Chutney jabłkowy

Chutney jablkowy

Pomysł na chutney jabkłowy narodził się w mojej głowie, kiedy spojrzałam na kilka jabłek, które pozostały mi z wielkiej skrzynki podarowanej przez tatę z jego ogródka. Lekko już pomarszczone, czerwone smakowite maleństwa spoglądały na mnie i zdawały się prosić: Zrób coś z nas, nadaj nam sens. Jakże mogłabym odmowić takiej prośbie.

I tak do apple pie smoothie, do naleśników amerykańskich z jabłkami (przepis niedługo) i do niezliczonej ilości świeżych schrupanych jabłek dołączyły jabłka na ostro, zasłoikowane (tak, wiem, nie ma takiego słowa 🙂 ) w postaci chutney jabłkowego jako dodatku do dań głównych.

Co to jest to chutney?

Chutney (czyt. czatni) wywodzi się z kuchni hinduskiej i jest to nic innego jako dodatek, czy przystawka. Czasami opisywany jest także jako bardzo gęsty sos. Wykonany najczęściej na bazie owoców i obficie, aromatycznie przyprawiony. Nie jest to danie deserowe, a więc smak słodki nie jest tu przewodni.

Klasyczne chutneye wykonywane są z jabłek, mango, pomidorów czy kokosów. Oczywiście lista ta jest o wiele dłuższa. Chutney można zrobić także z orzeszków ziemnych, ogórków, gruszek, cebuli a nawet z jogurtu. Poza najczęściej jednym składnikiem, jaki stanowi bazę chutney, jego magia ukryta jest w dodatkach, wcale nie tak intuicyjnych dla kucharza o polskich korzeniach. Do typowych dodatków zalicza się cebulę, rodzynki, ocet, ziarna gorczycy lub musztardę.

I właśnie te składniki znajdziecie w moim dzisiejszym przepisie na chutney jabłkowe.

Warto spróbować, gdyż samo przygotowywanie tego dania jest to podróż przez niezliczone zwątpienia i czarne myśli typu Tego nie da się zjeść. A jednak się da – i to ze smakiem!

Chutney jablkowy

Podany poniżej przepis to około 4 małe słoiczki chutneya. Tabela kaloryczna odnosi się do pojedynczego słoiczka, który kryje w sobie kilka porcji.

Chutney jabłkowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Chutney jabłkowy to gęsty, wytrawny, aromatyczny i pełen smaku sos jabłkowy, wywodzący się z praktyk kuchni hinduskiej. Stanowi wspaniały dodatek do dań z ryb, wieprzowiny a także wegetariańskich.
Składniki
  • 1½ kg słodkich jabłek
  • 2 duże cebule
  • 200g rodzynek
  • 3-5 cm świeżego korzenia imbiru
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki ziaren musztardy
  • szczypta soli
  • ½ - 1 szklanki octu jabłkowego
  • łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Cebule obierz i drobno pokrój. Podsmaż na niewielkiej ilości delikatnej oliwy z oliwek.
  2. Jabłka obierz, umyj, pokrój na niewielkie kawałki. Imbir obierz i albo zetrzej na tarce o drobnych oczkach, albo bardzo drobno posiekaj.
  3. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodaj jabłka, rodzynki oraz imbir. Duś razem przez około 20 minut na małym gazie, tak, by smaki składników przeniknęły się.
  4. Posmakuj. Sam/sama zdecyduj, ile cukru, octu, soli oraz ziaren gorczycy chcesz dodać. Proponuje dodać nieco mniejszą ilość, niż się wydaje słusze, podusić razem około 7-10 minut aż ocet straci swoją ostrość, posmakować i ewentualnie znów doprawić.
  5. Nie jestem w stanie Cię bardziej poprowadzić, bo ilość składników zależy od jabłek, jakie używasz. Pamiętaj, że nie robisz dżemu a sos do obiadu i modyfikuj składniki tak, by chutney Ci smakowało.
  6. Gotuj na małym ogniu w sumie około 40 minut, aż składniki staną się lekko papkowate, ale co najmniej część jabłek nadal będzie w kostkach.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 544 Tłuszcze: 4,9g Nasycone: 0,7g Nienasycone: 4,2g Węglowodany: 129,7g Cukry: 97,1g Sód: 26,1mg Błonnik: 12,8g Białka: 4,1g Cholesterol: 0g

Chutney jablkowy

Co dalej?

To zależy, jak chcesz swój chutney jabłkowy spożytkować.

Jeśli zamierzasz zjeść go w przeciągu paru najbliższych dni, po prostu trzymaj go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jeśli natomiast zamierzasz go przechowywać dłużej, chutney jabłkowy świetnie nadaje się do wekowania. Przygotuj czyste, sterylne słoiczki o czystych nakrętkach, upewnij się, że nie mają zapachu (gdyż na pewno przejdzie on w chutney) i gorący sos przełóż do słoików i od razu zakręć. W zależności od tego, jak szybko zamierzasz chutney zjeść, albo słoiczki zagotuj, albo od razu postaw do góry nogami. Upewnij się, że zakrętki zassało.

Uwaga: Z pleśnią nie ma żartów. Jeśli po otwarciu masz jakiekolwiek podejrzenia, że Twój chutney jabłkowy nie jest świeży, wyrzuć cały słoiczek. Koniecznie. W przeciwnym wypadku ryzykujesz zdrowiem, a może nawet życiem. Ta sama zasada dotyczy każego przetworu. Ba, wszystkiego, co ma na sobie pleśń. Nawet odrobinę.

Chutney jablkowy

Z czym jeść chutney jabłkowy

Ta część będzie czysto opisowa, żeby pobudzić Twoja wyobraźnię. Bo czy chutney do tradycyjnego polskiego mielonego jest super dodatkiem, nie wiem. Nie jadłam.

1. Ryby:

Filet białej tłustej ryby pokrojony na podłużne paski, opanierowany w migdałach i podsmażony na złoto, tak, by ryba była delikatna i soczysta, a panierka chrupka.

Filet z dorsza bez panierki, ze skórką bardzo gęsto ponacinaną, smażony na patelni tak, by skórka zachowała swoją chrupkość a ryba soki. Podać wszystko piętrowo, na plastrach topinambura smażonego z czosnkiem i pietruszką, wykończyć chutneyem.

2. Mięsa:

Idealny dodatek do delikatnej smażonej polędwiczki wieprzowej i ziemniaków puree.

Papryczki nadziewane chutney i ryżem, zapiekane, podawane rozkrojone a do nich najlepsze kulki z wołowiny i sos pomidorowy domowego wykonania.

3. Warzywnie:

Papryczki nadziewane tym chutney i ryżem, zapiekane pod sosem pomidorowym.

Risotto z dodatkiem tego chutney, wykończone mascarpone, przybrane chrupkami jabłkowymi.

To tylko niektóre z propozycji. Chutney jabłkowy jest smakiem na tyle wyraźnym, że zapada w pamięć i na tyle elastycznym, że można go jeść w bardzo wielu odsłonach. Powyżej przedstawiłam tylko kilka z nich, które, mam nadzieję, zainspirują Cię do własnych przygód kulinarnych – albo do odtworzenia naszych pomysłów! Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Jak zwykle prosimy, byś podzielił/podzieliła się nim na Facebooku. Będziesz go mieć zawsze pod ręką, zainspirujesz znajomych, kto wie, może zaimponujesz im swoim  gustem kulinarnym, a nam pomożesz rosnąć! Dziękujemy serdecznie za każdego share’a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.