Curry wieprzowe z ciecierką

Curry wieprzowe z ciecierką

Curry wieprzowe z ciecierką to przepis kuchni australijskiej. Jest dużo bliższy smakom, jakie znamy w Polsce niż tradycyjne curry. Być może dlatego tak urzeka, nawet tych, dla których kuchnia hinudska jest obca, zbyt egzotyczna, albo po prostu niezrozumiała. Danie to jest bliskie polskiemu do tego stopnia, że zastanawiałam się, czy nie nazwać go hinduskim gulaszem. Ale jednak, curry to curry. Kiedy rzucisz okiem na mieszankę przypraw tu użytą, nie będziesz mieć co do tego wątpliwości.

Kiedy wylądowaliśmy w Australii, powietrze miało zapach. Zapach, za jakim do dziś tęsknię i jakiego nie da się ze sobą zabrać, gdy się tamto miejsce opuszcza. Nie da się go nawet czuć już parę dni po przyjeździe, gdyż organizm się przyzwyczaja. Da się go przywolać we wspomnieniach.

Smak natomiast da się przywołać w każdym miejscu na świecie. I choć powietrze, klimat, wilgotność, wszystko to wpływa na to, jak danie smakuje, esencja smaku często pozostaje taka sama. Kiedy więc chcę przenieść się do naszego przytulnego, małego (1oom2 to w Australii mało!) domu z ogródkiem, usiąść w naszej kuchni i zjeść danie ‘tam’ – sięgam po przepis australijski. Taki jak ten.

Curry wieprzowe z ciecierką

Curry wieprzowe z ciecierką ma w sobie to genialne, niezastąpione, australijskie podejście do gotowania: gotuj mądrze, gotuj sprytnie, gotuj zdrowo, zachwycaj – i absolutnie nie stój przy garach! Dlatego też, tego curry nie gotuje się… a piecze!! Czy to nie jest niesamowite? Zamiast stać przy kuchence i mieszać co chwilę, by się nie przypaliło, wstawiasz danie do piekarnika i zajmujesz się czymkolwiek chcesz. Nieprzerwanie przez około 1,5 – 2 godziny. Uwielbiam za to szkołę australijską!

Oczywiście, curry wieprzowe z cieciorką jest ultra pożywne. Oczywiście, przygotowuje się je w dużych ilościach. I – oczywiście – dla tych, którym nie przeszkadza smak rozmrażania – curry jest idealnie mrożalne. Fajne słowo, nie? Mrożalne. My mroziliśmy dla testu, choć normalnie nigdy tego nie robimy. Początkowo czuć nadmiar wody, jednak po ponowym zapieczeniu przez około 20 minut, posmak ustępuje.

Gotujemy?

Poniższy przepis to około 8-10 porcji. Dla nas zdecydowanie 10.

Curry wieprzowe z ciecierką
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Fantastyczna fuzja kuchni polskiej i hunduskiej, wyegzekwowana na sposób australijski - czyli im mniej pracy tym lepszy rezultat. Genialne danie! Idealne z ryżem. Przepis pochodzi z magazynu Good Food.
Składniki
  • 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kopru (fennel)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 główki czosnku, obrane, ząbki rozdzielone
  • 125ml czerwonego octu winnego
  • 1 ½ kg łopatki wieprzowej, pokrojonej na kawałki 2½ cm
  • 50ml oleju roślinnego
  • 3 duża czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 czerwone papryki, pozbawione nasion i z grubsza posiekane
  • 400g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki ciemnego cukru
  • 2 x 400g puszki ciecierzycy, opłukane
  • 500 ml bulionu z kurczaka
Przygotowanie
  1. Na średnim ogniu rozgrzej małą suchą patelnię. Stostuj na niej ziarna kopru (fennel) i kuminu, ziarenka pieprzu i kolendry. Ma to zając około 1 minuty, aż wszystko stanie się aromatyczne. W blenderze lub moździeżu utrzyj ziarna na proszek.
  2. Na tej samej patelni usmaż obrane ząbki z 2 główek czosnku (ja byłam przerażona ilością - ale warto!!). Mają się lekko zazłocić. Gotowe dodaj do sproszkowanych przypraw wraz z octem, chili i kurkumą. Zrób z tego jednolitą pastę, która posłuży nam za marynatę.
  3. Nałóż rękawiczki (by nie pofarbować rąk kurkumą) i weź dużą miskę. Wymieszaj w niej marynatę i kawałki mięsa. Pokryj dokładnie każdy kawałek. Przykryj i odstaw na 15 minut, by mięso przeszło marynatą.
  4. Podgrzej piekarni do 180 stopni lub 160 stopni jeśli masz termoobieg.
  5. Na patelni lub w przystosowanym do tego naczyniu do zapiekania rozgrzej olej. Smaż na nim cebulę przez około 5-6 minut aż zacznie łapać kolor. Zwiększ temperaturę i dodaj mięso. Smaż 10 minut aż zbrązowieje.
  6. Dodaj pomidory, cukier i paprykę. Następnie dodaj bulion i ciecierkę.
  7. Zagotuj pod przykryciem.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 - 2 godzin aż mięso zmięknie całkowicie a sos zgęstnieje. Ja pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywkę, by trochę wody wyparowało. Możesz wybrać, że zrobisz to samo.
  9. Danie serwuj samo lub z ryżem.
  10. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 10 Kalorie: 662 Tłuszcze: 35,2g Nasycone: 10,1g Węglowodany: 39,1g Cukry: 10g Sód: 240,1mg Błonnik: 7,6g Białka: 37,2g Cholesterol: 108mg

Curry wieprzowe z ciecierką

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz spojrzałam na ilość składników w tym przepisie, wydało mi się, że pracy będzie mnóstwo. Mam nadzieję, że podobnie jak ja wówczas, jesteś zaskoczony/zaskoczona łatwością przygotowania tego dania. I do tego – jest go spory zapas! Dla mnie to jest często nieocenione, bo choć dań nie mrożę (poza wypiekami) to jeśli mogę coś jeść dwa dni, to chętnie to robię, bo z czasem jest krucho.

Curry wieprzowe z ciecierką

Czego się po curry wieprzowe z ciecierką spodziewać?

Niesamowitych aromatów w domu już podczas pieczenia.

Głębi smaku. Wszystkie przyprawy, jakich używamy, wnikają w mięso już w procesie marynowania, a duszone pod przykryciem w piekarniku, stają się z nim jednością. Wątpliwy smak wieprzowiny znika więc całkowicie zastąpiony jego subtelnym pięknem przy akompaniamencie przypraw. Mięso rozpływa się w ustach. Ciecierka zachowuje swoją strukturę i nadal wymaga gryzienia, nadając daniu idealny kontrast. Sosik jest niebiański.

Idealny hołd dla zwierzęcia, które oddało swoje życie, by Cię pożywić.

Ultra pożywne danie dla Ciebie. I przyjemnie ciepło i pełno w brzuszku.

Curry wieprzowe z ciecierką

Kocham to zdjęcie. Takie proste. Niczym się nie broni poza obietnicą smaku. Kojarzysz tekst Patrycji Markowskiej w jednym z jej kawałków: gdy zgasną światła, gdy zniknie magia… Zostaje nam curry wieprzowe z ciecierką bez żadnych rekwizytów.

 

Podoba Ci się ten przepis? Prosimy, podziel go na Facebooku. Będziesz wiedzieć, gdzie go szukać, zainspirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnąć. Dziękujemy bardzo za każdego share’a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.