Pasztet z zielonej soczewicy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Ten bezglutenowy wegański pasztet z zielonej soczewicy nie wymaga pieczenia! Jest gotowy z niecałe pół godziny i - nieziemsko pyszny!
Autor:
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli (lub więcej - do smaku)
  • sól do smaku
Przygotowanie
  1. Zieloną soczewicę przebierz, żeby upewnić się, że nie ma w niej innych ziaren, które mogłyby być źródłem glutenu i dokładnie opłucz.
  2. Czosnek przepuść przez praskę, zetrzej na tarce o małych oczkach albo drobno pokrój. Cebulkę pokrój dość drobno (ale nie poświęcaj na to za dużo czasu - i tak będzie zblendowana) i podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut.
  3. Dodaj listek laurowy i też go 'podsmaż' aż stanie się aromatyczny lub 2 minuty maksymalnie. Dodaj soczewicę i dwie szklanki wody oraz około ½ łyżeczki soli. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Odczedź ziarna zachowując wodę. Ostudź. Do ostudzonej soczewicy dodaj masło orzechowe oraz ocet jabłkowy. Wszystko zblenduj na jednolitą masę w razie potrzeby dodając wywaru, w którym gotowała się soczewica. Dążysz do tego, by uzyskać 'smarowalną' konsystencję i smak, jaki Ci odpowiada. Możesz więc dodać więcej soli, pieprzu, masła lub octu, a nawet dowolnych ziół.
  5. I pasztet gotowy! Bez pieczenia. Bez długich godzin czekania. Ciesz się nim od razu.
Wartości odżywcze
Kalorie: 67 Tłuszcze: 2,1g Nasycone: 0,4g Nienasycone: 1,7g Węglowodany: 9g Cukry: 0,8g Sód: 3,2mg Błonnik: 1,5g Białka: 3,6g Cholesterol: 0g
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/pasztet-z-zielonej-soczewicy/