Aloo gobi - hinduski przysmak warzywny
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Wspaniała mieszanka tak popularnych w Polsce warzyw jak ziemniaki, kalafior czy pomidory, jednak w zupełnie innym wydaniu - po hindusku. Pełne aromatu, pełne smaku, niecodzienne danie, które - jeśli raz go spróbujesz - nie opuści już Twojego stołu.
Autor:
Składniki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 250g pomidorów w puszce
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na około 2-3 cm kawałki
  • ½ główki kalafiora, podzielonej na różyczki
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru, zmielonego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 mała zielona chilli, drobno pokrojona (pozbawiona ziaren jeśli nie lubisz ostrego)
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie
  1. Podrzej olej na patelni. Gdy gorący, dodaj na niego pokrojoną drobno cebulkę i smaż na średniej temperaturze do zmięknięcia. Dodaj przyprawy (bez cukru, cynamonu i soku z cytryny)oraz chili i dokładnie wymieszaj, a potem smaż przez parę minut dla wydobycia aromatu. Niektórzy wprawieni hinduscy kocharze dodają w tym momencie odrobinę wody na patelnię, by mieszankę przypraw też zagotować dla jeszcze większego wydobycia jej wartości. Jeśli tak robisz, nim przejdziesz do następnego kroku upewnij się, że woda odparowała.
  2. Następnie dodaj pomidory wraz z sokiem oraz 6 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj ziemniaki, przemieszaj, by pokryły się sosem i całość zagotuj. Potem zmniejsz temperaturę i gotuj około 10 minut na niewielkim ogniu. Potem dodaj kalafior, cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszaj wszystko, dodaj wody jeśli jest taka potrzeba i gotuj przez kolejne 15 minut.
  3. Dopraw do smaku.
  4. Przypraw posiekanymi liśćmi kolendry i serwuj.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 5 Kalorie: 208 Tłuszcze: 6g Nasycone: 0,8g Nienasycone: 5,2g Trans: 0g Węglowodany: 3508g Cukry: 4,4g Sód: 77mg Błonnik: 5,9g Białka: 4,8g Cholesterol: 0g
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/aloo-gobi/