Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Składniki
  • 8 pomidorów
  • 2 cebule
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
  • chili - dobierz proporcje w zależności od stopnia ostrości, jaki lubisz
  • sól, pieprz
  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • 2 małe marchewki
  • 1 szklank1 mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotujemy nadzienie: Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej (zgodnie z czasem na opakowaniu. Może być leciutko rozgotowana ale nie może być papką.
  2. Myjemy marchew i gotujemy (nie rozgotowujemy, na chrupko raczej niż miękko) w skórce. Kroimy w kostkę wielkości groszku.
  3. Cebulę drobno siekamy.
  4. Czosnek i imbir kroimy bardzo drobno lub robimy pastę w blenderze.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy minutę. Dodajemy marchew i przyprawy. Mieszamy.
  6. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kaszę i sok z limonki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
  7. Pomidory należy umyć dokładnie. Jeśli mają szypułki to nie odrywamy ich - stanowią element dekoracyjny i mogą dodać daniu aromatu. Odkrajamy górę z szypułką, wyjmujemy z pomidora pestki. Następnie smarujemy środek pomidora oliwą i faszerujemy kaszą tak, żeby wystawala z pomidora. Następnie przykrywamy odciętym 'daszkiem'.
  8. Układamy na blasze do pieczenia. Posypujemy solą, pieczemy w 175 stopni ok. 20 minut. Uważaj, żeby pomidory nie popękały - jeśli widzisz, że zaczynają, zmniejsz temperaturę.
  9. Po wyjęciu z piekarnika dzielimy na porcje po 2 pomidory na osobę. Posypać świeża kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 372 Tłuszcze: 10,1g Nasycone: 1,1g Nienasycone: 9g Węglowodany: 62,5g Cukry: 12,7g Sód: 39,3mg Błonnik: 11,5g Białka: 11g Cholesterol: 0g
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/pomidory-faszerowane-kasza-jaglana/