Bakłażany z zielonym pesto
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Bakłażany z zielonym pesto to danie równie wyszukane, co swojskie. Wszystko zależy od dodatków, z jakimi je podasz. Tu przedstawiamy wersję podstawową. Zawiera też pewien ekstra składnik: miłość, wyrażoną w fakcie, że zielone pesto robimy sami.
Autor:
Składniki
  • 5 bakłażanów
  • 100 g natki pietruszki
  • 150 g bazylii świeżej
  • Mała garść daktyli
  • 125 - 150 g orzechów nerkowca
  • Mały ząbek czosnku
  • Sok z ⅓ limonki
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotowujemy bakłażany. Każdego umyj, zostaw ogonek. Przetnij wzdłuż na pół, ponacinaj miąższ w kratkę i delikatnie posmaruj oliwą z oliwek. Grilluj około 15 - 20 minut w 175 stopniach aż zmiękną.
  2. W tym czasie przygotujemy pesto: Przygotuj wszystkie składniki na pesto, czyli wszystkie składniki poza bakłażanem oczywiście (łączie z oliwą, zacznij od 1 dużej łyżki) . Wrzuć je do blendera, blenduj do uzyskania zwartej konsystencji. Nie blenduj jednak na jednolitą masę. Pesto jest gotowe, gdy składniki się połączą i nadal będą widoczne małe kawałki orzechów.
  3. Teraz wróć do swojego bakłażana. Jeśli zmiękł, wyjmij go z piekarnika, posmaruj hojnie pesto i włóż do piekarnika na kolejne 8 minut.
  4. Bakłażany są gotowe do podawania same lub z wyselekcjonowanymi dla nas przez Anię dodatkami.
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/baklazany-z-zielonym-pesto/