Chrupiące tacos z rybą

Chrupiące tacos z rybą

Chrupiące tacos z rybą to danie 10/10. Bezapelacyjnie. Przygotowywane w domu, chrupiące bezglutenowe tacos, poszatkowana kapusta albo sałata, wędzona makrela, którą warto zawsze mieć w lodówce i wspaniały, aromatyczny sosik na bazie majonezu. Chrupiące tacos z rybą. I świat jest piękniejszy.

Chrupiące tacos z rybą to także dużo mniej pracy niż myślisz. I dużo brudniejsze dłonie, po których ścieka pyszny sos. Jest coś ultra zmysłowego w jedzeniu, którym można, a nawet należy się pobrudzić. A meksykańskie tacos do takich dań zdecydowanie należą. Do tego są fotogeniczne, więc ostrzegam – zdjęć będzie więcej niż zwykle 😉

Chrupiące tacos z rybą

Jeśli tolerujesz gluten i możesz jeść każde tacos, albo jeśli nie tolerujesz glutenu i masz dostęp do gotowych tacos bezglutenowych, możesz użyć gotowego produktu. Jeśli natomiast jak my nie tolerujesz glutenu i nie masz bezglutenowych tacos pod ręką, nauczymy Cię, jak szybko i łatwo przygotować je w domu.

Z podanych składników wychodzą trzy porządne porcje. Wymienione wartości kaloryczne podane są dla jednej porcji.

Chrupiące tacos z rybą
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Chrupiące tacos z rybą są po prostu wspaniałe. Niezwykle łatwe do przygotowania, z bardzo ekonomicznych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką, po prostu - eksplozja smaku w ustach! Mniam!
Składniki
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki bezglutenowej mąki białej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • wrzątek
  • 1 makrela wędzona
  • ½ główki sałaty lodowej
  • ¼ małej główki kapusty czerwonej
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka chili w płatkach
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotujemy tacos, gdyż muszą się troszkę podsuszyć.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą obie mąki (kukurydzianą i białą) i zalej je około ¾ szklanki wrzątku. Ciasto się sklei i będzie wyglądać, jakby coś poszło nietak. Dodaj do tego mąkę ziemniaczaną i na tyle wody (niekoniecznie wrzątku), by ciasto było płynne. Dosyp ziaren siemienia i dodaj szczyptę soli. Dodaj jajko i wymieszaj wszystko razem. Ciasto ma mieć kleistą konsystencję ale być leiste.
  3. Jeśli masz małą patelnię (na jedno jajko), smaż tacos na niej. Jeśli nie, użyj dużej i smaż po kilka mniejszych tacos.
  4. Robimy to w ten sposób. Podgrzewamy niewielką ilość oleju (3 krople), rozprowadzamy po patelni, a gdy się rozgrzeje, wlewamy niecałą chochlę ciasta. Rozprowadzamy ciasto tak, by rozlało się po patelni (lub na swoją wielkość na dużej patelni) i smażymy na średnim ogniu 3 minuty bez dotykania z jednej strony. Potem przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne trzy minuty.
  5. A teraz robimy z naszych 'naleśników' tacos. Otwieramy piekarnik i od razu każde taco, jakie się usmaży przewieszamy przez kratki z piekarnika. I tak suszymy i zostawiamy przez cały proces smażenia kolejnych sztuk.
  6. Następnie (albo jeśli mamy podzielną uwagę - w tym samym czasie) siekamy drobno kapustę czerwoną i sałatę lodową.
  7. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę i majonez, dodajemy przyprawy: chili, kmin i sok z cytryny.
  8. Makrelę obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki upewniając się, że usunęliśmy wszystkie ości.
  9. Kiedy całe nadzienie mamy gotowe, wracamy do naszych tacos. Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni i suszyny je (nadal przewieszone) przez około 5 minut, tak, by nabrały kształtu i stały się chrupiące.
  10. Na każde taco nakładamy porcje sałaty bądź kapusty, skrapiamy sokiem z limonki. Na to nakładamy porcję makreli oraz kilka łyżeczek sosu. Całość posypujemy świeżymi liśćmi kolendry. Gotowe!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 3 Kalorie: 782 Tłuszcze: 50,8g Nasycone: 7,5g Nienasycone: 43,3g Węglowodany: 69,5g Cukry: 12,9g Sód: 349,8mg Błonnik: 6,6g Białka: 22g Cholesterol: 143,6mg

Chrupiące tacos z rybąChrupiące tacos z rybą

Jeśli nie masz makreli wędzonej, a masz w domu jakąś inną wędzoną rybę, nadal się ona równie świetnie. Możesz więc użyć łososia wędzonego, halibuta, rybę maślaną, możesz nawet sprawdzić, jak to danie smakuje Ci ze śledziem (ale za to nie ręczę!).

Jeśli masz w domu świeżą rybkę, także się świetnie nada. Wystarczy, że potniesz ją na mniejsze kawałki, natniesz skórkę gęsto (tak, żeby była chrupiąca) i podsmażysz na patelni z obu stron, a potem polejesz rozpuszczonym masełkiem. Jeśli masz rybę słodkowodną, nie musisz jej solić, wszystkie potrzebne przyprawy są w sosie. Jeśli przygotowujesz masz rybę morską – to posól ją delikatnie po usmażeniu.

Chrupiące tacos z rybą

Jeśli chodzi o warzywa, możesz wybrać dowolny rodzaj kapusty i sałaty, najlepiej jednak, żeby były chrupkie i soczyste. W ten sposób dodasz daniu dodatkową teksturę. Możesz także dodać pełne smaku pomidory pokrojowe w małą kostkę. Wspaniałym dodatkiem jest również drobno posiekana szalotka. A dla fanów ostrych smaków – takich jak my – polecamy także cienkie plasterki papryczki chili.

Podobnie samą masę do tacos możesz przyprawić w dowolny sposób. Ja lubię używać siemienia lnianego, ponieważ jest świetnym źródłem błonnika. Możesz jednak użyć ziaren kuminu, a także przypraw w proszku jak kolendra.

Chrupiące tacos z rybą

Chrupiące tacos, jakie robimy w tym przepisie, możesz wykorzystać do całego szeregu nadziewanych tacos. Przykładowo, możesz nadziać je nadzieniem, jakiego używamy w przepisie na meksykańskie tacos z mięsem mielonym. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na Facebooku. Będziesz go mieć pod ręką, zainspirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnąć. Dziękujemy za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.