FAQ Prywatnie

Witamy w FAQ prywatnie!

Wiele osób zadaje nam pytania odnośnie naszych pasji, najdziwniejszych dań, jakie jedliśmy, składników, które zawsze mamy w kuchni, źródeł naszych inspiracji i wielu innych. W tej sekcji dzielimy się z Tobą najbardziej popularnymi pytaniami – i naszymi odpowiedziami! Baw się dobrze!!

Jak smakuje kangur?

Dawid: Jak smakuje kangur, emu, rekin czy krokodyl lub cokolwiek innego często dostaje odpowiedź: “jak kurczak!”. Jeśli ktokolwiek udziela Ci tej odpowiedzi wiedz, że oznacza to jedną z 3 rzeczy:

1 – Dana osoba nigdy nie jadła kurczaka.

2 – Dana osoba nigdy nie jadła kangura/emu/rekina/krokodyla

3 – Dana osoba ma wyjątkowo ubogą paletę!

Żadne z powyższych w nawet małym stopniu NIE SMAKUJE JAK KURCZAK!

Kangur smakuje jak 60% ultra beztłuszczowa wołowina, 20% wątróbka, 10-15% konina i 5-10% udziec zajęczy. Smak jest dodatkowo mocno… nieznajomy przez fakt, że mięso kangura faktycznie zawiera blisko 0% tłuszczu! Swoją drogą kangur jest fantastyczny! Burgery z kangura to jedne z najlepszych jakie jadłem, a ‘polędwiczki’ z kangura w marynacie z ziół i jagód z buszu absolutnie rządzą!

FAQ prywatnie 1

Co było najdziwniejszą rzeczą, jaką jedliście?

Aneta: Zauważyłam, że definicja ‘dziwnego’ bardzo zależy od położenia geograficznego. W Australii, dla moich znajomych najdziwniejszym, co jadłam, były śledzie, dla nas tak normalne. Ja z kolei cieszyłam się tak smakiem kangura (w formie steków, hamburgerów i kiełbasek), strusia emu, krokodyla… Singapurska suszona wołowina na słodko była jedną z najlepszych rzeczy, jakie miałam w ustach. Do tej pory za tym smakiem tęsknię. Koreańskie piklowane warzywa mają dość swoisty smak, zwłaszcza popijane gazowanym mlekiem o smaku winogron. W Stanach, w restauracji tybetańskiej jadłam mięso jaka, było wyśmienite. Podobnie przyrządzona na sposób hinduski koza w Melbourne. Krewetki, dla niektórych tak dziwne, goszczą na naszym stole bardzo często. Jednak, nadal chyba najdziwniejszą rzeczą, jaką jadłam, była zrobiona przez Dawida dla mnie na zamówienie wątróbka w czekoladzie ze śliwkami. Była fantastyczna, przyrządzona – wbrew pozorom – nie na słodko, tylko zapach czekolady zmylał.

Dawid: Zdecydowanie Kacze Języki po Kantońsku! Wyśmienite co prawda, jednak czy wiedzieliście, że kaczki mają zęby? Tak! Na języku!

Czy przestrzegacie określonej diety?

Tak. Od paru miesięcy jesteśmy na diecie bezglutenowej, która bardzo nam służy. Stąd też wszystkie przepisy, jakie znajdziecie na blogu, są bezglutenowe. Czasami podajemy ich glutenową wersję lub sugerujemy glutenowe dodatki. Na dietę bezglutenową przeszliśmy trochę przez szczęśliwy zbieg okoliczności, jednak przestrzegamy jej z wyboru. W artykule ‘Jak dieta bezglutenowa zmieniła moje życie i co może zrobić dla Ciebie’ opowiadam o naszych bezglutenowych przygodach. Dieta bezglutenowa stała się moja fascynacją, dziele się więc też całą wiedzą, jaką na jej temat zdobywam.

Skąd czerpiecie inspiracje kulinarne?

Naszym wzorem i mentorem jeśli chodzi o kwestie kulinarne jest zdecydowanie Gordon Ramsay. Oboje go uwielbiamy. Nigdy nie zapomnimy pierwszego dania, które ugotowaliśmy według jego przepisu. Było to schabowe z papryką z książki ‘Ultimate Cookery Course’ (kupując ją na Amazonie możesz zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych). Ale nie, nie, nie tłuste, oblepione panierką polskie kotlety schabowe. Delikatne, soczyste mięso i wspaniała chrupka papryka, idealnie ziołowe i doprawione. Pamiętam, gotowaliśmy ze stoperem w ręku, jak w przepisie. Było warto.

