Dynia 10 najlepszych przepisów bezglutenowych

Dynia 10 najlepszych przepisow

Ku mojej niezmiernej radości, w polskich sklepach w końcu pojawiła się dynia! Warzywo, którego niegdyś się wyrzekliśmy, a które teraz znów powraca do łask. Dynia jest warzywem tak różnorodnym i elastycznym smakowo i zastosowaniowo, że może stanowić bazę nie tylko zup, czy drugich dań, ale także deserów a nawet napojów!

Uważam, że najwyższa pora się jej dokładniej przyjrzeć. Dlatego też postanowiłam uczynić dynię bohaterką pierwszego odcinka nowego cyklu ‘1o naj…’ gdzie będziemy dzielić się z Wami tym, co naszym zdaniem jest naj 🙂

Parę słów na temat dyni

Uznaje się, że dynia wywodzi się z Ameryki Północnej, a dokładniej – z Meksyku. Obecnie dynie popularne są na całym świecie i występują w wielu odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale i smakiem i strukturą miąższu. Ta najbardziej popularna w Polsce, o twardej skórce i nieco orzechowym miąższu, to hokkaido. Moja ulubiona to ta podłużna, podobna w kształcie do gruszki, czyli butternut squash. Dawid najbardziej lubi dynię szarawą, określaną jako hubbard squash.

Sztuką jest dobrać odpowiednią odmianę dyni, która wydobędzie idealnie nasze wysiłki kulinarne i nada charakter daniu. Prawdą jest też, że w wypadku, gdy nie można poszczycić się wieloma odmianami dyń, jakakolwiek jadalna, jaką uda nam się dostać nada się jako zastępstwo dla jej niedostępnej siostry.

Dynia stanowi bogate źródło witaminy A (aż 170% dziennego zapotrzebowania na 100g) a także tak ważnych dla osób na diecie bezglutenowej witamin z grupy B. Jest też dobrym źródłem potasu, zapewniając około 10% dziennej dawki na 100g. Dodatkowo jest bardzo niskokaloryczna.

Dynia 10 najlepszych przepisow

Kupując dynię, najlepiej wybierz taką, która nie jest rozkrojona, gdyż można ją przechowywać miesiącami, podczas gdy rozkrojona dość szybko się psuje. Wybieraj taką o nienaruszonej powierzchni, bez nacięć czy obić.

By przygotować dynię do użycia, musimy ją obrać. Pewnie jest na to wiele sposobów, ja lubię kroić ją w paski około 2 centrymetrowe i skrajać skórkę od góry do dołu. Tak obraną dokładnie myję (nóż też!) i dopiero wtedy kroję w kostkę, gdyż jest to kształt najwygodniejszy do osiągnięcia i odpowiedni dla większości przepisów.

Po rozkrojeniu, niewykorzystane części dyni możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ja często ściągam z pozostałej części skórkę i kroję ją w kostkę bo wiem, że w ten sposób będzie mi łatwiej użyć jej następnym razem. Zwiększam w ten sposób szansę na to, że się nie zmarnuje.

A teraz do dzieła! Rzućmy okiem na 10 najlepszych przepisów, jakie dla Ciebie wyszperałam w sieci i na naszym blogu.

Dynia 10 najlepszych przepisów bezglutenowych

Przepisy wymienione są bez żadnej szczególnej kolejności. W zestaweniu zawarłam zarówno nasze ulubione i wielokrotnie sprawdzone przepisy na dynię, które może już znacie i też pokochaliście, jak i przepisy publikowane na innych polskich blogach. Przyznam szczerze, że polskie blogi czytam jedynie z rzadka, więc zadanie nie było łatwie 😉 Stawiałam na różnorodność a nie na ranking, na którym pierwsze miejsce jest lepsze niż drugie. Wybierałam natomiast blogi takie, które sobie bardzo cenię jak źródło inspiracji, takie, których autorzy szanują składniki, z jakich gotują i umieją wydobyć z nich to, co najlepsze, a nie zabić strachem i brakiem umiejętności kulinarnych i wyrobionej palety smakowej. Pewnych blogów więc nigdy w moich zestawieniach nie zobaczycie, niezależnie od ich popularności.

