Bezglutenowe tacos

Bezglutenowe tacos

Bezglutenowe tacos są Ci niezbędne do życia. Może jeszcze tego nie wiesz, może nie znasz kuchni meksykańskiej, a może zrobiłeś/zrobiłaś wszystko, by o niej zapomnieć od kiedy jesteś na diecie bezglutenowej a wszystkie tacos w mieście zawierają gluten. Ale są Ci niezbędne do życia. Zaufaj mi.

Nie musisz być bezglutenowy/bezglutenowa, żeby robić tacos z tego przepisu. Wystarczy, że wymienisz mąkę bezglutenową na zwykłą białą mąkę pszenną. W ten sposób zjesz pyszne tacos domowej produkcji i oszczędzisz sobie konserwantów zawartych w gotowej do spożycia żywności. Nie mówię, że one są złe, przeszły przecież normy dopuszczalności do spożycia, mówię tylko, że dobrze jest mieć wybór.

Bezglutenowe tacos
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Bezglutenowe tacos można podawać na dwa sposoby: jako miękkie (soft tacos) i chrupiące (crispy). Niezwykle proste w przygotowaniu, nadają się do nadziewania dowolną symfonią składników.
Składniki
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki bezglutenowej mąki białej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • wrzątek
Przygotowanie
  1. W miseczce wymieszaj ze sobą obie mąki (kukurydzianą i białą) i zalej je około ¾ szklanki wrzątku. Ciasto się sklei i będzie wyglądać, jakby coś poszło nietak. Dodaj do tego mąkę ziemniaczaną i na tyle wody (niekoniecznie wrzątku), by ciasto było płynne. Dosyp ziaren siemienia i dodaj szczyptę soli. Dodaj jajko i wymieszaj wszystko razem. Ciasto ma mieć kleistą konsystencję ale być leiste.
  2. Jeśli masz małą patelnię (na jedno jajko), smaż tacos na niej. Jeśli nie, użyj dużej i smaż po kilka mniejszych tacos.
  3. Robimy to w ten sposób. Podgrzewamy niewielką ilość oleju (3 krople), rozprowadzamy po patelni, a gdy się rozgrzeje, wlewamy niecałą chochlę ciasta. Rozprowadzamy ciasto tak, by rozlało się po patelni (lub na swoją wielkość na dużej patelni) i smażymy na średnim ogniu 3 minuty bez dotykania z jednej strony. Potem przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne trzy minuty.
  4. Jeśli chcemy mieć miękkie tacos, tutaj kończy się przepis. Są gotowe.
  5. Chrupiące tacos wymagają jeszcze trochę pracy.
  6. Otwieramy piekarnik i od razu każde taco, jakie się usmaży przewieszamy przez kratki z piekarnika. I tak suszymy i zostawiamy przez cały proces smażenia kolejnych sztuk.
  7. Jeśli chce
  8. Gdy usmażymy wszystkie tacos, nagrzewamy piekarnik do 185 stopni i suszyny je (nadal przewieszone) przez około 5 minut, tak, by nabrały kształtu i stały się chrupiące. Teraz są gotowe do nadziania.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 3 Kalorie: 202 Tłuszcze: 3,2g Nasycone: 0,7g Nienasycone: 2,5g Węglowodany: 38,4g Cukry: 0,4g Sód: 25,6mg Błonnik: 3,2g Białka: 6,2g Cholesterol: 62mg

Bezglutenowe tacos

Bezglutenowe tacos… i co dalej?

Tacos można jeść na milion sposobów i na tysiące wersji, od wegańskich, poprzez wegetariańskie, rybne do ultra mięsnych. Podstawowymi dodatkami do tacos są kwaśna śmietana wymieszana z limonką, pieprzem i solą oraz guacamole, czyli pasta z awokado.

U nas na blogu znajdziesz dwa przepisy na wspaniałe bezglutenowe tacos:

1. Chrupiące tacos z rybą

Chrupiące tacos z rybą

2. Soft tacos z mięsem mielonym

Meksykanskie soft tacos z mięsem mielonym

Nie ograniczaj się jednak do nich. Eksperymentuj. Możesz nadziać swoje tacos bardzo popularnym w Polsce chili con carne, czyli mięsem mielonym w sosie pomidorowym z czerwoną fasolą (i w niektórych wersjach kukurydzą). Można przygotować je z kawałkami kurczaka przyprawionymi na sposób meksykański, pieczoną papryką i guacamole.

Można też poszaleć z warzywami. Podzielę się z Tobą wspaniałymi kilkoma pomysłami na nadzienie, jakie wyszperałam w sieci:

  • grillowane pieczarki i dynia, feta i jogurtowy sos chili,
  • leśne grzyby ze szczypiorkiem
  • czarna fasola, słodkie ziemniaki, tofu i guacamole,
  • świeże pomidory, cebula, chili i liście kolendry,
  • jajecznica, jogurt grecki i szczypiorek,
  • pieczony kalafior, ciecierzyca, czerwona kapusta i sok z limonki

I jak? Narobiłam Ci smaka? Sobie na pewno!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się nim na Facebooku. Będziesz wiedzieć, gdzie go szukać, może zainpirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnąć. Dziękujemy za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.