FAQ Prywatnie Precyzja

Jeśli myślisz sobie teraz z przekąsem o gotowaniu ze stoperem, możliwe bardzo, że nasz blog Ci się nie spodoba. Szczerze mówiąc, pewnie nie jest dla Ciebie (Sprawdź to za pomocą prostej metody: Test Smaku Giemzy). Dla nas gotowanie to sztuka. Unikatowe połączenia smaków, melodie zapachów, krajobrazy przypraw. Precyzja w gotowaniu jest bardzo ważna, nie tylko przy ważeniu składników, ale także przy przestrzeganiu czasu. ‘Na oko’ działa tylko dla mistrza, gotowanie z przepisów ‘na oko’ dla przeciętnego kucharza daje przeciętne (w najlepszym wypadku) rezultaty.

Wracając do tematu inspiracji: Zdecydowanie więc Gordon Ramsay. Na pierwszym miejscu.

Na drugim miejscu myślę, że plasują się nasze podróże. Mieszkaliśmy w tylu miejscach na tylu kontynentach, że nie sposób, by nie wpłynęły one na nasz gust kulinarny. Za każdym razem, czy to w Australii, czy tylko przelotem w Singapurze, czy na Bałkanach, próbujemy, smakujemy, poszukujemy, dyskutujemy, uczymy się i tworzymy. Technik, smaków, praktyk. Okazuje się, że to, co uznajemy za oczywiste, wcale takie nie jest w zetknięciu się z innymi kuchniami, szczególnie tymi oddalonymi. Inspiracje te zamierzamy przekazać w naszym blogu.

Lubimy też przeglądać zasoby Internetu. Te polskie – najmniej, gdyż mają tendencję do bycia zastraszająco brzydkimi, niedobrymi i niezdrowymi. Oczywiście, są od tego zapierające dech w piersiach wyjątki – i za nie jesteśmy wdzięczni. Aneta szczególnie lubi amerykańskie blogi kulinarne i australijskie czasopisma. Dla Dawida dużą rolę odgrywają video-blogi azjatyckie.

Nie można też pominąć smaków, wśród których wyrastaliśmy. Do niektórych rodzinnych przepisów czujemy ogromny sentyment. Większość jednak zacięcie ulepszamy, co często polega na ‘uzdrawianiu’ i upraszczaniu dania.

Dyskusje kulinarne i dzielenie stołu z przyjaciółmi także stanowi dla nas inspirację dla naszych dań i kulinarnych poszukiwań i odkryć.

FAQ Prywatnie 2

Czy posiadacie wykształcenie związane z gastronomią?

Nie, żadne z nas nie kończyło kierunku gastronomicznego. Pasję do gotowania rozwinęliśmy niezależnie od naszej formalnej edukacji. To, czym kierujemy się, gotując, to by smaki nie tylko szanowały się nawzajem, ale i ze sobą współgrały wydobywając w sobie nawzajem to co najlepsze. Ważne jest dla nas zdrowie, więc dbamy o balans wartości odżywczych w naszych posiłkach. Pomaga nam w tym fakt, iż w 2014 Aneta ukończyła 3-miesięczny kurs żywieniowy organizowany przez Uniwersytet McGill w Kanadzie o nazwie ‘Food for Thoughts’.

Podczas gotowania istotne jest dla nas, by się dobrze bawić. Uwielbiamy dzielić się smakami z przyjaciółmi, rodziną, a teraz także z czytelnikami. Podając, upewniamy się, że dane prezentuje się wyśmienicie.

Co najbardziej lubicie w gotowaniu?

Aneta: Rozwój, obserwację, jak zmienia się smak, odbiór bodźców przez kubeczki smakowe. Jak to, co kiedyś wydawało się fantastyczne staje się tym, co wypluwam z niesmakiem. Uwielbiam takie kamienie milowe w rozwoju kulinarnym. Lubię też to uczucie, gdy przygotowuję coś zupełnie nowego, z przepisu utkanego w myślach i wiem, że albo będzie to fantastyczne, albo cała porcja wyląduje z hukiem w śmietniku. Uwielbiam to napięcie i ekscytację.

Dawid: W gotowaniu najbardziej lubię niewyczerpywalną kreatywność, niekończące się kombinacje i radość dzielenia się tym co stworzę z innymi!

Apteczka kulinarna, czyli jakie produkty spożywcze zawsze musicie mieć w domu?

Aneta: Standardowo zawsze dbam by w domu były sos sojowy i ocet balsamiczny, miód, imbir, ostre papryczki i czosnek. Z warzyw ziemniaki, marchewka, kapusta, bakłażan i pomidory, świeże lub w puszce. Jajka, parmezan i ryż. Przydaje się także czerwona fasola w puszce i tuńczyk. Mając zawsze pod ręką te składniki wiem, że w kuchni i na stole nigdy nie będzie nudno.

Dodatkowo, od kilku miesięcy zawsze musimy mieć w domu kilka smaków suchego i mokrego jedzonka dla naszej słodkiej Tilly, która jest takim samym smakoszem jak my.

