Azjatycki sos śliwkowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Azjatycki sos śliwkowy to genialny dodatek do wszelkich dań typu azjatyckiego, od sushi z indykiem, poprzez kotleciki z wieprzowiny i ryby, po białą rybę właśnie. Łatwy w przygotowaniu, dobrze się przechowuje.
Autor:
Składniki
  • 3 ząbki czosnku
  • objętościowo tyle samo imbiru (co czosnku)
  • 3 duże okrągłe śliwki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (albo jabłkowego lub winnego)
  • 1 dużą łyżka brązowego cukru
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
  1. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce albo przecisnąć przez praskę. Można też bardzo drobno pokroić. Zachować proporcje.
  2. Na patelnię wrzuć 3 okrągłe śliwki pokrojone bardzo drobno i łyżeczkę oleju kokosowego. Kiedy śliwki zaczną mięknąć, dolej 2 łyżeczki gorącej wody. Gdy wyparuje, znów dolej taką samą ilość wody i tak 3-4 razy, aż śliwki całkiem zmiękną.
  3. Przełóż śliwki do miseczki i zblenduj.
  4. Na tą samą patelnię, na której smażone były śliwki, wrzuć imbir i czosnek, około 2 łyżki drobno posiekanej cebulki i czosnek i pół łyżeczki płatków chili. Rozgrzewaj na małym ogniu aż staną się aromatyczne - pół minuty do minuty.
  5. Nastepnie do przpraw na patelnię wlej 2 łyżki sosu teriyaki, łyżkę sosu rybnego, łyżkę sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego (albo jabłkowego lub winnego), dużą łyżkę brązowego cukru (w zależności od słodkości śliwek można dodać więcej: sos ma być i kwaśny i słodki) i dodaj zblendowane śliwki i dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić szybko, żeby mokre składniki nie wyparowały tylko się wymieszały. Podgrzewaj na małym ogniu, dokładnie mieszać.
  6. Po uzyskaniu jednolitego koloru, przelej sos spowrotem do miski, dodaj sok z około ⅓ cytryny oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego i dokładnie zblenduj.
  7. Sos gotowy: smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 6 Kalorie: 185 Tłuszcze: 1,7g Nasycone: 0,8g Nienasycone: 0,9g Węglowodany: 43,1g Cukry: 41g Sód: 622,7mg Błonnik: 0,8g Białka: 1,2g Cholesterol: 0g
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/azjatycki-sos-sliwkowy/