Dieta bezglutenowa: kiedy zaczyna się celiakia lub alergia na gluten?

Kiedy zaczynają się celiakia i alergia na gluten? Po czym je poznać?

Dieta bezglutenowa nadal budzi wiele emocji. Jesteśmy generalnie narodem bardzo głupim, który uwielbia myśleć o sobie, że jest narodem intelektualistów. I jak w każdej sprawie, tak i w sprawie glutenu, tak wielu wiedzących tak niewiele ma tak wiele do powiedzenia. I w tym gwarze i szumie bezwartościowych wypowiedzi pomijane są te osoby, dla których niejedzenie glutenu nie jest wyborem a koniecznością. Alergia na gluten czy celiakia to nie lifestyle choice a kwestia zdrowia.

[EDIT: Artykuł ten opublikowaliśmy po raz pierwszy w 2015 roku. Od tego czasu sytuacja osób bezglutenowych w pewien sposób uległa zmianie, głównie daletego, że wybór i jakość produktów bezglutenowych w sklepach znacznie się powiększyła, a i produkty firm skierowanych do większości odbiorców coraz częściej mają kłosa. Ale czy jest mniej gwary i szumu? Chyba niestety nie… Czy nadal uważam, że Polacy są narodem bardzo głupim… niestety tak – Dziś bym pewnie tego już tak jawnie nie napisała, ale zostawiam ten paragraf z szacunku do tej dawnej siebie.]

Badania wykazują, że pewną wrażliwość określaną w Polsce często jako alergia na gluten wykazuje sześć do dziesięciu osób na sto. Jest to więc znaczna część populacji. Co setna osoba cierpi na celiakię.

Dziecko, ale Ty zawsze jadłaś chleb i nic Ci nie było!

Tak moja mama przyjęła wiadomość o mojej nietolerancji glutenu. Tak samo przyjmują ją nasi przyjaciele, znajomi. Nie ma się co dziwić.

Jednoznaczne stwierdzenie nietolerancji glutenu budzi wiele kontrowersji i do dziś dnia nie udało się jednoznacznie określić, kiedy się zaczyna. Nie jest widoczne z dnia na dzień ani też nie jest to stan wrodzony, a przynajmniej nie musi być. Może rozwinąć się zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych na różnych etapach życia.

Często nie występuje też od razu, w momencie gdy pierwszy raz spożywamy gluten. Przez całe lata możemy nie mieć żadnych problemów związanych ze spożywaniem zbóż, by odkryć nagle, że sytuacja się zmieniła i nasz organizm przestał je tolerować.

Nietoleracja glutenu, czy jak to się często określa w Polsce, alergia na gluten, w różnych swoich stopniach zaawansowania, rozwija się przez pewien okres czasu. Czasami zajmuje więc lata stwierdzenie, że gluten nam szkodzi.

Alergia na gluten może przyjść... znikąd i zawsze!

Istnieje bardzo wiele teorii na temat tego, co powoduje celiakię i inne odmiany szkodliwości glutenu. Specjaliści twierdzą, iż czasami może być to spowodowane infekcja wirusową lub pasożytniczą. Może to być też wywołane bardzo silnym stresem dla organizmu, jak na przykład poród czy operacja, ale także napięciem związane z rzucaniem palenia czy jakimkolwiek innym silnym stresem emocjonalnym czy psychicznym. Jednakże faktem jest, że obecny stan wiedzy medycznej nie jest w stanie przynieść jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co powoduje tę chorobę.

Panie doktorze, skąd ta wysypka?

Objawów nietolerancji glutenu jest bardzo wiele. Od wszelkiego rodzaju zaburzeń trawienia, poprzez czerwone wysypki na skórze pojawiające się znikąd, do objawów psychicznych i emocjalnych jak nerwowość, rozkojarzenie czy nawet depresja. Ze względu na tak dużą różnorodność objawów, łatwo jest nie przypisać ich czemuś tak powszedniemu, jak chleb.

Podejrzewasz, że możesz być wrażliwy na gluten? Przeczytaj artykuł Dieta bezglutenowa: dla kogo jest zalecana,by sprawdzić, czy posiadasz objawy kojarzone z nietoleracją glutenu.

Zdaje Ci się, że osoby nie jedzące glutenu nie mogą nic jeść? Boisz się, że na diecie bezglutenowej po prostu umrzesz z głodu lub będziesz skubał trawę? Nic z tych rzeczy! Dieta bezglutenowa, dobrze skomponowana, w mojej opini, jest smaczniejsza i bogatsza niż ta zawierająca gluten! Dowiedz się więc co można jeść na diecie bezglutenowej a co jest zakazane.

A jeśli wszyscy naokoło mówią Ci, że dieta bezglutenowa to mordęga i że nie dasz rady, poczytaj o naszych przygodach w artykule jak dieta bezglutenowa zmieniła moje życie i co może zrobić dla Ciebie!

 

Chcesz być na bieżąco? Otrzymywać nasze nowe pyszne bezglutenowe przepisy i powiadomienia o nowych artykułach? Po prawej w górnej części strony zapisz się koniecznie na naszą listę mailingową!

A jeśli uważasz ten artykuł za wartościowy, koniecznie podziel go na Facebooku. Istnieje tak wiele mitów i negatywnych stereotypów wokół alergii na gluten, że pora to zmienić!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.