Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z bakaliami a la keks

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z bakaliami a la keks

Czekoladowe, pełne bakalii, słodziutkie i puchowe. Wynik romansu bezglutenowych amerykańskich naleśników (American pancakes) z mąki gryczanej i tego, co najlepsze w polskim keksie. Bezglutenowe amerykańskie naleśniki są idealne na śniadanie, na przekąskę a nawet w podróż, w zastępstwie ciastek. Wyborne ciepłe – prosto z patelni i przechłodzone. Palce lizać!

Gdy przeszliśmy na dietę bezglutenową, były momenty, że bardzo brakowało nam słodkości. Wafelki, torty, ciasta – to wszystko odpada. Dodatkowo, w związku z początkowym wyeliminowaniem wszystkich zbóż, brakowało nam witaminy B, co odczuliśmy na włosach i paznokciach. Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z mąki gryczanej, mięciutkie, delikatne jak puch i pyyyyszniaste przyniosły ratunek. Od kiedy je odkryłam, robię wiele wariacji naleśników amerykańskich. Tym razem przedstawiam te zainspirowane polskim ciastem typu keks.

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z bakaliami a la keks
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Czekolada. Bakalie. Orzechy. Połączone razem za pomocą ciasta o strukturze ciężkiego puchu. Tak małe, by stanowić jeden kęs lub większe, dla wszystkich tych, którzy lubią trzymać jedzenie w dłoni. Świetne na ciepło i na zimno. Odpowiednio przechowywane pozostają wyśmienite do 2 dni.
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • margaryna do smażenia
  • 2 łyżki ekspresowego kakao, ja używam bałkańskiego Lino, ale myślę, że Nesquick też byłby super
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki żurawiny
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki posiekanych daktyli
Przygotowanie
  1. Przygotuj bakalie zgodnie ze wskazaniami w liście składników.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, w której będziemy robić masę na naleśniki.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę oraz jajko.
  4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma mieć strukturę bardzo gęstego budyniu. Bardziej rwać się niż lać się. Im gęstsze jest ciasto tym wyższe i bardziej puchate są naleśniki. Gdy będziesz zadowolony/zadowolona ze struktury, dorzuć bakalie i wymieszaj.
  5. A teraz smażymy. Zaczniemy od partii próbnej, żeby w razie potrzeby dodać płynów lub mąki jeśli efekt nie będzie zadowalający. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę margaryny i kiedy się rozpuści i nagrzeje, wylewać partiami ciasto. Jeśli chcesz uzyskać większe naleśniki, wylewaj łyżką stołową. Jeśli wolisz placuszki mniejsze, typu ciasteczka, łyżeczka do herbaty jest idealna. Placuszki nie rozlewają się raczej na boki, a rosną w górę. Nie nakładaj na patelnię zbyt wielu, żebyś mógł/mogła łatwo je przekładać. Smażymy w zależności od wielkości aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji od spodu do mniej więcej połowy naleśnika. Potem przekładamy na drugą stronę i smażymy aż cały naleśnik będzie gotowy. Ja zazwyczaj wybieram najgrubszego i delikatnie rozrywam, żeby upewnić się, że w środku nie jest surowy. To daje mi też orientację, ile czasu poświęcić na każdą partię na patelni.
  6. W tym momencie już wiesz, czy ciasto ma dobrą gęstość i strukturę i czy ładnie wyrasta. Wprowadź poprawki jeśli trzeba i usmaż wszystkie naleśniki. Gotowe!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 320 Tłuszcze: 9.2g Nasycone: 2.1g Nienasycone: 7.1g Węglowodany: 55.5g Cukry: 27.4g Sód: 537.9mg Błonnik: 6g Białka: 9.8g Cholesterol: 50.8mg

Bezglutenowe naleśniki amerykańskie

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki

Rada dla osób jedzących gluten: Mąkę gryczaną możesz zastąpić dowolną białą mąką, np. tortową. Możesz też użyć jej w dowolnej proporcji z mąką gryczaną. Wówczas naleśniki będą jeszcze delikatniejsze i bardziej puszyste!

Propozycja podania: Dlaczego nie potraktować naleśników jako pełnego dania, np. pożywnego brunchu? Apple Pie Smoothie stanowi idealny i bardzo pożywny dodatek do placuszków, który my uwielbiamy. Uwaga na wąsy!

Bezglutenowe naleśniki amerykańskie

2 thoughts on “Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z bakaliami a la keks

  1. Fajnie wyglądają te naleśniczki! A co to za margaryna do smażenia, którą podajesz w recepturze? Czy chodzi o zwykły olej czy miałaś na myśli masło klarowane?

    1. Justyna, przyznam, że ku mojemu własnemu zaskoczeniu, najbardziej smakują mi te naleśniczki smażone na margarynie kuchennej. Pewnie nie jest to najzdrowszy wybór i olej kokosowy stanowiłby świetny zamiennik. Następne zrobię na oleju i dam znać!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.