Najlepsze kulki z wołowiny (meatballs)
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Wielozadaniowe kulki z wołowiny - meatballs - rozpadają się w ustach niosąc ze sobą pełnię smaku i harmonię konsystencji. Wspaniała baza dla wielu pysznych dań. Koniec z nudnymi mielonymi, klopsami i pulpetami! Podnieś jakość swoich dań do następnego poziomu za pomocą meatballi Gordona Ramsay'a!
Autor:
Składniki
  • ½ małej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250g wołowego mięsa mielonego
  • 40g bułki tartej bezglutenowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 chili
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotujemy kulki mięsne. Cebulę, 1 chili i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni na niewielkim ogniu przez około 5 minut, by zmiękły i lekko się zarumieniły.
  2. W tym czasie mięso mielone umieść w dużej misce, dosól i popieprz do smaku. W małej miseczce wymieszaj bułkę tartą i mleko. Dodaj tę mieszankę do mięsa. Gdy cebula, czosnek i chili lekko przestygną, także dodaj je do mięsa.
  3. Namocz ręce w zimnej wodzie i wymieszaj dokładnie mięso z dodatkami, tak, by stworzyło jednolitą masę. Następnie formuj z niego małe kulki, wielkości piłeczek golfowych. Układaj je jedną obok drugiej na dużym talerzu. Kuleczki powinny odleżakować 30 minut w lodówce.
  4. Po 30 minutach, kuleczki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek aż ładnie zbrązowią się ze wszystkich stron, czyli około 5 minut.
  5. UWAGA: Po 5 minutach kulki w środku nie będą w pełni zrobione - mięso może być nadal surowe. Dlatego też, jeśli nie zamierzasz gotować ich dalej jako część sosu czy zupy, zostaw je nadal na patelni do pełnego usmażenia. Wybierz jedną kulkę jako testową i na niej sprawdzaj, czy jest zrobiona w środku. Jeśli będzie, inne najprawdopodobniej też już są gotowe.
Wartości odżywcze
Kalorie: 190 Tłuszcze: 7.3g Nasycone: 2.3g Węglowodany: 11.1g Cukry: 1.8g Sód: 162.4mg Błonnik: 0.8g Białka: 20.2g Cholesterol: 53.5mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/najlepsze-kulki-z-wolowiny/