Mini muffinki jagodowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Malutkie słodziutkie kąski piękne dla oka i smaczne. Trudno im się oprzeć i stanowią wspaniałą odzobę każdego stołu, która znika szybciej, niż się pojawiła!
Autor:
Składniki
  • 1½ szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy lub zwykły)
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • 1 rozkłócone jajko
  • ⅚ szklanki mleka
  • ⅓ łyżeczki olejku migdałowego
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Przygotuj foremki do mini muffinek.
  3. W średniej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól.
  4. W osobnej małej misce wymieszaj jajko z olejem, olejkiem migdałowym i mlekiem.
  5. Skladniki mokre wlej do suchych i wymieszaj delikartnie. Dodaj jagody.
  6. Foremki do mini-muffinek uzupełnij do ⅔ i piecz około 20-25 minut. Po 18 minutach sprawdź po raz pierwszy. Muffinki są gotowe gdy pozytywnie przejdą test wykałaczką.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 30 Kalorie: 76 Tłuszcze: 2.9g Nasycone: 0.4g Nienasycone: 2.5g Węglowodany: 1.6g Cukry: 6.4g Sód: 68.5mg Błonnik: 0.4g Białka: 1.1g Cholesterol: 6.9mg
Recipe by Kulinarne Eureki at http://www.kulinarneeureki.pl/mini-muffinki-jagodowe/