Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z mąki gryczanej

Bezglutenowe naleśniki amerykańskie

Kolejna odsłona dania: bezglutenowe amerykańskie naleśniki. Znów na słodko, tym razem z błyksawicznym dżemem z owoców jagodowych – tych świeżych lub tych mrożonych. Dla wielkich łasuchów – z dodatkową kapką bitej śmietany. Kto się skusi?

Owoce jagodowe, jak truskawki, maliny, jagody czy jeżyny są bardzo ważnym źródłem antyoksydantów. Mąka gryczana stanowi źródło witaminy B i błonnika, o braki których tak łatwo przy diecie bezglutenowej. Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z szybkim dżemem z owoców jagodowych są prostym i błyskawicznym daniem, które zachwyca małych i dużych. Nawet nasza Tilly dostaje swoją niewielką porcję naleśnika i się nim rozkoszuje!

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z mąki gryczanej
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Pyszne jako przekąska, deser czy rozpieszczające śniadanie. Ze względu na dodatek owoców, ich przygotowanie wiąże się ze wspaniałym aromatem oplatającym magią cały dom. Smacznego!
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • margaryna do smażenia
  • 1 szklanka mrożonych owoców jagodowych (lub świeżych, jeśli jest na nie sezon)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka bitej śmietany
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od dżemu. Jeśli masz świeże owoce – umyj je i oczyść. Jeśli korzystasz z tych mrożonych, rozmroź je. Ja zawsze zasypuję je lekko cukrem, bo wydają mi się wtedy smaczniejsze, jednak nie mam żadnych podstaw naukowych ku temu. Rozmrożone lub oczyszczone owoce wrzuć na patelnię. Zasyp cukrem jeśli nie zrobiłeś/zrobiłaś tego wcześniej. Smaż na niewielkim ogniu kilka minut aż nadmiar soku odparuje i uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję. Owoce powinny nadal zachować swój kształt (bynajmniej częściowo) a soki zmienić się w gęsty syrop.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, w której będziemy robić masę na naleśniki.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę oraz jajko.
  4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma mieć strukturę bardzo gęstego budyniu. Bardziej rwać się niż lać się. Im gęstsze jest ciasto tym wyższe i bardziej puchate są naleśniki.
  5. A teraz smażymy. Zaczniemy od partii próbnej, żeby w razie potrzeby dodać płynów lub mąki jeśli efekt nie będzie zadowalający. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę margaryny i kiedy się rozpuści i nagrzeje, wylewać partiami ciasto. Jeśli chcesz uzyskać większe naleśniki, wylewaj łyżką stołową. Jeśli wolisz placuszki mniejsze, typu ciasteczka, łyżeczka do herbaty jest idealna. Placuszki nie rozlewają się raczej na boki, a rosną w górę. Nie nakładaj na patelnię zbyt wielu, żebyś mógł/mogła łatwo je przekładać. Smażymy w zależności od wielkości aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji od spodu do mniej więcej połowy naleśnika. Potem przekładamy na drugą stronę i smażymy aż cały naleśnik będzie gotowy. Ja zazwyczaj wybieram najgrubszego i delikatnie rozrywam, żeby upewnić się, że w środku nie jest surowy. To daje mi też orientację, ile czasu poświęcić na każdą partię na patelni.
  6. W tym momencie już wiesz, czy ciasto ma dobrą gęstość i strukturę i czy ładnie wyrasta. Wprowadź poprawki jeśli trzeba i usmaż wszystkie naleśniki.
  7. Przygotowując poszczególne porcje, naleśniki ułóż jeden na drugim. Polej z góry dżemem a talerz udekoruj kleksem bitej śmietany.
Notatki
Jeśli chcesz, do dżemu możesz dodać kawałki jabłka. Zacznij wówczas smażenie od nich i gdy lekko zmiękną, kontynuuj zgodnie z przepisem.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 248 Tłuszcze: 6.8g Nasycone: 3.4g Nienasycone: 3.4g Węglowodany: 41.7g Cukry: 18.6g Sód: 538.7mg Błonnik: 3.9g Białka: 8.1g Cholesterol: 62.2mg

Bezglutenowe amerykanskie naleśniki z błyskawicznym dżemem

Bezglutenowe amerykańskie naleśniki

Rada dla osób jedzących gluten: Mąkę gryczaną możesz zastąpić dowolną białą mąką, np. tortową. Wówczas naleśniki będą jeszcze delikatniejsze i bardziej puszyste!

Jeśli podoba Ci się przepis na te naleśniki, zobacz koniecznie: Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z bakaliami a la keks. Wymyśliłam je w Czarnogórze, ogarnięta nostalgią za domem, za maminymi wypiekami i owładnięta szałem bakaliowym 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.