Domowy chleb bezglutenowy z ziarnami

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Zapraszam dziś na domowy chleb bezglutenowy z ziarnami. Nie tylko wypełnia dom znajomą wonią chleba. Jest to też bardzo dobry sposób na to, by zapewnić odpowiednią ilość błonnika i witamin w diecie. A do tego – wyśmienicie smakuje!

Kiedy poznałam Dawida i mieszkaliśmy na dwóch krańcach Polski, rozmawiając długie godziny przez telefon dzieliliśmy się marzeniami o tym, jak będzie wyglądało nasze wspólne życie. Było to prawie 12 lat temu. Przeżyliśmy ze sobą dużo więcej niż nasze najśmielsze marzenia mogłyby sugerować. Ale życie zawsze wraca do podstaw. A taką podstawą było dla nas marzenie o domu, w którym sami pieczemy chleb.

Nie ma chyba nic bardziej bliskiego, rodzinnego, zmysłowego, bezpiecznego i ciepłego niż bochenek domowego chleba. Dlatego nawet teraz, gdy nie jemy glutenu, od czasu do czasu piekę chleb. Żebyśmy nadal żyli jednym z tych naszych pierwszych wspólnych marzeń.

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Przepis na jedną keksówkę o wymiarach 32 x 13 x 13.

Kalkulując kalorie przyjęłam, że jeden chleb stanowi 12 porcji.

Domowy chleb bezglutenowy z ziarnami
 
Ten domowy chleb bbezglutenowy z ziarnami pełen jest witamin, minerałów i błonnika. Stanowi idealne uzupełnienie bezglutenowej diety a do tego smakuje jak chleb! Taki ciepły, domowy, pełen miłości.
Autor:
Składniki
  • ciepła woda (około 1-2 szklanki)
  • 400 g mąki gryczanej
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • szczypta cynamonu
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie
  1. Zmiel suchą kaszę jaglaną w blenderze aż do uzyskania konsystencji mąki. Nie przejmuj się, jeśli zostanie kilka ziarenek, one dodają chlebu fajną strukturę.
  2. Przygotuj zaczyn na drożdże. Do małej miseczki wsyp drożdże, cukier, szczyptę soli oraz wlej około ⅓ szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca, bo zaparzysz drożdże) i wymieszaj energicznie. W ten sposób wprawisz drożdże w ruch i Twoje ciasto łatwo i szybko urośnie.
  3. Do dużej miski wsyp obie mąki oraz pozostałą sól. Zwróć uwagę, że w tym czasie Twój zaczyn już 'ruszył' - zapienił się albo nawet lekko podrósł. Dodaj go do mąki razem z około szklanką ciepłej wody. Wymieszaj. Jeśli ciasto nie ma konsystencji gęstego budyniu, dodaj jeszcze ciepłej wody aż do uzyskania takiej. Ciasto ma się bardzo wolno lać po łyżce.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wybierz ciepłe miejsce, koło kaloryfera albo kuchenki. I takie z dala od przeciągów. Sprawdź po około 30 minutach i jeśli widzisz, że ciasto ładnie wyrosło - powinno mniej więcej podwoić swoją obiętość, przejdź do następnego kroku. Jeśli nie, zostaw je na kolejne 15 minut do pół godziny.
  5. Do wyrośniętego ciasta dodaj ziarna poza czarnuszą i delikatnie wymieszaj. Nie szalej, Twoim celem jest ciasto dodatkowo napowietrzyć i poruszyć, by dalej rosło a nie zmaltretować. Odstaw na kolejne 15 minut. Na pewno wyrośnie.
  6. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i wstaw do niego ciasto. Z ciastem w środku podnieś temperaturę do 185 stopni i piecz przez około 30 - 60 minut aż przejdzie test wykałaczki (włożona w środek ciasta wykałaczka, która zostanie w cieście aż policzysz do 5, będzie po wyjęciu sucha). Mój w piekarniku z termoobiegiem, na górnej półce piecze się około 40 minut.
  7. Kiedy chleb będzie upieczony, zostaw go 5 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a potem wyjmij.
Wartości odżywcze
Kalorie: 230 Tłuszcze: 4,4g Nasycone: 0,6g Nienasycone: 3,8g Węglowodany: 41,9g Cukry: 2,1g Sód: 484,2g Błonnik: 6,7g Białka: 9g Cholesterol: 0g

