Muffinki słodkie: Muffinki czekoladowe z awokado
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Czy przyszłoby Ci kiedyś do głowy, by w przepisie na deser zastąpić masło awokadem i w ten sprytny sposób dostarczyć o wiele więcej składników odżywczych? Zapraszam do eksperymentu!
Składniki
  • 2¼ szklanki mąki bezglutenowej lub tradycyjnej
  • ½ szklanki przesianego przez sitko kakao
  • 2 łyżeczki bezglutenowego lub tradycyjnego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 dojrzałe awokado
  • 60 ml roztopionej czekolady
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki lekko słodzonych chocolate chips (łezek/kropelek czekoladowych)
Przygotowanie
  1. Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Przygotuj co najmniej 20 foremek do muffinek.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. Wydrąż awokado (przekrój na pół, wyjmuj pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Skórkę wyrzuć.) Blenderem zmiksuj na gładką masę.
  5. Do miski, w której będziesz blendować, włóż puree z awokado, cukier, jajko, maślankę, olej i esencję waniliową. Blenduj aż do dokładnego wymieszania się masy. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  6. Mieszankę mokrą dodaj do suchej i lekko wymieszaj ręką. Nie używaj blendera.
  7. Foremki do muffinek wypełnij masą do ¾. Każdą muffinkę posyp łyżką chocolate chipsów.
  8. Piecz przez 20-25 minut aż test wykałaczką wypadnie pozytywnie.
  9. Chłodź co najmniej 5 minut przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 20 Kalorie: 286 Tłuszcze: 13.3g Nasycone: 5.2g Nienasycone: 8.1g Węglowodany: 39.1g Cukry: 22.4g Sód: 150.9mg Błonnik: 4.4g Białka: 4.7g Cholesterol: 13.2mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/muffinki-czekoladowe-z-awokado/