Najlepsze bezglutenowe ciasteczka z bakaliami do mleka

Bezglutenowe ciasteczka z bakaliami

Najlepsze bezglutenowe ciasteczka z bakaliami do mleka są idealne do mleka. Są idealne same. Po prostu są idealne. Masz na to słowo Dawida. Do tego, są to ciasteczka podstępne. Na wielu płaszczyznach – po pierwsze, kiedy je widzisz i czujesz ich zapach, chcesz zjeść 10 naraz. Albo więcej. Natomiast po 2 – no cóż, poziom satysfakcji jest tak wysoki, że nawet ja nie zjem 3 naraz. Są też podstępne, bo dają możliwość ‘przemyciania’ składników – takich jak bakalie, orzechy, ziarna… Wszystkich tych bogatych w witaminy, jakich na diecie bezglutenowej może brakować, tych, które sprawiają, że trawienie jest prostsze, włosy bardziej lśnią a paznokcie są silne i zdrowe. I czy ktoś kiedyś słyszał o zdrowych ciastkach? Podstępne – mówię Ci! 

To pierwsze ciasteczka, jakie upiekłam w Australii. Pamiętam dokładnie ten wieczór, kiedy do sklepu było daleko (australijskie daleko), na zewnątrz zimno (australijskie zimno – czyli mega zimno) i ciemno (nasze australijskie oposy Miron i Morus tupały po dachu), a serce wyło do czegoś słodkiego. Wzięłam wtedy paczkę płatków kukurydzianych i zanim je wsypałam do miski, by zjeść z mlekiem – znalazłam przepis – pierwowzór tego.

Bezglutenowe ciasteczka z bakaliami

Od czasu tego odkrycia przepis nieco zmodyfikowałam, nieco ulepszyłam, a ostatnio – kiedy wróciłam do niego po latach niepieczenia ciasteczek – odgluteniłam 😉 I oto jest. Równie dobry. Szybki (i dziwny) w przygotowaniu. Podejrzany w pieczeniu, bo piekarnik wyłączasz kiedy upłynie odpowiedni czas, a nie kiedy patyczek będzie suchy. I do tego w wersji bez glutenu. Oczywiście, jeśli jesz gluten, użyj zwykłej mąki. Będzie równie pyszne.

Pieczemy?

Potrzebna Ci będzie duża blacha wyłożona pergaminem, na której ułożysz swoje ciasteczka. Poniższe informacje o zawartości kalorii dotyczą jednego ciasteczka.

Najlepsze bezglutenowe ciasteczka z bakaliami do mleka
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Przepyszne, na tyle zdrowe na ile ciasteczka mogą być zdrowe, łatwe w przygotowaniu bezglutenowe ciasteczka z bakaliami są idealne do mleka. Jedno to tylko 141kcal, a więcej niż 2 naraz nie da się zjeść! Skuś się 🙂
Składniki
  • 110g masła o temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka białej mąki bezglutenowej
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1½ szklanki bezglutenowych płatków kukurydzianych (mogą być z miodem i orzeszkami)
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki żurawiny
  • ¼ szklanki kropelek czekoladowych
Przygotowanie
  1. Masło podziel na drobne części i utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  2. Wyjdzie Ci konsystencja lekko lepkiego piasku. Dodaj mleko. Konsystencja prawie się nie zmieni. Nie panikuj, tak ma być.
  3. Dodaj płatki, bakalie oraz krople czekoladowe i wszystko wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj sobie blaszkę - wyłóż ją pergaminem.
  5. Dłonie lekko zwilż. Weź w dłonie kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją ulep i lekko rozpłaszcz. Połóż na blaszkę i postępuj tak aż do wyczerpania masy. Mi wyszło 20 ciasteczek.
  6. Ciasteczka piecz około 15 minut, aż do zarumienienia. Będą wyglądały na nieupieczone i będą miękkie. Tak ma być. Połączą się i zewrą stygnąc.
  7. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 20 Kalorie: 141 Tłuszcze: 5,9g Nasycone: 3,3g Nienasycone: 2,6g Węglowodany: 21,1g Cukry: 11,5g Sód: 63,1mg Błonnik: 2,1g Białka: 1,8g Cholesterol: 12,1mg

Bezglutenowe ciasteczka z bakaliami

Jeśli czytasz ten przepis i myślisz jak ja czasami: Ale ja nie mam tej dziwnej mąki, tej kokosowej (hehe) to nic! Jeśli nie masz mąki kokosowej, po prostu użyj białej mąki bezglutenowej. Albo ciemnej mąki bezglutenowej. Albo glutenowej jeśli jesteś glutenowcem. I po sprawie.

Podobnie, jeśli nie masz rodzynek, dodaj żuwawinę. Nie masz kropelek czekoladowych, dodaj orzechy. Nie masz? A może masz wiórki kokosowe? Baw się tym przepisem, baw się dodatkami. Stwórz swoją własną ulubioną wersje bezglutenowych ciasteczek z bakaliami i ciesz się nimi – zamiast produktem ze sklepu. Ja tam wierzę, że są zdrowsze!

Bezglutenowe ciasteczka z bakaliami

Dobra wiadomość jest też taka, że te bezglutenowe ciasteczka z bakaliami przechowują się super i każdego dnia smakują nieco inaczej. My zazwyczaj trzymamy je w plastikowym kontenerze, żeby zbytnio nie stwardniały odkryte na powietrzu. Ale Ty sam/sama sprawdź, jakie Ci najbardziej odpowiadają.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na Facebooku. Będzie Ci go łatwiej znaleźć, dasz znać znajomym, że ciasteczka mogą być bezglutenowe i pyszne, a nam pomożesz rosnąć! Dziękujemy za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.