FAQ Blogowo

FAQ Blogowo - 1

Wszystkie przepisy na nim są bezglutenowe. WSZYSTKIE. Mogą zdarzyć się niektóre, oferujące glutenowe opcje podania, ale bezglutenowość jest tu standardem.

Zdecydowana większość naszych przepisów jest autorska, jednak stoją za nami setki lat doświadczenia kucharzy i kucharek z wielu krajów na trzech kontynentach, od których uczyliśmy się komponować smaki i przygotowywać dania w sposób, jaki zachwyca.

Stawiamy na jakość. Jesteśmy fanatykami jakości. Zawsze. Tak się składa, że korzystanie z produktów wysokiej jakości jest zazwyczaj korzystniejsze finansów (oczywiście, biedni ludzie o tym nie wiedzą!) i często sprawia, że cały proces gotowania jest o wiele szybszy, przyjemniejszy i pozostawia mniej naczyń do umycia. I nic do szorowania!

Ostatnio jakość postów Anety została doceniona przez amerykańskiego bloga Sensual Appeal Blog, dla którego Aneta pisze regularnie posty dotyczące zdrowego stylu życia oraz tworzy przepisy. Została ona uznana za autora miesiąca i udzieliła z tej okazji obszernego wywiadu.

Dodatkowo, oboje jesteśmy coachami i mentorami i korzystamy z naszego doświadczenia coachingowego, by inspirować do tworzenia lepszego życia. O czym ja mówię? Zajebistego życia, którym warto żyć każdego dnia. Takiego, gdzie Twój najgorszy dzień jest nadal tym, o czym marzą setek tysięcy innych ludzi. Tak, ja też budzę się z bólem głowy i czasami nic mi się nie chce. Otwieram wtedy oczy i widzę przez okno sypialni Adriatyk. Schodzę na dół naszego apartamentu, znajdującego się w 650-letnim domu warownym, nakładam buty i po zrobieniu dwóch kroków jestem nad samym brzegiem morza. Popijam neskafę z bitą śmietaną, podczas gdy spaceruję z naszym kotkiem (pracę wykonam później, jestem swoim szefem) i nie ma siły, by dobry humor i zapał mi nie wrócił. To jest mój zły dzień. A jaki jest Twój?

Wierzymy też, że sukces jest porażką, jeśli się nim nie dzieli. Dlatego też wszyscy, którzy chcą założyć wysokiej jakości bloga kulinarnego, zaprojektowanego by przynosił dochody, mogą liczyć na nasze wsparcie. Nie powiemy Ci, jak to zrobić tanio, byle jak i szybko. Powiemy, jak my to robimy i z jakimi efektami. PIERWSZE KROKI TUTAJ (jeśli ten link nie jest aktywny, znaczy to, że jeszcze nie opublikowaliśmy tego posta). A może chcesz poznawać nowe Sekrety Blogowania co tydzień?

FAQ Blogowo 2

Gotowanie zawsze było naszą pasją. Podobnie pisanie. Pewnego dnia zdecydowaliśmy się więc oba połączyć. Dodatkowo, oboje lubimy wyzwania. Postawiliśmy więc sobie jedno: zobaczmy, ile w Polsce na blogowaniu kulinarnym faktycznie można zarobić.

  • dzielić się z innymi miłośnikami jedzenia najfantastyczniejszymi smakami (i przepisami) świata
  • inspirować do wprowadzania zmian w diecie, które wpływają na jakość życia
  • tworzyć niezapomniane menu (a w przyszłości – opowiadać także o tym procesie)
  • dzielić się naszą wiedzą na temat prawidłowego odżywiania, zdrowia i lifestyle’u
  • publikować praktyczne porady kulinarne, które każdy, nawet początkujący kucharz może wprowadzić w życie
  • zgłębiać Sekrety Blogowania i udzielać wskazówek o blogowaniu innym blogerom, którzy są ciekawi możliwości z tym związanych
  • monetyzować nasz czas i energię, jaką inwestujemy w prowadzenie bloga
  • wspierać to, co jest dla nas naprawdę ważne, przekazując część dochodów na cele charytatywne, szczególnie zaś na małego Wiktorka Sosnę, którego autyzm sprawia, że nieco trudniej jest mu cieszyć dzieciństwem

Blogowanie jest, jak do tej pory, niesamowitą przygodą. Pełną radości, śmiechu i spełnienia, dumy i ciekawości, ale też wyzwań, niesamowitej ilości nauki i ciężkiej pracy. Jakość jest dla nas niesamowicie ważna i nigdy nie idziemy na kompromis.

