Hinduskie curry z dyni z kurczakiem

Hinduskie curry z dyni z kurczakiem1

Pamiętasz jeszcze hinduskie curry z dyni na bazie pasty curry? Wymyśliłam do niego UPGRADE. Ulepszenie. Umniamnienie. Pycha! Dodamy do niego kurczaka, ale inaczej! Tak, jakby to zrobiono w wysokiej klasy restauracji. Bo przecież tak właśnie widzimy nasze kuchnie, prawda?

Różnica pomiędzy curry z dyni z kurczakiem a hinduskim curry z dyni leży – jak się domyślasz – w kurczaku. Z tym, że nie stanowi on integralnej części curry ani nie jest obficie przyprawiony. Wręcz przeciwnie! Jego magia polega na wspaniałym smaku (koniecznie kup wysokiej jakości mięso!) i na soczystości.

Hinduskie curry z dyni z kurczakiem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Czasami coś idealnego może stać się jeszcze lepsze... Tak właśnie postrzegam to curry! Dodatek gwiazdki anyżowej do curry i samego kurczaka sprawia, że mamy do czynienia z prawdziwą maestrią smaków!
Kuchnia: Hinduska
Składniki
  • hinduska pasta curry (zgodnie z przepisem na blogu)
  • 2 szklanki kostki z dyni o boku 1.5 cm
  • 2 marchewki, pokrojone wszerz na 4 części i każda z tych części na 4 wzdłuż na 4 części
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 szklanka cieciorki (namoczonej przez noc i ugotowanej lub z puszki)
  • ½ szklanki pomidorów pelati
  • 1 ½ szklanki mleczka kokosowego
  • świeża i smakowita pierś z kurczaka (lub nawet 2 jeśli lubicie mięso lub gotujesz dla 4 osób)
  • oliwa do smażenia
  • świeże liście kolendry
Przygotowanie
  1. Przygotuj hinduską pastę curry zgodnie z instrukcjami, by na jej bazie stworzyć curry.
  2. Przygotuj hinduskie curry z dyni zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie na nie. Dodatkowo, do gotowania dodaj gwiazdkę anyżową dla jeszcze większej głębi smaku.
  3. Kurczaka nie myj. Nie chcesz chyba bakterii salmonelli szalejących po Twojej kuchni? Po prostu pokrój pierś w około centrymentrowej szerokości pasy, wszerz włókiem. Powinno wyjść Ci około 5 płatów mięsa wielkości mniej więcej 'polędwiczki' plus 'polędwiczka'.
  4. Dobrze rozgrzej patelnię i nalej na nią oliwę. Miej pod ręką sól, ale jeszcze jej nie używaj.
  5. Na dobrze rozgrzaną patelnię (oliwa zaczyna parować) wrzuć płaty kurczaka. Patelnia nie może być zbyt gorąca, by mięso się nie spaliło, ani zbyt chłodna, by nie ugotowało się w swoich sokach. Po kilku minutach, dość szybko, mięso zacznie się rumienić. Wtedy posól stronę wierzchnią i przełóż każdy kawałek z osobna, by zarumienił się po drugiej stronie. Znów posól (tym razem stronę już zarumienioną). Nie wiem, co jest w takim rozdzaju solenia, ale dla mnie zapewnia ono soczystość i niesamowity smak mięsa.
  6. Gdy mięso będzie zarumienione z obu stron i upieczone w środku, zdejmij je z patelni i leżakuj 2-3 minuty pod przykryciem.
  7. W tym czasie wyłów gwiazdkę anyżową z curry, by nie znalazła się na niczyim talerzu. Na głębokie talerze nałóż porcje curry. Na nich ułóż w piramidkę (jak na zdjęciu) porcje kurczaka. Całość posyp grubo porwanymi liśćmi kolendry.
  8. Zajadaj ze smakiem!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 596 Tłuszcze: 35.9g Nasycone: 19.1g Nienasycone: 16.8g Węglowodany: 51.4g Cukry: 12.7g Sód: 376.3mg Błonnik: 11.6g Białka: 23.4g Cholesterol: 27.8mg

Curry z dyni z kurczakiem

Curry z dyni z kurczakiem - wartości odżywcze

Curry z dyni z kurczakiem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.