Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Bezglutenowe amerykańskie naleśniki z jabłkami to idelne śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja... Ktoś tu jest chyba stronniczy ;)
Składniki
  • 2 jabłka pokrojowe na plasterki około 5mm
  • 1 szklanka białej mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • margaryna do smażenia
Przygotowanie
  1. Jabłka umyj, obierz jeśli takie wolisz i pokrój w plastry około 5mm grubości, tak, by było je 'czuć' jedząc.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, w której będziemy robić masę na naleśniki.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mleko, maślankę oraz jajko.
  4. Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Ciasto ma mieć strukturę bardzo gęstego budyniu. Bardziej rwać się niż lać się. Im gęstsze jest ciasto tym wyższe i bardziej puchate są naleśniki. Kiedy uzyskasz taką strukturę, wmieszaj jabłka.
  5. A teraz smażymy. Zaczniemy od partii próbnej, żeby w razie potrzeby dodać płynów lub mąki jeśli efekt nie będzie zadowalający. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę margaryny i kiedy się rozpuści i nagrzeje, wylewać partiami ciasto. Jeśli chcesz uzyskać większe naleśniki, wylewaj łyżką stołową. Jeśli wolisz placuszki mniejsze, typu ciasteczka, łyżeczka do herbaty jest idealna. Placuszki nie rozlewają się raczej na boki, a rosną w górę. Nie nakładaj na patelnię zbyt wielu, żebyś mógł/mogła łatwo je przekładać.
  6. Smażymy w zależności od wielkości aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji od spodu do mniej więcej połowy naleśnika.
  7. Potem przekładamy na drugą stronę i smażymy aż cały naleśnik będzie gotowy. Ja zazwyczaj wybieram najgrubszego i delikatnie rozrywam, żeby upewnić się, że w środku nie jest surowy. To daje mi też orientację, ile czasu poświęcić na każdą partię na patelni.
  8. W tym momencie już wiesz, czy ciasto ma dobrą gęstość i strukturę i czy ładnie wyrasta. Wprowadź poprawki jeśli trzeba i usmaż wszystkie naleśniki.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 439 Tłuszcze: 28.8g Nasycone: 5.9g Nienasycone: 22.9g Węglowodany: 42.8g Cukry: 15.8g Sód: 772.3mg Błonnik: 5.8g Białka: 7.1g Cholesterol: 50.8mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/bezglutenowe-amerykanskie-nalesniki-z-jablkami/