 Beszglutenowy chleb z ziarnami

W przepisie wielokrotnie zaznaczam, żebyś użył/użyła ciepłej wody. Nie dzieje się to przez przypadek. Wyższa temperatura sprawi, że drożdżom łatwiej będzie rozpocząć fermentację, czyli proces, dzięki któremu nasze ciasto rośnie. Wytworzony w tym procesie dwutlenek węgla jest właśnie tym co spulchnia i podnosi nasze ciasto. Kiedy ciasto mieszany, ‘wypuszczamy’ z niego wytworzony dwutlenek węgla, napowietrzamy je i także dzięki energii, jaką w to wkładamy, dodajemy ciepła. Dobrą zasadą jest mieszać ciasto drożdżowe trzy razy – raz sam zaczyn i dwa razy ciasto. Z mojego doświadczenia wynika, że zasada ta dotyczy nie tylko tego chleba, ale także większości wypieków drożdżowych.

Tuż po opublikowaniu tego przepisu Czytelniczka Karolina zapytała nas, czy sprawdzi się on też w wypiekaczu. I teraz mogę z wielką radością podzielić się z Tobą informacją, że tak! Karolina była na tyle miła (i ciekawa smaku chleba), że zdecydowała się go przetestować. Piekła w prostym wypiekaczu Panasonica, na wyższym trybie i potwierdza, że – cytuję – wyszedł REWELACYJNY! W imieniu własnym, Kulinarnych Eurek i wszystkich posiadaczy wypiekaczy – Karolina, dziękujemy! Będziemy piec 🙂

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Jak wielokrotnie zaznaczam, dieta bezglutenowa nie może polegać na tym, że po prostu wyeliminujemy wyroby mączne i pieczywo. Pieczywo jest głównym źródłem witamin z grupy B w naszym organizmie i bez odpowiedniego zastępstwa wkrótce odczujemy ich braki – osłabną nam paznokcie, zaczną wypadać włosy. (Więcej o tym jak dieta bezglutenowa zmieniła moje życie). Dlatego ważne jest, by świadomie wzbogacać swoją dietę w brakujące składniki.

W przepisie na chleb bezglutenowy z ziarnami sugeruję użycie siemienia lnianego, który jest dobrym źródłem magnezu, witaminy B6, żelaza i wapna oraz wspaniałym źródłem błonnika. Podobnie pestki słonecznika są świetnym źródłem magnezu, witaminy B6 i żelaza. Mak natomiast, posiadając wspomniane wyżej witaminy i minerały, jest też rewelacyjnym źródłem wapnia. Czarnuszka i kumin są w naszym chlebku również nie przez przypadek – one z kolei wspomagają trawienie. A także same drożdże stanowią bogate źródło witamin z grupy B.

Gdy będę piekła ten chleb bezglutenowy z ziarnami następnym razem, podwoję ilość ziaren. Myślę, że ilość drożdzy jest na tyle duża, że chlebek nadal wyrośnie. My uwielbiamy ziarna, więc dla nas im więcej ich – tym smaczniej!

Z czym go jeść? Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły z rozpływającym się masełkiem <3 Świetnie smakuje także z pasztetem z zielonej soczewicy albo z hummusem fasolowo-dyniowym. Na słodko natomiast nie żałuj sobie miodu! Mój sekret to nałożyć miód na dość spora warstwę masła i wymieszać ze sobą. Uwielbiam to tak bardzo, że każdą inną metodę zjadania miodu na kanapce uważam za barbarzyństwo 😉

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Lubisz piec?

Zapraszamy do naszej sekcji ‘Muffinki‘, gdzie znajdziesz przepisy bezglutenowe zarówno na muffinki słodkie, takie jak szybkie muffinki czekoladowe i muffinki cytrynowo-makowe, jak i wytrawne, szczególnie nasze ulubione muffinki pomidorowe oraz te z kozim serem i szpinakiem.

Podoba Ci się ten przepis na domowy chleb bezglutenowy z ziarnami? Może podzielisz się nim ze znajomymi na Facebooku? Może jest wśród nich ktoś, kto akurat szuka sposobu na to, by w pyszny sposób zbalansować dietę. Na pewno to doceni. I my też!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.