Chowder z wędzoną makrelą

Chowder z wędzoną makrelą

Chowderu, czyli gęstej zupy rybnej pochodzącej z Ameryki, spróbowaliśmy pierwszy raz w Stanach, w przytulnej restauracji w Santa Monika. Byliśmy zaraz po przylocie z Australii, więc jet lag był ogromny. O różnicy czasu, o zmęczeniu, o wszystkim co ziemskie zapomniałam momentalnie, gdy pierwsza łyżka clam chowderu trafiła do moich ust. Nie mając pomysłu, jak smak ten odtworzyć, bardzo długo szukałam idealnego przepisu.

Wersja rybna nie jest jednak tą, która najczęściej trafia na nasz stół. Niedługo zamierzam zdradzić przepis na nic chowder, wraz z jego historią, tymczasem, chowder z wędzoną makrelą.

Chowder z wędzoną makrelą
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne wieczory albo dni, w których potrzeba dużo energii. Świetne połączenie kukurydzy, ziemniaków i wędzonej makreli, z odrobiną śmietany i mnóstwem szczypiorku zaskoczy swoim smakiem.
Składniki
  • 3 małe ziemniaki
  • pół puszki kukurydzy
  • duża łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • por
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • mała wędzona makrela (około 250g)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypiorek
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości.
  2. Por pokrój w półplasterki, część białą i lekko zieloną. Na patelni rozgrzej masełko klarowane i gdy będzie ciepłe dodaj pora. Gdy zacznie mięknąć, lekko osól. Smaż aż por będzie miękki.
  3. Na patelnię dodaj 2 szklanki wody i gotuj na lekkim ogniu około 5 minut, by stworzył się lekki wywar.
  4. W tym czasie ziemniaki powinny być już ugotowane. Wybierz jednego, pokrój na kawałki. Ostudź (by nie stępić ostrza) i zblenduj ziemniaka wraz z niewielką ilością wywaru. Po uzyskaniu kremowej masy dolej resztę wywaru. Nie blenduj. Chcemy zachować cząstki pora.
  5. Na chochlę nałóż śmietankę. Dodaj łyżkę gorącego wywaru i wymieszaj. Umieść chochlę nad zupą, tak, by śmietanka się nagrzała. Powoli dodaj ją do zupy, pilnując, by się nie zważyła. Dodaj dość znaczną ilość gałki muszkatołowej, tak mniej więcej łyżeczkę.
  6. Dodaj kukurydzę. Kukurydza nie mięknie, więc może się gotować bardzo długo, choć w naszym wypadku tak nie będzie.
  7. Makrelę podziel na cząstki, wyciągając wszystkie ości. Zacznij od podzielenia filetu na dwie części wzdłuż ości, a potem wyjmij kręgosłup. W ten sposób będzie Ci o wiele łatwiej. Dodaj ją do zupy i gotuj około 3 minuty. Potem wyłącz.
  8. Pozostałe ziemniaki pokrój w plasterki. Nie sugeruj się zdjęciem, zachowaj na nich skórki.
  9. Wlej zupę do talerzy, na górę wrzuć plasterki ziemniaków. Całość posyp obficie szczypiorkiem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 2 Kalorie: 546 Tłuszcze: 21.8g Nasycone: 6.5g Nienasycone: 15.3g Węglowodany: 58.4g Cukry: 6.2g Sód: 145.4mg Błonnik: 7.4g Białka: 330.5g Cholesterol: 95.8mg

Chowder z wędzoną makrelą

Chowder z wędzoną makrelą

Chowder z wędzoną makrelą

Chowder z wędzoną makrelą to idealny przysmak dla małych i dużych. Gałka muszkatołowa nadaje mu wspaniałego aromatu, kukurydza zapewnia zaskakującą chrupkość a szczypiorek lekką ostrość, szczypliwość. Mam ogromną nadzieję, że pokochacie go tak jak my!

Chowder z wędzoną makrelą

A po zupce? Jeśli masz ochotę sięgnąć po coś gorącego do picia, dowiedz się najpierw jak naprawdę działa kawa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.