Chrupiące tacos z rybą
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Chrupiące tacos z rybą są po prostu wspaniałe. Niezwykle łatwe do przygotowania, z bardzo ekonomicznych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką, po prostu - eksplozja smaku w ustach! Mniam!
Składniki
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki bezglutenowej mąki białej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • wrzątek
  • 1 makrela wędzona
  • ½ główki sałaty lodowej
  • ¼ małej główki kapusty czerwonej
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka chili w płatkach
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotujemy tacos, gdyż muszą się troszkę podsuszyć.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą obie mąki (kukurydzianą i białą) i zalej je około ¾ szklanki wrzątku. Ciasto się sklei i będzie wyglądać, jakby coś poszło nietak. Dodaj do tego mąkę ziemniaczaną i na tyle wody (niekoniecznie wrzątku), by ciasto było płynne. Dosyp ziaren siemienia i dodaj szczyptę soli. Dodaj jajko i wymieszaj wszystko razem. Ciasto ma mieć kleistą konsystencję ale być leiste.
  3. Jeśli masz małą patelnię (na jedno jajko), smaż tacos na niej. Jeśli nie, użyj dużej i smaż po kilka mniejszych tacos.
  4. Robimy to w ten sposób. Podgrzewamy niewielką ilość oleju (3 krople), rozprowadzamy po patelni, a gdy się rozgrzeje, wlewamy niecałą chochlę ciasta. Rozprowadzamy ciasto tak, by rozlało się po patelni (lub na swoją wielkość na dużej patelni) i smażymy na średnim ogniu 3 minuty bez dotykania z jednej strony. Potem przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne trzy minuty.
  5. A teraz robimy z naszych 'naleśników' tacos. Otwieramy piekarnik i od razu każde taco, jakie się usmaży przewieszamy przez kratki z piekarnika. I tak suszymy i zostawiamy przez cały proces smażenia kolejnych sztuk.
  6. Następnie (albo jeśli mamy podzielną uwagę - w tym samym czasie) siekamy drobno kapustę czerwoną i sałatę lodową.
  7. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę i majonez, dodajemy przyprawy: chili, kmin i sok z cytryny.
  8. Makrelę obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki upewniając się, że usunęliśmy wszystkie ości.
  9. Kiedy całe nadzienie mamy gotowe, wracamy do naszych tacos. Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni i suszyny je (nadal przewieszone) przez około 5 minut, tak, by nabrały kształtu i stały się chrupiące.
  10. Na każde taco nakładamy porcje sałaty bądź kapusty, skrapiamy sokiem z limonki. Na to nakładamy porcję makreli oraz kilka łyżeczek sosu. Całość posypujemy świeżymi liśćmi kolendry. Gotowe!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 3 Kalorie: 782 Tłuszcze: 50,8g Nasycone: 7,5g Nienasycone: 43,3g Węglowodany: 69,5g Cukry: 12,9g Sód: 349,8mg Błonnik: 6,6g Białka: 22g Cholesterol: 143,6mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/chrupiace-tacos-z-ryba/