Grzanki serowe z pesto, rukolą i jajkiem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Grzanki serowe z pesto, rukolą i jajkiem to szybkie i wykwintne śniadanie przygotowane ze składników, jakie mamy zawsze pod ręką - chleba (w tym wypadku rolady dyniowej z pesto), sera, jajek, sałaty (u nas rukoli) i pomidorów. Efekt jest wspaniały!
Składniki
  • po trzy kromki rolady dyniowej z pesto
  • 1½ jajka
  • 3 plasterki wyraźnego w smaku sera żółtego
  • garść rukoli
  • ⅓ pomidora
Przygotowanie
  1. Ugotuj jajka do miękkości tak jak to robisz wykle. Najlepiej znasz swoją kuchenkę i wiesz, ile czasu to zajmuje.
  2. Podgrzej piekarnik z opcją grill (jeśli masz, jeśli nie, po prostu podgrzej) na około 200-220 stopni (w zależności od piekarnika, dążymy do tego, by ser się rozpuścił a nie stanął w płomieniach). Na każdą kromkę rolady połóż plasterek sera, lekko oprósz solą. Zapiekaj około 3 do 5 minut.
  3. Teraz, kiedy jajko się jeszce gotuje a grzanki już zapiekają, czas umyć rukolę. Delikatnie opłucz ją zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż porcję na talerzu, na nią pokrój w plastry pomidorka i lekko oprósz solą. Możesz polać dobrej jakości oliwą, ale nie jest to niezbędne, bo danie jest dość tłuste dzięki serowi.
  4. Wyjmij jajka, obierz, pokrój w połówki i ułóż na talerzu.
  5. Wyjmij z piekarnika grzanki i również ułóż na talerzu.
  6. Danie jest gotowe, smacznego!
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/grzanki-serowe-z-pesto/