto

Podoba Ci się ten przepis? Jak zawsze prosimy, być podzieł/podzieliła go na Facebooku. Będziesz mieć do niego łatwy dostęp, zainspirujesz znajomych i upozycjonujesz się jako smakosz. A nam pomożesz rosnać 🙂 Dziękujemy za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.