Bezglutenowe ciasto marchewkowe z bakaliami

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Mój romans z marchewką w formie słodkiej zaczął się już jakiś czas temu. Mierzyłam się, próbowałam, smakowałam, ważyłam składniki i piekłam, ale przez długi czas miałam wrażenie, że to tylko zauroczenie, które powinno się skończyć, bo nie prowadzi wcale do krainy niebiańskich smaków.

Aż w końcu… Udało się! Znalazłam idealne połączenie smaków i proporcji!

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z bakaliami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Lekkie w swojej strukturze ciasto marchewkowe, pełne bakalii i orzechów, dla zwiększenia wartości odżywczej tego pysznego deseru. Idealne z serkiem mascarpone!
Składniki
  • 250g marchwi, startej na tarce o dużych oczkach
  • 230g margaryny
  • 220g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 200g mąki bezglutenowej do pieczenia
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 170g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 garście rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 goździków, startych na proszek
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego suszonego imbiru
  • skórka z jednej pomarańczy, startej na tarce o małych oczkach
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Wyszmaruj lekko tłuszczem blaszkę o boku 22cm, w której będziesz piec, po czym wyłóż ją pergaminem. Tłuszcz sprawi, że pergamin łatwo przywrze do ścianek blaszki i bez problemu wlejesz do niej masę na ciasto.
  2. Utrzyj margarynę z cukrem na jasną masę. Ja zawsze pozostawiam małe grudki cukru, gdyż lubię efekt, jaki dają w cieście. Wciąż ucierając (ręcznie lub blenderem) dodawaj po jednym źółtku aż do uzyskania jednolitej masy i zużycia wszystkich żółtek.
  3. Dodaj cynamon, goździki, gałkę, imbir, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli i wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  5. Teraz pora na bakalie, orzechy i marchewkę. I znów mieszamy!
  6. Z białek ubij pianę. Żeby sobie ułatwić, dodaj do nich odrobinę wrzątku. Delikatnie połącz je z masą. Nie mieszaj zbyt długo, gdyż pozbawisz tym ciasto jego lekkości.
  7. Masę przełóż do blaszki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz aż ciasto będzie gotowe. W moim wypadku to około 40-50 min. Upieczone ciasto pozostaw w formie 10 minut, po czym wyjmij i studź jeszcze godzinę.
Notatki
Niedawno dopiero dowiedziałam się, jak skutecznie sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Metodę wykałaczki zna chyba każdy. Ale czy wiedzieliście, że po wbiciu ją w ciasto należy odczekać 5 sekund nim się ją wyjmie i oceni wilgotność ciasta? Jesli jest sucha i nic nie przywiera, ciasto jest na pewno gotowe!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 20 Kalorie: 273 Tłuszcze: 17.3g Nasycone: 2.9g Nienasycone: 14.4g Węglowodany: 28.4g Cukry: 17.6g Sód: 145.7mg Błonnik: 2.7g Białka: 4.3g Cholesterol: 46.5mg

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

UWAGA dla bezglutenowców:

Używałam gotowej mąki bezglutenowej Doves Farm gluten-free plain white flour blend, którą kupiłam w angielskim Sainsbury. Jest cudowna! Jeśli chcesz ją odtworzyć we własnym zakresie, oto, z czego się składa: mąka ryżowa, ziemniaczana, tapioka, mąka kukurydziana i gryczana.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe dla glutenowców:

Jeśli jesz gluten, jeśli go kochasz i nie zamierzasz z niego nigdy rezygnować, nic straconego! Ten przepis nadal jest dla Ciebie. Użyj po prostu mąki, której zawsze używasz do pieczenia i dodaj jej jakieś 5% mniej niż ja. Mąka glutenowa jest bardziej mokra więc ja używam jej nieco więcej. Dodatkowy bonus: możesz użyć dowolnego proszku do pieczenia, nie musisz szukać tego specjalnego, bez glutenu!

Bezglutenowe-ciasto-marchewkowe

 

PS. A jeśli tak bardzo jak my lubisz bakalie, na pewno spodoba Ci się też przepis na amarykańskie naleśniki a la keks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.