Sernik brownie
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Sernik brownie jest tak w prosty w przygotowaniu, że w 15 minut znajdzie się w Twoim piekarniku. Zachwyca i dorosłych, i dzieci, i łasuchów, i tych którzy przy słodyczach zachowują zimną krew.
Autor:
Składniki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 260g cukru
  • 5 jajek
  • 110g mąki bezglutenowej (3/4 szklanki)
  • 400g serka tyou Philadelpia
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 z termoobiegiem lub 180 bez.
  2. Blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłóż pergaminem do pieczenia.
  3. Przygotuj masę brownie: W kąpieli wodnej (w garnek poniżej wlewasz wodę i gotujesz ją na kuchence, wstawiasz do niego miskę, która nie dotyka wody, ale się nagrzewa) rozpuść czekolady i masło i wymieszaj na gładką masę. Zdejmij z ognia i ostudź. Gdy się studzi zajmij się masą serową.
  4. Przygotuj masę serową: Mikserem ubij ze sobą serki, 2 jajka i ½ szklanki cukru aż masa stanie się puszysta i kremowa.
  5. Powrót do masy brownie: Mikserem ubij 3 jajka i pozostały cukier (popatrz: nie oddzielamy białek od żółtek! Żadnego kogla-mogla, żadnej sztywnej piany - wszystko naraz!) aż staną się zwięzłe i kremowe. Masa zmieni kolor na jaśniejszy. Wlej do tego czekoladę i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę przez sitko i wmieszaj łyżką w masę. Nie miksuj. Nie musisz dążyć do perfekcji, małe grudki są ok.
  6. Na blaszkę przelej ¾ masy czekoladowej. Jest ona raczej gęsta, więc może musisz ją przełożyć. Wyrównaj powierzchnię. Na to wylej masę serową. Postukaj blaszką o blat, żeby masy się 'ułożyły'.
  7. W losowe miejsca nałóż pozostałą masę brownie. Nożem albo wykałaczką wykonaj kilka chaotycznych spiralnych ruchów, żeby obie masy wymieszać i stworzyć efekt marmuru.
  8. Piecz przez około 35-45 minut aż środek ciasta będzie 'ściągnięty' a nie płynny. Studź w uchylonym piekarniku. Dzięki temu brownie stwardnieje a sernik nie opadnie.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 18 Kalorie: 329 Tłuszcze: 21,3g Nasycone: 12,4g Nienasycone: 8,9g Węglowodany: 32,8g Cukry: 26,8g Sód: 103,6mg Błonnik: 0,8g Białka: 4,3g Cholesterol: 100mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/sernik-brownie/