Ten bezglutenowy wegański pasztet z zielonej soczewicy nie wymaga pieczenia! Jest gotowy z niecałe pół godziny i - nieziemsko pyszny!
Autor: Aneta
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
¾ szklanki suchej zielonej soczewicy
1 liść laurowy
2-3 szklanki wody
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki soli (lub więcej - do smaku)
sól do smaku
Przygotowanie
Zieloną soczewicę przebierz, żeby upewnić się, że nie ma w niej innych ziaren, które mogłyby być źródłem glutenu i dokładnie opłucz.
Czosnek przepuść przez praskę, zetrzej na tarce o małych oczkach albo drobno pokrój. Cebulkę pokrój dość drobno (ale nie poświęcaj na to za dużo czasu - i tak będzie zblendowana) i podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut.
Dodaj listek laurowy i też go 'podsmaż' aż stanie się aromatyczny lub 2 minuty maksymalnie. Dodaj soczewicę i dwie szklanki wody oraz około ½ łyżeczki soli. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
Odczedź ziarna zachowując wodę. Ostudź. Do ostudzonej soczewicy dodaj masło orzechowe oraz ocet jabłkowy. Wszystko zblenduj na jednolitą masę w razie potrzeby dodając wywaru, w którym gotowała się soczewica. Dążysz do tego, by uzyskać 'smarowalną' konsystencję i smak, jaki Ci odpowiada. Możesz więc dodać więcej soli, pieprzu, masła lub octu, a nawet dowolnych ziół.
I pasztet gotowy! Bez pieczenia. Bez długich godzin czekania. Ciesz się nim od razu.