Wspaniała mieszanka tak popularnych w Polsce warzyw jak ziemniaki, kalafior czy pomidory, jednak w zupełnie innym wydaniu - po hindusku. Pełne aromatu, pełne smaku, niecodzienne danie, które - jeśli raz go spróbujesz - nie opuści już Twojego stołu.
Autor: Sophie Dahl - modyfikacja Anety
Składniki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 mała cebula
250g pomidorów w puszce
4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na około 2-3 cm kawałki
½ główki kalafiora, podzielonej na różyczki
½ łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki świeżego imbiru, zmielonego
1 łyżka gorczycy
1 mała zielona chilli, drobno pokrojona (pozbawiona ziaren jeśli nie lubisz ostrego)
szczypta cynamonu
Przygotowanie
Podrzej olej na patelni. Gdy gorący, dodaj na niego pokrojoną drobno cebulkę i smaż na średniej temperaturze do zmięknięcia. Dodaj przyprawy (bez cukru, cynamonu i soku z cytryny)oraz chili i dokładnie wymieszaj, a potem smaż przez parę minut dla wydobycia aromatu. Niektórzy wprawieni hinduscy kocharze dodają w tym momencie odrobinę wody na patelnię, by mieszankę przypraw też zagotować dla jeszcze większego wydobycia jej wartości. Jeśli tak robisz, nim przejdziesz do następnego kroku upewnij się, że woda odparowała.
Następnie dodaj pomidory wraz z sokiem oraz 6 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj ziemniaki, przemieszaj, by pokryły się sosem i całość zagotuj. Potem zmniejsz temperaturę i gotuj około 10 minut na niewielkim ogniu. Potem dodaj kalafior, cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszaj wszystko, dodaj wody jeśli jest taka potrzeba i gotuj przez kolejne 15 minut.