Gotowanie kognitywne

Gotowanie kognitywne

Gdybyśmy teraz zajrzeli do Twojego śmietnika albo przyjrzeli się Twoim śmieciom z ostatniego tygodnia najprawdopodobniej znajdziemy w nich jakieś cytrusy, resztki nadpleśniałej śmietany, warzywa, których nie zdążyliście użyć w czasie ich świetności, już nie tak świeże zioła a nawet chleb. Ten ostatni raczej nie będzie zbyt popularny wśród bezglutenowców, ale w przeciętnym gospodarstwie domowym, oj, niestety tak! Zachmurz się (tak, przeciwieństwo rozchmurz się!) – nie jesteś sam/sama! Rocznie na osobę przypada około 1.5 tony wyrzuconego jedzenia. I to w świecie, gdzie miliony ludzi głodują.

Od czego by tu zacząć? Moja głowa paruje a ja prawie trzęsę się z ekscytacji! Zawsze wiedziałam, że to, w jaki sposób podchodzę go kuchni, gotowania, składników, potraw, zdrowia, nie jest czymś popularnym dla przeciętnej pani domu czy home chefa, ale to, na co trafiłam dziś, jesze bardziej utwierdziło mnie w mojej misji, w misji, jaką przypisaliśmy temu blogowi.

A jest nią podniesienie jakości dań lądujących na stołach w Polsce przy zmiejszeniu wypadków na jedzenie i podniesienie świadomości dotyczącej zdrowia i zdrowego odżywiania, a co za tym idzie, podniesienie poziomu jakości życia przeciętnego Polaka.

Bo wtedy może wyjdzie ze swojej własnej dupy, odważy się zobaczyć więcej niż czubek własnego nosa, zdejmie kapelusz pseudo-intelektualisty-idioty, zapomni o swoich kompleksach, a dostrzeże swoje prawdziwe wady (i zalety) i może, może będzie chciał zrobić coś dobrego dla świata.

Od tego, co wkładamy do garnka i kładziemy na talerz sobie i ludziom, których kochamy, lub lubimy, lub po prostu gościmy zależy nasze zdrowie, samopoczucie, podejście do życia, chęć (lub niechęć) czynienia dobra i zmieniania świata na lepsze. Jedząc byle co i byle jak tak łatwo zapomnieć o naszych obowiązkach i przywilejach związanych z tworzeniem świata, w którym żyjemy. A tak nie wolno! To dla mnie, a nie lista marzeń kulinarnych, grzech kardynalny!

1/3 produkowanego globalnie jedzenia jest tracone, wyrzucane, marnowane! Przykładają się do tego wielkie porcje jedzenia serwowane w restauracjach, fast-foodach i pubach dla biedaków z grubym lub cienkim portfelem (stan konta nie czyni nas bogatymi!), nieumiejętne robienie zakupów, brak planowania w kuchni, bezmyślność kulinarna i… gotowanie większych ilości jedzenia niż potrzebne i zalecane, a także wiele innych czynników, tak często zwiąnych z ubogością umysłu (nie portfela – patrz: promocje kup 2, 3-ci [którego nie potrzebujesz i wyrzucisz] gratis!)

Gotowanie kognitywne

To, co nie jest marnowane w formie odpadów, często jest marnowane w formie straconego smaku, lekkiego zepsucia czy jedzenia na siłę. Nie wspominając już o chorobach, jakie nieumiejętna dieta może spowodować.

Tak, odżywianie jest ultra-ważne.

Tak, jest to moja największa pasja i do szału doprowadzają mnie matki przywdzące swoje dzieci beznadziejnym jedzeniem, rodziny, w których nikt nie dba ani o zdrowie ani o rozwój smaku, ludzie, którzy kupują pasztet i wyroby masłopodobne bo mówią sobie, że są biedni i wierzą, że na jakość ich nie stać! Polsce, a i światu, potrzeba edukacji kulinarnej!

I właśnie dziś odkryłam, że istnieje aplikacja, która może w tym pomóc!!

A-PLI-KA-CJA.

WOW!!

Deus ex machina. Machina to Chef Watson, aplikacja stworzona przez IMB.

Gotowanie kognitywne – komputer planuje, Ty siekasz i gotujesz 🙂

Chef Watson to pierwsza na świecie aplikacja stworzona w duchu gotowania kognitywnego, czyli poznawczego. Poznawczego, gdyż komputer poznaje Ciebie, a Ty poznajesz nowe smaki! Tak w dużym uproszczeniu wyglądać może jedzenie przyszłości.

Maszyny, które się uczą i postęp w dziedzinie technologii pozwalają komputerom zrozumieć sposób, w jaki gotowanie i przepisy kulinarne działają. Komputery rozumieją więc dostępność składników – ich sezonowość a także zawartość Twojej lodówki i szafek na jedzenie – Twoje osobiste preferencje smakowe i wskazania i przeciwwskazania dietetyczne. Na tej podstawie tworzą dla Ciebie unikatowe przepisy – zamiast po raz setny jeść to samo, na Twój stół może trafić coś wyjątkowego, stworzonego na Twoje potrzeby i dla Ciebie z dostępnych składników. Teoretycznie możesz nigdy nie zjeść tego samego dania dwa razy, nawet nie mając pojęcia o komponowaniu smaków! Przyjemność, balans smaków i nowatorskość, a to wszystko przy oszczędzaniu – oto misja Chefa Watsona. Jak tu się nie zakochać?

Koniecznie, koniecznie obejrzyj TED talka Floriana Pinela: The future of food: Cognitive cooking

 

Ja natomiast zmykam prowadzić dalsze badania nad Chefem Watsonem, gdyż więcej o nim będzie za 2 tygodnie!

Aha, koniecznie daj mi znać, co myślisz o całym tym projekcie? Jesteś za tym, by maszyna mówiła Ci co masz jeść czy oburza Cię sama myśl o tym?

One thought on “Gotowanie kognitywne

  1. Całe życie, czekałem na aplikację taką jak ta. Sprawdziłem, działa, jest wspaniała. Aha, bardzo dobra misja bloga – nie jestem sam w takim razie 😉 Świetny wpis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.