Dziękujemy bardzo, że tu z nami jesteś! To dzięki Tobie to wszystko naprawdę staje się możliwe.

FAQ Blogowo 3

Magia jedzenia polega na dzieleniu się nim, czyż nie? Większość przepisów tworzymy sami, jednak zdarza się, że polecamy receptury kogoś innego, czy to będzie członek rodziny, przyjaciel, czy też wielki szef kuchni jak Gordon Ramsay (i jego najwspanialsza naszym zdaniem ksiażka ‘Ultimate Cookery Course’). Nigdy jednak nie kopiujemy ich słowo w słowo ani nie przypisujemy ich sobie. Zawsze mamy pozwolenie na ich opublikowanie i upewniamy się wówczas, żeby przypisać autorowi jego dzieło. Jest to związane zarówno z normami dobrego wychowania, szacunkiem jak i prawem własności intelektualnej do przepisu.

FAQ Blogowo 4

Dziękujemy bardzo, że pytasz. Sytuacja wygląda dwojako, w zależności od tego, czego chcesz użyć.

Przepis:

Nie, nie wyrażamy zgody na to, byś umieszczał/umieszczała nasz przepis w jego oryginalnej formie na swojej stronie, nawet jeśli przypiszesz go nam. Jeśli będziesz publikować nasze przepisy na swoim blogu, Czytelnicy nie będą mieli powodu, by odwiedzać nasz. Wpłynie to ujemnie na nasze notowania na Google. Dodatkowo, dochodzi cała kwestia związana z prawami autorskimi, których przecież nikt nie chce łamać.

Nieco inaczej wygląda to, jeśli nasz przepis zainspirował Cię do przygotowania własnego dania. Przepis ten stanie się Twoim, jeśli zmienisz w nim minimum trzy składniki a także jeśli całość instrukcji przygotowania napiszesz sam/sama (w przeciwieństwie do kopiuj/wklej lub zmiany dwóch słów). W takim wypadku, jak najbardziej, wspomnij, że inspiracja pochodzi od nas. Prosimy by wyglądało to następująco:

Oryginalny przepis na danie fantastyczna zupa dyniowa (link bezpośrednio do przepisu), który zmodyfikowałem/zmodyfikowałam zgodnie z moim smakiem pochodzi z bloga Kulinarne Eureki (link do bloga).

Jeśli natomiast uważasz nasz przepis za fantastyczny i nie chcesz go w żaden sposób zmieniać, natomiast chcesz, by Twoi Czytelnicy mogli się z nim zapoznać, po prostu odeślij ich na naszą stronę. Podobnie, prosimy byś odesłał do nas w ten sposób:

Napisz jasno swoimi własnymi słowami, dlaczego zachęcasz swoich Czytelników do zapoznania się z naszym przepisem i potem umieść do niego linki na dwa sposoby, jak poniżej:

Przepyszna zupa dyniowa (link bezpośrednio do przepisu), którą znajdziesz na blogu Kulinarne Eureki (link do bloga).

Zdjęcia:

Tak, możesz publikować nasze zdjęcia na swoim blogu kulinarnym, przypisując je nam (nie sobie). Prosimy, zrób to w następujący sposób, linkując dwa razy:

Zdjęcie to powstało dla przepisu Przepyszna zupa dyniowa (link bezpośrednio do przepisu). Sprawdź, jak ją przygotować na blogu Kulinarne Eureki (link do bloga)

FAQ Blogowo 5

Haha, dobre pytanie! Z dwóch głównych powodów.

Po pierwsze, bardzo mało mówimy obecnie po polsku i myślimy też głównie po angielsku, więc czasami nie wiemy, że to, co mówimy jest niegramatyczne. (Dla dyplomistów-onanistów: oboje mamy wykształcenie wyższe i dyplomy, więc nie, nie brak nam formalnego wykształcenia).

