Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i szalotką
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Zbalansowane połączenie świeżości jabłek, subtelnej ostrości wykwintnej szalotki i tłustej pysznej białej kiełbasy. Aromatyczne, świeże i... nieco ciężkie, ale warte każdej kalorii. Ziemniaczki z wody mają za zadanie dodać daniu lekkości i wydobyć całą symfonię smaków.
Składniki
  • 2 białe kiełbasy na osobę
  • 3 szalotki na osobę
  • 1 ½ jabłka na osobę
Przygotowanie
  1. Obrać i umyć jabłka i szalotki. Jabłka pokroić w szóstki, a szalotki w ćwiartki wzdłuż.
  2. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem (najlepiej smalcem) i wyłożyć warstwę jabłek. Na nich ułożyć białą kiełbasę. Wokół niej i na niej ułożyć szalotki i jabłka, tak, by część z nich się przypiekła w kiełbasie a część puściła na nią soki z góry.
  3. Piec w 180 stopniach około 40 minut, aż biała będzie upieczona.
  4. W połowie pieczenia można niektóre kiełbasy nakłuć, by puściły soki. Można też w połowie pieczenia natrzeć całość małą ilością smalcu.
Wartości odżywcze
Kalorie: 489 Tłuszcze: 20.2g Nasycone: 6.7g Nienasycone: 13.5g Węglowodany: 69.6g Cukry: 42.5g Sód: 643.8mg Błonnik: 12.3g Białka: 13.4g Cholesterol: 39.4mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/biala-kielbasa-zapiekana-z-jablkami-i-szalotka/