Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki serwowany na spaghetti z surowych warzyw to kolejny wegański przepis Ani. Zanim jednak wystraszysz się tej wyszukanej nazwy i niesamowitego sposobu podania potrawy, rzuć okiem na przepis, gdyż jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu! Efekt natomiast – nie tylko zaskoczy ale i zadowoli każdego smakosza, czy to wegana czy też kogoś, kto akurat po prostu ma ochotę na danie warzywne.

Jedna z niespodzianek, jaką kryje to danie polega na tym, że serwowane jest na zimno! Pomyśl więc, jak wspaniale sprawdzi się jako lunch dla Ciebie i ukochanych. A do tego pełen smaku i zdrowia. Nie wspominam już o uniknięciu potrzeby stania w kolejce do korporacyjnej mikrofalówki.

Bierzmy się więc za gotowanie!

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Falafel z kaszy gryczanej i marchewki serwowany na spaghetti z surowych warzyw to danie pokazowe i smakowite. Bogate źródło witamin i smakowitości. Zdrowe, wegańskie, bezglutenowe i przepyszne!
Autor:
Składniki
  • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżka zgrillowanych pestek dyni
  • 1 łyżka zgrillowanych nasion słonecznika
  • 1 łyżka zgrillowanych ziaren sezamu
  • 1 łyżka zgrillowanych i osolonych orzechów nerkowca
  • natka pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 burak
Przygotowanie
  1. Ugotuj kaszę jaglaną, wystudź.
  2. Zgrilluj nasiona i orzechy na suchej patelni (osobno, orzechy z odrobiną soli) aż do lekkiego zarumienienia się.
  3. Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  4. Pokrój drobno w kostkę cebulę, podsmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1 minutę.
  5. Natkę pietruszki posiekaj.
  6. Połącz wszystkie składniki oprócz orzechów nerkowca. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Lekko zwilżonymii dłońmi lepić falafele (w kulki lub dowolny inny preferowany kształt).
  7. Surowe spaghetti przygotowuj z surowych (!!) cukinii, marchewki i buraka.
  8. Do zrobienia spaghetti używamy maszynki do robienia spirali z warzyw z końcówką do robienia spirali o różnych kształtach. Jeśli jej nie posiadasz, możesz pokroić warzywa w cieniutkie słupki lub obrać je obieraczką w sposób podobny do wyglądu makaronu tagliatelle.
  9. Gotowe spaghetti wymieszaj z solą, dobrą oliwą z oliwek i natką pietruszki.
  10. Na talerzu ułóż „spaghetti” na nie falafel i posyp orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 482 Tłuszcze: 9.4g Nasycone: 1.6g Nienasycone: 7.8g Węglowodany: 85.3g Cukry: 5.4g Sód: 1308.1mg Błonnik: 12g Białka: 15.1g Cholesterol: 0g

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Kiedy Ania przesłała mi ten przepis, zachwyciła mnie nie tylko kompozycja smakowa i łatwość przygotowania tego dania, ale także jego ‘mądrość’. 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 41% na witaminę C, 28% na żelazo i 8% na wapno. A do tego błonnik – aż 48% dziennego zapotrzebowania na tę niesamowitą substancję. To wszystko w jednym tylko posiłku!

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Nie wiem, czy kiedyś spotkałeś/spotkałaś się z takimi stwierdzeniami, ale ocenia się, że diety typu bezglutenowa czy wegańska czasami mogą bardziej szkodzić niż pomagać. Dzieje się tak dlatego, że wiele osób przyjmuje, że przejście na tego typu diety oznacza wykluczenie czegoś. Mało kto myśli o tym, żeby dodać coś w zamian. Dlatego też przy diecie bezglutenowej tak bardzo częsty jest deficyt witamin z grupy B. Ich głównym źródłem dla nas jest zazwyczaj pieczywo. Eliminując je ze swojej diety, eliminujemy te witaminy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jakie problemy mieliśmy przechodząc na dietę bezglutenową, zapraszam do lektury artykułu o tym jak dieta bezglutenowa zmieniła moje życie.

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Wracając zaś do przepisu na falafel z kaszy jaglanej i marchewki, oczywiście sprężynki z warzyw nie są punktem obowiązkowym. Możesz z nich zrezygnować całkowicie albo zastąpić je ‘tagliatelle’ z warzyw, jakie stworzysz, krojąc warzywa w długie paski obieraczką do ziemniaków. Sposób krojenia całkowicie zmienia smak warzyw i nasze doznania smakowe. Dlatego też, jeśli jeszcze maszynki do robienia spirali nie posiadasz, zachęcamy do jej zakupu. Jej cena waha się w granicach 100-200 zł. Dzięki tej inwestycji nie tylko podniesiesz walory smakowe warzyw, urozmaicisz ich wygląd, ale także pomyśl, jaka to zabawa robić sprężynki z marchewki!

Falafel z kaszy jaglanej i marchewki

Szukasz inspiracji na więcej dań z warzyw? Lubisz dania wegańskie? Rzuć okiem na przepis przepyszny makaron ryżowy z warzywami i sosem imbirowym oraz na aromatyczną zupę azjatycką ze słodkim ziemniakiem. Możesz też użyć tagu z dowolnym składnikiem, jaki widzisz po prawej, żeby wyszukać wszystkich przepisów, w jakich go używamy.

 

Podoba Ci się ten przepis? Może podzielisz go na Facebooku? Dziekujemy z góry!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.