Jeśli zaś chodzi o same przepisy, nie poruszałam się wyłącznie po blogach bezglutenowych, dlatego jeśli potrzebne będą jakieś zmiany, by mieć pewność, że przepis jest odpowiedni dla osób z alergią na gluten, zasugeruję je w opisie dania.

Dyniowy ajvar z olejem arachidowym (Jadłonomia)

Dynia 10 najlepszych przepisów bezglutenowych
Źródło: Jadłonomia

Ajvar kojarzy mi się bardzo dobrze – z jednym z miejsc, gdzie był nasz dom – z Bałkanami. Jedliśmy go tam tony, zazwyczaj tadycyjnie ze świeżym białym serem albo sam 😉 Nigdy wcześniej natomiast nie próbowałam go w wersji z dynią. Ajvar Marty jest bardzo kremowy, a także dużo mniej tłusty niż ajvar macedoński. Bardzo podoba mi się też odważne użycie srirachy. Jeszcze nie wypróbowałam, ale ostatnio znalazłam przepis na srirachę, który znajduje się bardzo wysoko na mojej to-taste list: 20 minute sriracha. Albo zamiast srirachy użyj harissy, ją chyba można już dostać w polskich sklepach. A jeśli i to zawiedzie, to do pieczenia dodaj papryczki chili, większe – polskie –  są pyszne.

Ajvar możesz zajadać sam, z dobrym twarogiem, jako dip do świeżych warzyw a także jako dodatek do dań.

Przepis znajdziesz tutaj.

Hummus fasolowo-dyniowy (Kulinarne Eureki)

HUMMUS FASOLOWO-DYNIOWY
Źródło: Kulinarne Eureki

Hummus fasolowo-dyniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny. Super nadaje się na podstawę zdrowego lunchu, lekkiej kolacji czy jako poczęstunek kiedy wpadną znajomi. Orientalne przyprawy takie jak ziarna kolendry, cynamon czy goździki nadają mu niepowtarzalny charakter.

Przepis znajdziesz tutaj.

Marokański krem dyniowy z daktylami (Jadłonomia)

Dynia 10 najlepszych przepisów bezglutenowych
Źródło: Jadłonomia

Zupa dyniowa w odsłonie marokańskiej. Przepis bezglutenowy, nie muszę więc nic zmieniać dla Ciebie. Ale mam jedną sugestię. Marta używa mielonego kuminu, kolendry, kardamonu, co oczywiście jest kwestią preferencji. Ja natomiast wolę przyprawy w formie ziaren. Prażę je najlepierw na suchej patelni, by wydobyć z nich pełnię smaku, a potem rozgniatam na proszek w moździerzu.

Przepis znajdziesz tutaj.

Przepyszna zupa dyniowa (Kulinarne Eureki)

Zupa dyniowa
Źródło: Kulinarne Eureki

Przepis na klasyczną zupę dyniową jaki wypracowaliśmy w Australii, pod wpływem wielu różnych przepisów i lokalnych inspiracji szeregiem kuchni dostępnych w Melbourne. Ostatecznie ta zupa dyniowa jest niezwykle prosta do przygotowania i bardzo treściwa. W niewielkiej porcji kryje się mnóstwo smaku i… ciepła, gdyż przyprawy bardzo rozgrzewają!

Przepis znajdziesz tutaj.

Placki ziemniaczane z sosem dyniowym (Kulinarne Eureki)

Dynia 10 najlepszych przepisow
Źródło: Kulinarne Eureki

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, koniecznie musisz spróbować tych! Są bardziej warzywne niż stricte ziemniaczane, a w tym zestawieniu zagościły dzięki wyśmienitemu sosowi dyniowemu, jaki je wieńczy. Dodatkowo, w przepisie podane jest kilka alternatywnych wersji, które sprawiają, że nawet przygotowywany często się nie znudzi.

Przepis znajdziesz tutaj.

Hinduskie curry z dyni (Kulinarne Eureki)

Dynia 10 najlepszych przepisów
Źródło: Kulinarne Eureki

Wegański przepis na hinduskie curry. Oczywiście bezglutenowy. Bogate źródło witaminy C, wapnia, żelaza a także błonnika. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni i stanowi idealne urozmaicenie codziennej diety. Próbowałeś/probowałaś kiedyś curry z frytkami? Jeśli nie to może czas to zmienić?

