Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i szalotką

Biała kiełbasa zapiekana z jablkami i szalotką

Wyłożę wszystkie karty na stół. Uwielbiam gotować, zachwycać i jeść pyszności. Ale mam jedną nadrzędną zasadę: proces gotowania może być wyzwaniem, ma być innowacyjny, ale… nie ma wymagać mega trudnej pracy i godzin spędzonych w kuchni. Mam za dużo super rzeczy do zrobienia, by móc sobie na to pozwolić. No więc, obietnica szybkiego wielkanocnego obiadu, który zachwyci wszystkich…


Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i szalotką
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Zbalansowane połączenie świeżości jabłek, subtelnej ostrości wykwintnej szalotki i tłustej pysznej białej kiełbasy. Aromatyczne, świeże i... nieco ciężkie, ale warte każdej kalorii. Ziemniaczki z wody mają za zadanie dodać daniu lekkości i wydobyć całą symfonię smaków.
Składniki
  • 2 białe kiełbasy na osobę
  • 3 szalotki na osobę
  • 1 ½ jabłka na osobę
Przygotowanie
  1. Obrać i umyć jabłka i szalotki. Jabłka pokroić w szóstki, a szalotki w ćwiartki wzdłuż.
  2. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem (najlepiej smalcem) i wyłożyć warstwę jabłek. Na nich ułożyć białą kiełbasę. Wokół niej i na niej ułożyć szalotki i jabłka, tak, by część z nich się przypiekła w kiełbasie a część puściła na nią soki z góry.
  3. Piec w 180 stopniach około 40 minut, aż biała będzie upieczona.
  4. W połowie pieczenia można niektóre kiełbasy nakłuć, by puściły soki. Można też w połowie pieczenia natrzeć całość małą ilością smalcu.
Wartości odżywcze
Kalorie: 489 Tłuszcze: 20.2g Nasycone: 6.7g Nienasycone: 13.5g Węglowodany: 69.6g Cukry: 42.5g Sód: 643.8mg Błonnik: 12.3g Białka: 13.4g Cholesterol: 39.4mg

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i szalotkąPieczona biała kiełbasa z jabłkami i szalotkąProponujemy, byś danie to serwował/serwowała po prostu z ziemniaczkami z wody. Nie daj zwieść się pokusie zapiekania ich czy też podawania w formie frytek. Tak, są pyszne, ale danie stanie się za ciężkie.

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i szalotką

W zależności od jakości Twojej białej kiełbasy, być może musisz użyć większej ilości przypraw niż my. W naszym wypadku wystarczyło posypanie całego dania suszonym majerankiem. Połączył on wszystkie smaki, a dodatkowo – pomaga w trawieniu.

Nasza biała swoją wspaniałość zawdzięcza panu Andrzejowi Paczkowskiemu, tacie naszej serdecznej przyjaciółki Kingi, który razem z nią w tydzień przed świętami zajął się przygotowaniem przysmaku, którym dziś tak się cieszymy. Dziękujemy bardzo, panie Andrzeju!

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i szalotką

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.