Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jagodami

bezglutenowe naleśniki amerykańskie z jagodami

Tak, tak! Kolejna wariacja na temat American pancakes, zaraz obok bezglutenowych amerykańskich naleśników z mąki gryczanej, bezglutenowych amerykańskich naleśników a la keks i bezglutenowych amerykańskich naleśników z jabłkami. Bo gdy ochota na słodycze ogarnia umysł, te naleśniki są dla mnie najprostszą odpowiedzią!

Przyznam szczerze, że nie wiem, co więcej w tym temacie można napisać. Napisałam już trzy poprzednie posty na temat naleśników i moja wena się skończyła. Tak, te są z jagodami. Jagody są pyszne. Ale po co o tym pisać, jak każdy to wie? Może więc zamiast czytania przejdźmy do ich przygotowania? 🙂

Podane poniżej proporcje to około 4 porcje naleśników. Wartości odżywcze odnoszą się do jednej porcji naleśników nie do jednej sztuki (dobra wiadomość!)

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jagodami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Składniki
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 szklanka białej mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • margaryna do smażenia
Przygotowanie
  1. Jagody umyj i oszusz.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, w której będziemy robić masę na naleśniki.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę oraz jajko.
  4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma mieć strukturę bardzo gęstego budyniu. Bardziej rwać się niż lać się. Im gęstsze jest ciasto tym wyższe i bardziej puchate są naleśniki. Kiedy uzyskasz taką strukturę, delikatnie wmieszaj jagody, tak by nie popękały. Jeśli świeże puszczą sok, kolor ciasta może zmienić się w bardzo dziwny, dlatego radzę być ultra delikatnym.
  5. A teraz smażymy. Zaczniemy od partii próbnej, żeby w razie potrzeby dodać płynów lub mąki jeśli efekt nie będzie zadowalający. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę margaryny i kiedy się rozpuści i nagrzeje, wylewać partiami ciasto. Jeśli chcesz uzyskać większe naleśniki, wylewaj łyżką stołową. Jeśli wolisz placuszki mniejsze, typu ciasteczka, łyżeczka do herbaty jest idealna. Placuszki nie rozlewają się raczej na boki, a rosną w górę. Nie nakładaj na patelnię zbyt wielu, żebyś mógł/mogła łatwo je przekładać.
  6. Smażymy w zależności od wielkości aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji od spodu do mniej więcej połowy naleśnika.
  7. Potem przekładamy na drugą stronę i smażymy aż cały naleśnik będzie gotowy. Ja zazwyczaj wybieram najgrubszego i delikatnie rozrywam, żeby upewnić się, że w środku nie jest surowy. To daje mi też orientację, ile czasu poświęcić na każdą partię na patelni.
  8. W tym momencie już wiesz, czy ciasto ma dobrą gęstość i strukturę i czy ładnie wyrasta. Wprowadź poprawki jeśli trzeba i usmaż wszystkie naleśniki.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 353 Tłuszcze: 22,2g Nasycone: 4,6g Nienasycone: 17,6g Węglowodany: 35g Cukry: 10g Sód: 718,1mg Błonnik: 4,2g Białka: 7,1g Cholesterol: 50,8mg

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jagodami

Jak widzisz, bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jagodami to całkiem dobre źródło żelaza (10% dziennego zapotrzebowania) i wapnia (19%). Jeśli dodatkowo popijesz je maślanką, kefirem lub mlekiem, zapewnisz sobie jeszcze większą dawkę tego ostatniego. Osteoporoza to zmora naszych czasów, szczególnie wśród kobiet, dlatego jeśl tylko możesz, dbaj o naturalne źródła wapnia w diecie. A kto by pomyślał, że można to zrobić jedząc pyszniutkie, słodziutkie naleśniki?

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jagodami

Wiesz co? Jednak będzie historia, krótka bardzo. Wyjaśni moją fascynację naleśnikami amerykańskimi. Ja całe lata myślałam, że one są tak trudne, że na pewno nie uda mi się ich zrobić! Niezależnie od poziomu mojego zaawansowania kulinarnego ubzdurałam sobie, że nawet nie próbuję, bo na pewno mi nie wyjdzie.

I pewnego wieczora, mieszkaliśmy wtedy w Czarnogórze, zostaliśmy zaproszeni przez znajomych na kolację. Było lato, truskawki w sezonie, słodziutkie jak samo niebo, micha bitej śmietany… i American pancakes. Zrobione przez nastolatkę. Jedyne danie, jakie umiała przygotować. Niebiański smak. Idealnie wyrośnięte. Puszyste. Trudno było przestać jeść. Wtedy postanowiłam, że skoro Irma umie to i ja się nauczę. I oszalałam! I umiem! A teraz i Ty umiesz (jeśli wcześniej nie umiałeś/nie umiałaś). I jemy często!

Nie ma rzeczy niemożliwych. Jedynie my czynimy je niemożliwymi. A zmiana perspektywy może sprawić, że każdy może zrobić amerykańskie naleśniki. Albo po swojemu zmienić świat na lepszy.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku. Nie tylko zainspirujesz ich do zjedzenia czegoś innego niż zwykle, ale także będziesz mieć ten przepis zawsze pod ręką dla siebie. A do tego – pomożesz nam rosnąć! Dziękujemy za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.