Po drugie, ma to związek z wyszukiwaniem w Google. Pisząc, dokładam też wszelkich starań, by moje posty mógłby być znalezione. Wybieram więc pewne słowa kluczowe, które niestety w języku polskim są odmienne, o czym algorytm wyszukujący Google nie wie. Jeśli więc moje słowo kluczowe to ‘dieta bezglutenowa’, a w tekście pojawia się ‘diecie bezglutenowej’, Google nie wie, że Ty i ja mówimy o tym samym. Więc pomagam mu trochę 😉

FAQ Blogowo 6

Od lat pozostajemy wierni jednemu fotografowi, Kacprowi Saramie, który podczas swoich sesji tworzy magię. Jest geniuszem aparatu, zarówno technikiem, jak i artystą. Praca z nim to wspaniała zabawa, a jego wskazówki odnośnie pozowania są bezcenne. Przez te wszystkie lata Kacper stał się też naszym bliskim przyjacielem. Bardzo serdecznie polecamy jego usługi! Więcej informacji oraz jego portfolio możesz znaleźć tutaj: www.kacpersarama.com

Ogromną większość zdjęć potraw wykonujemy sami. Jeśli korzystamy z fotografii osób trzecich, zawsze upewniamy się, że mamy prawo do wykorzystania tych fotografii na swojej stronie.

FAQ Blogowo 7

Generator tabeli wartości odżywczych jest narzędziem, z którego korzystamy dzięki członkostwu w szkole blogerów kulinarnych Food Blogger Pro. To fantastyczne miejsce, gdzie można dowiedzieć się mnóstwo nie tylko o samym blogowaniu, ale też o tym jak dopieścić stronę tak, by działała szybko i sprawnie, by nikt jej nie shakował i by Google ją wyraźnie widział, jakich pluginów używać, by blogowanie było przyjemniejsze, jak robić zdjęcia, od których leci ślinka i wiele, wiele innych. Miesięczny koszt uczestnictwa w Food Blogger Pro to około 100zł, które są świetną inwestycją, jeśli blogowanie jest Twoją pasją.

FAQ Blogowo 8

Świetne pytanie! Przede wszystkim postaw na jakość. Będzie to się wiązało z pewnymi inwestycjami z Twojej strony, zarówno czasu, jak i pieniędzy. Jednak naszym zdaniem, jeśli myślisz o blogowaniu poważnie, możesz oczekiwać zwrotu tej inwestycji. My zawsze stawiamy na jakość i zachęcamy Cię do tego samego. Więcej w ujęciu technicznym o tym, jak założyć własnego bloga (LINK niedługo) piszemy tutaj. Zajrzyj koniecznie jeśli szukasz rzetelnej, szczegółowej porady!

Bardzo ważne jest, by Twój blog stanowił świeży powiew. Byś wiedział/wiedziała, co Cię wyróżnia. W naszym wypadku to szczerość, australijskość, bałkańskość, bezglutenowość i coaching. A dla Ciebie?

Ekstremalnie istotna jest też jakość zdjęć, jakie umieszczasz. Mają one zachęcać do spróbowania, sprawiać, że Czytelnik się ślini i nie może doczekać, by wziąć kęsa Twojego dania. Fotografia to umiejętność, jak każda inna i można ją nabyć.

Jeśli podoba Ci się, to w jaki sposób blogujemy i jeśli chciałbyś otrzymywać nasze porady odnośnie prowadzenia bloga raz w tygodniu na swoją skrzynkę mailową, zajrzyj na stronę Sekrety Blogowania!

FAQ Blogowo 9

Facebookowe Kulinarne Eureki to nie tylko miejsce, gdzie powiadamiamy o najnowszych przepisach i innych postach, ale także gdzie dzielimy się tym, co nas inspiruje i co u nas nowego.

Na Twiterze też znajdziesz Kulinarne Eureki.

I oczywiście, cudowny, wspaniały, kolorowy, pełen inspiracji, smaków i obietnic, ukochany przez Anetę, najseksowniejszy wśród wszystkich social mediów Pinterest. I nasze Kulinarne Eureki na nim!

FAQ Blogowo 10

Możesz wyslać do nas wiadomość przez którekolwiek z wyżej wspomnianych social mediów. Jeśli jednak jesteś tradycjonalistą i wolisz drogę emailową, nasz adres to:

kulinarneeureki (małpka) gmail.com

Prosimy, by w temacie sprecyzować, czego Twój email dotyczy i do kogo jest skierowany, jeśli ważne jest dla Ciebie, by przeczytała go konkretna osoba.

 

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, na pewno spodoba Ci się także FAQ Prywatnie, gdzie opowiadamy o tym, jak smakuje kangur, co było najdziwniejszym, co jedliśmy, jakich rzeczy nie może zabraknąć w naszej kuchni i wiele innych.

Jeśli natomiast chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak blogować, zajrzyj tu. (Podobnie, jeśli link nie jest aktywny, niedługo będzie – jeszcze piszemy ten artykuł!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.