FAQ Prywatnie - Nasza Tilly
Zastanawialiście się kiedyś, skąd pomył na logo Kulinarnych Eurek? Oto odpowiedź; nasz mały wielki smakosz, znawca frykasów i wróg truskawek, Tilly!

Dawid: Świeże zioła! Czili (tajskie lub meksykańskie, niekoniecznie Habanero 😉 ), kumin, imbir, czosnek. Morska sól i czarny pieprz do mielenia. Jajka. Co najmniej 3 rodzaje sera: mocny, słony smak, pleśniowy i delikatny, mleczny (np. Parmezan lub Cheddar, Niebieski ser typu Gorgonzola Escelenza lub Picante albo Duński Niebieski i Feta albo młody ser Manchego).

FAQ Prywatnie 4

Jaka jest Wasza ulubiona restauracja?

Aneta: Największy sentyment mam do małej japońskiej knajpki w Melbourne o nazwie Don Tojo. Zawsze zamawiałam tam gorące sake i surowego łososia z ryżem, grzybami, tofu i czerwonym czymś, co do dziś nie wiem, czym jest, ale smakuje fantastycznie. Serwowane jest tam 8 potraw, z szybkością taką, jaka zawstydziłaby najlepiej działający fast food. W momencie kiedy kończysz składać zamówienie, w 9 wypadkach na 10 danie stoi już przed Tobą. Świeżutko przygotowane, gorące, pełne smaku i zachwycające. C_u_d_o.

Dawid: Ulubiona restauracja? Nie ma jednej! Don Tojo, Matt’s Sushi, Royal Saxon, Curry Bazzar, Andrew’s Burgers, Kim Chi Box, iSpicy w Australii, Sushi Roku, Bubba Gump i wiele innych z Kalifornii, Veneto i Albatros w Macedonii… jeszcze kilka się znajdzie, ale bardzo ciężko o przyzwoite restauracje w niektórych miejscach na świecie!

FAQ Prywatnie 3
Najlepsze krewetki świata serwowane w Bubba Gump na Santa Monica Pier w Kalifornii. Wszystko w tym miejcu jest magiczne!

Jaka jest Twoja ulubiona zabawa w kuchni?

Aneta: Zaczęło się od wyśmienitej kolacji u znajomych z Wietnamu. Schab moczony 48 godzin w mleku i zapiekany, podany z sosem rybnym (który śmierdzi niemiłosiernie a smakuje niebiańsko) i mnóstwo innych przysmaków. Po kolacji wywiązała się dyskusja o tym, jak kultura z której pochodzimy wpływa na interpretacje smaków i przepisów. Dwa razy nie trzeba było mi powtarzać. Moja ulubiona zabawa w kuchni to wybieranie sobie skąd pochodzę (oczywiście muszę kuchnię tego kraju dobrze znać) oraz przepisu z zupełnie innej kuchni. Wcielając się w kucharkę myślącą w określony sposób tworzę nową historię znanego nam dania tak, jakby ona ją opowiedziała. Efekty są fascynujące, smaczne… i zupełnie inne od tego, co znamy.

Dawid: Ulubiona zabawa w kuchni? Rozumiem kulinarna? 😀 Flambirowanie! Dodawanie smaku ulubionych trunków do potraw przez WIELKIE PŁOMIENIE! Coś wspaniałego! Polecam każdemu, szczególnie ludziom bez brwi!

Jak można się z Wami skontaktować?

Ze względu na to, że nigdy nie wiadomo, gdzie jesteśmy, najlepiej kontaktować się z nami drogę emailową, nasz adres to:

kulinarneeureki (małpka) gmail.com

Prosimy, by w temacie sprecyzować, czego Twój email dotyczy i do kogo jest skierowany, jeśli ważne jest dla Ciebie, by przeczytała go konkretna osoba.

 

Podoba Ci się sekcja FAQ Prywatnie? Na pewno spodoba Ci sie więc FAQ Blogowo, gdzie opowiadamy więcej o blogowaniu, wyjaśniami, jak korzystać z naszych zasobów i wiele więcej!

Tupiesz nóżkami i chcesz założyć własnego bloga kulinarnego, ale nie wiesz jak zrobić to najlepiej? Jasne, możemy w tym pomóc! Dzielimy się z Tobą sposobem w jakim my to zrobiliśmy, czyli porządnie, z rozmysłem i jako inwestycję! LINK

One thought on “FAQ Prywatnie

  1. Ja również zakochałam się w mięsie kangura kiedy byłam w Melbourne, ja niestety zawitałam do Australii jako głupia, nieświadoma małolata i jedynie na 2 miesiące, poza “sushi z kurczakiem”, pie z kangurem, mięsnymi kulkami w cieście, lodami Sary Lee i pancakesami nie próbowałam tam kuchni i rozpaczam z tego powodu. Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę by nacieszyć się smakami.

    ps. Ostatni link u Was nie działa 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.