Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami to świetne śniadanie. Robi się je trochę szybciej niż racuchy a są równie puszyste i lekkie. Uwielbiamy je, szczególnie kiedy pełne są smaku słodziutkich jabłek prosto z ogrodu (Tak, tak, znów mówię o jabłkach od taty).

Jeśli czytasz bloga regularnie, wiesz pewnie, że bardzo lubimy American pancakes. Do tej pory na blogu pojawiły się przepisy na bezglutenowe amerykańskie naleśniki z mąki gryczanej, którymi zajadaliśmy się nieprzyzwoicie oglądając “Z-Nation”, kiedy mieszkaliśmy w Czarnogórze, a także bezglutenowe amerykańskie naleśniki a la keks, które nieraz zastępowały nam ciasteczka (musisz spróbować!). Gdzieś tam na liście sfotografowanych przepisów do opublikowania czekają także pancakes z borówkami. A że sezon zimowy i jabłka są ogólnie dostępne i pyszne, to dziś jabłkowo.

Cotygodniowa porcja inspiracji
Jabłka z ogrodu moich rodziców

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami to idelne śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja... Ktoś tu jest chyba stronniczy 😉
Składniki
  • 2 jabłka pokrojowe na plasterki około 5mm
  • 1 szklanka białej mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • margaryna do smażenia
Przygotowanie
  1. Jabłka umyj, obierz jeśli takie wolisz i pokrój w plastry około 5mm grubości, tak, by było je 'czuć' jedząc.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, w której będziemy robić masę na naleśniki.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę oraz jajko.
  4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma mieć strukturę bardzo gęstego budyniu. Bardziej rwać się niż lać się. Im gęstsze jest ciasto tym wyższe i bardziej puchate są naleśniki. Kiedy uzyskasz taką strukturę, wmieszaj jabłka.
  5. A teraz smażymy. Zaczniemy od partii próbnej, żeby w razie potrzeby dodać płynów lub mąki jeśli efekt nie będzie zadowalający. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę margaryny i kiedy się rozpuści i nagrzeje, wylewać partiami ciasto. Jeśli chcesz uzyskać większe naleśniki, wylewaj łyżką stołową. Jeśli wolisz placuszki mniejsze, typu ciasteczka, łyżeczka do herbaty jest idealna. Placuszki nie rozlewają się raczej na boki, a rosną w górę. Nie nakładaj na patelnię zbyt wielu, żebyś mógł/mogła łatwo je przekładać.
  6. Smażymy w zależności od wielkości aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji od spodu do mniej więcej połowy naleśnika.
  7. Potem przekładamy na drugą stronę i smażymy aż cały naleśnik będzie gotowy. Ja zazwyczaj wybieram najgrubszego i delikatnie rozrywam, żeby upewnić się, że w środku nie jest surowy. To daje mi też orientację, ile czasu poświęcić na każdą partię na patelni.
  8. W tym momencie już wiesz, czy ciasto ma dobrą gęstość i strukturę i czy ładnie wyrasta. Wprowadź poprawki jeśli trzeba i usmaż wszystkie naleśniki.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 439 Tłuszcze: 28.8g Nasycone: 5.9g Nienasycone: 22.9g Węglowodany: 42.8g Cukry: 15.8g Sód: 772.3mg Błonnik: 5.8g Białka: 7.1g Cholesterol: 50.8mg

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami

Czuję się w obowiązku wyjaśnić, że margaryna do smażenia niekoniecznie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje ryzyko, że tłuszcze w niej zawarte przemienią się w niezdrowe dla nas tłuszcze trans. Albo że już tam są. Ja smażę czasem na margarynie, gdyż uwielbiam smak, jaki nadaje naleśnikom.

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami

My bardzo lubimy te naleśniki polane miodem. Poza świeżością jabłka mają w sobie swoistą kleistość miodu. Można sobie oplepić nim palce, a potem wylizać ze smakiem, jak za czasów, kiedy byliśmy dziećmi i ‘wypadało’ tak robić. Nie brakuje Ci czasem jedzenia rękoma? Każdy wie, że wtedy wszystko lepiej smakuje!

Krążą też pogłoski, że jadłam te naleśniki z dżemem, żeby było słodziej. Odmawiam komentarza 😉

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na Facebooku. Będziesz mieć go pod ręką, zainspirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnąć. Dziękujemy za każdego share’a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.