Dip buraczkowo-chrzanowy

Dip buraczkowo-chrzanowy

Święta, święta i po świętach… I obowiązkowo, jak co roku, tony jedzenia lądują w śmietniku. Jakby mało było tego, co wyrzucamy na codzień, w ten magiczny czas każda dobra gospodyni dwoi się i troi, by podwoić i potroić liczbę kulinarnych śmieci. Tak, zalewa mnie przez to krew. I tak, dlatego o tym mówię, kiedy wszyscy jeszcze z pełnymi brzuchami zachwycają się tym, co jeszcze ‘da się zjeść’, i ‘co już zjedli’ i ‘jak przytyli’. Chore to bardzo.

I w kolorze krwi, czy raczej w kolorze buraczka – tak, tego z barszczyku, w ramach akcji, miejmy nadzieję, że nie donkichotowskiej, akcji jaką Kulinarne Eureki rozpoczynają od dziś, będzie ten post. Post prosty, bo z ultra prostym przepisem na prawdziwy przysmak. Pierwszy post w ramach akcji społecznej #wykorzystajwszystko.

Przepis na dip buraczkowo-chrzanowy.

Dip buraczkowo-chrzanowy

Dip buraczkowo-chrzanowy powstał jako połączenie dwóch bliskich nam kuchni, które buraki wprost uwielbiają. Polskiej i australijskiej. Powstał w wyniku rozmowy o tęsknocie za prostymi smakami, które wynoszą dania na kolejny poziom. Powstał jako nawiązanie do comfort food, które każdy inaczej definiuje ale każdy kocha. Powstał, jako krzyk nadziei buraków, które spoglądały na mnie z wigilijnego barszczu. Powstał… i zostanie z nami już na zawsze, bo jest PYSZNY!

Dip buraczkowo-chrzanowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Dip buraczkowo-chrzanowy to świetny dodatek do wielu dań i sposób na wykorzystanie barszczowych buraków. Jest tak prosty w przygotowaniu, że wyjdzie nawet początkującym kucharzom. #wykorzystajwszystko #nowapolskakuchnia
Autor:
Kuchnia: #nowapolskakuchnia
Składniki
  • 2 średniej wielkości buraki z barszczu
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 małe łyżeczki chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru (podrasowuje smakowo wygotowanie buraczków)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Wybierz z barszczu odpowiednik około 2 buraków. Jeśli są gorące, ostudź je. Przełóż je do miski i zblenduj na gładką masę.
  2. Do masy burakowej dodaj śmietanę, chrzan, sok z cytryny, cukier a także sól i pieprz do smaku. Znów zmiksuj, żeby składniki się połączyły.
  3. Posmakuj. Dopasuj przyprawy, jeśli jest taka potrzeba, jeśli Ci smakuje - dip jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 31 Tłuszcze: 0,7g Nasycone: 0,4g Nienasycone: 0,3g Węglowodany: 6g Cukry: 4,3g Sód: 44mg Błonnik: 1,4g Białka: 0,8g Cholesterol: 1,6mg

Czy widzisz ten kolor? Nieziemski, prawda?

Dla wprawionych smakoszy, albo dla osób, które lubią od razu rzucać się na głębokie wody nowych smaków, polecamy pewien mały upgrade. Dip buraczkowo-chrzanowy świetnie smakuje z dodatkiem bazylii!

Dip buraczkowo-chrzanowy

A z czym go podawać?

Dip buraczkowo-chrzanowy jest wyśmienity jako samodzielny sos do bezglutenowego chleba z ziarnami a także do chipsów. W takim wypadku możesz zaserwować także hummus fasolowo-dyniowy dla większej różnorodności. Można go też podawać jako część dania. Wspaniale zastąpi majonez jako dodatek do jajek na twardo. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ryb, także tych smażonych. Na zdjęciu nasza propozycja: kanapki z chleba z ziarnami z makrelą wędzoną. A w roli głównej: dip buraczkowo-chrzanowy. Masło – opcjonalnie.

Dip buraczkowo-chrzanowy

Jesteśmy bardzo ciekawi, czy podoba Ci się nie tylko ten przepis, ale i cała akcja #wykorzystajwszystko. Jak zwykle prosimy daj nam znać, dzieląc tego posta na Facebooku. Jeśli chcesz poświęcić dodatkowy moment, użyj # #wykorzystajwszystko. W ten sposób pomożesz nam wspierać promowanie minimalizacji resztek i… oszczędniejszego gospodarowania domowym budżetem. A przy okazji – jak zawsze – będzie przepysznie!

Ściskamy bardzo mocno,

Aneta i Dawid

 

PS. Wiesz co? Jeszcze jeden nowy, 2016-sty, # tu obowiązuje 😉 A mianowicie #nowapolskakuchnia. O tym więcej niedługo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.