Meksykańskie soft tacos z mięsem mielonym
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Meksykańskie soft tacos są nieziemskie. Ich smaki, zapach i miękkość przenoszą mnie prosto do meksykańskich knajpek w Melbourne. Dlatego zawsze robię ich więcej! Przepis jest na dwie porcje plus jedną ekstra, która w lodówce czeka, by stać się idealną bazą lunchu następnego dnia.
Składniki
  • ½ szklanki bezglutenowej białej mąki
  • 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wrzątku + pewna ilość zimnej wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Wszystkie mąki mieszamy ze sobą w dość dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Powstaną nam grudy. Dolewamy do nich mleko i mieszamy. Masa powinna stać się luźna i bliska naleśnikowej. Dodajemy jajko i nadal mieszamy. Uzupełniamy wodą i mieszamy aż do uzyskania dość rzadkiej masy podobnej do tej jak na naleśniki. Dodajemy siemię i sól i znów mieszamy.
  2. Rozgrzewamy patelnię z kropelką oleju i wylewamy na nią ilość masy taką, by powstał cienki naleśnik. Smażymy w dość wysokiej temperaturze z jednej strony aż do zarumienienia, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze parę minut w mniejszej temperaturze.
  3. Naleśnik będzie raczej twardy. Zdejmujemy go z patelni i kładziemy na płaski talerz. Tak postępujemy z całą masą. Ja miałam wrażenie, że moja lekko zgęstniała w trakcie kiedy ja smażyłam kolejne naleśniki, dlatego też w trakcie smażenia dodałam trochę wody.
  4. Naleśniki, przez to, że leżą jeden na drugim, ‘dochodzą’ smakowo, miękną i zachowują bardzo długo wysoką temperaturę.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 300 Tłuszcze: 7.5g Nasycone: 1.9g Nienasycone: 5.6g Węglowodany: 51.1g Cukry: 3.8g Sód: 47.9mg Błonnik: 5.8g Białka: 9.7g Cholesterol: 52.6mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/meksykanskie-soft-tacos-z-miesem-mielonym/