Przepis znajdziesz tutaj.

Hinduskie curry z dyni z kurczakiem (Kulinarne Eureki)

Dynia 10 najlepszych przepisów
Źródło: Kulinarne Eureki

Jeśli należysz do osób, które nie uznają posiłków bezmięsnych, to curry jest stworzone specjalnie dla Ciebie. Nietypowo jak dla curry, kurczak nie stanowi jego integralnej części. Jest smażony i serwowany osobno, lekko chrupki i soczysty w środku. To curry z dyni można podawać samo, z ryżem lub wspomnianymi już frytami. My zazwyczaj gotujemy więcej i jemy je we wszystkich trzech odsłonach.

Przepis znajdziesz tutaj.

Tort dyniowy z kremem kokosowym (Weganka)

Dynia 10 najlepszych przepisów
Źródło: Weganka

Uwaga! Przepis nie jest bezglutenowy. Dlatego też uważnie musisz dobierać składniki. Mąkę pszenną koniecznie zastąp białą mąką bezglutenową przeznaczoną do wypieków. Z mojego doświadczenia wynika, że nasza bezglutenowa mąka jest dużo bardziej wilgotna i dłużej się piecze. Możliwe więc, że będziesz musiał/musiała dodać jej nawet 1/2 szklanki więcej niż w przepisie. Jeśli jesteś gotowy/gotowa na eksperymentowanie, zapraszam do upieczenia tego tortu w wersji bezglutenowej.

Bonusem jest to, że przepis jest wegański. Jeśli więc wykluczasz produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, jest on napisany w wersji dla Ciebie.

Przepis znajdziesz tutaj.

Sernik dyniowy (Moje Wypieki)

Dynia 10 Najlepszych Przepisów
Źródło: Moje Wypieki

Przepis nie jest bezglutenowy, ale łatwo może się taki stać. Ja zazwyczaj przy wypieku serników rezygnuje z ciasteczkowego spodu i po kłopocie. Jeśli natomiast lubisz te słodkie spody i nie chcesz z nich zrezygnować, zaopatrz się w bezglutenowe ciasteczka imbirowe albo zwykłe, maślane. W przypadku tych drugich możesz dodać do masy łyżkę imbiru w proszku albo podwoić ilość przyprawy korzennej do piernika. W samej masie serowej łyżkę mąki pszennej zastąp dodatkową łyżką mąki ziemniaczanej.

Przepis znajdziesz tutaj.

Dyniowa chai latte (Magazyn Kuchenny)

Dynia 10 najlepszych przepisów
Źródło: Magazyn Kuchenny

Soy Chai Latte to moj ulubiony napój na długie jesienne i zimowe wieczory. Dlaczego by nie dodać do niej dyni? Przejrzałam dziesiątki dostępnych po polsku przepisów na gorące napoje z dynią i ten zamieszczony w Magazynie Kuchennym absolutnie zachwycił mnie odważną mieszanką przypraw. Imbir, goździki czy pieprz to tylko niektóre z nich. Koniecznie trzeba posmakować!

Przepis znajdziesz tutaj.

 

Jestem bardzo ciekawa, co sądzisz o ten nowej dla Kulinarnych Eurek formie artykułów, gdzie biorę jakiś składnik pod lupę, opisuję, a także polecam 10 najlepszych moim zdaniem przepisów na… Jeśli chciałbyś/chciałabyś podzielić się swoimi odczuciami, zapraszam!

Jeśli natomiast podoba Ci się ten artykuł, daj mi znać tą samą metodą, co zawsze – podziel go na Facebooku! Z góry dziękuję!

Aneta

2 thoughts on “Dynia 10 najlepszych przepisów bezglutenowych

    1. Wspaniale! Swtorzyliśmy bloga po to, żebyśmy wszyscy mogli cieszyć się najwspanialszymi smakami niezależnie od tego, jakie mamy ograniczenia żywieniowe! Dlatego oprócz obietnicy, że wszystkie przepisy są bezglutenowe, mamy też sekcję wegańską dla tych, który nie mogą lub nie chcą jeść produktów odzwierzęcych, w tym laktozowych. Super, że jesteś! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.