Grzanki serowe z pesto, rukolą i jajkiem

Grzanki serowe z pesto

Grzanki serowe z pesto, rukolą i jajkiem to wykwintne śniadanie, jakie przygotujesz w 10 minut. Wliczam w to wyciągnięcie garnka i rozgrzanie piekarnika. Nie wliczam pieczenia rolady, ale o tym za chwilkę.  Śniadanko to nie tylko zapewni wspaniały start w nowy dzień, ale i zachwyci! Zarówno smakiem, jak i prezentacją.

Jeśli czytasz bloga regularnie, wiesz, że pieczywo jemy dość rzadko. Zdecydowanie preferujemy muffinki, czy to słodkie czy wytrawne. Dlatego, kiedy już piekę chleb, robię pewną sztuczkę, którą może też stosujesz. Gdy tylko mój wypiek ostygnie, odkrajam po kilka kromek (na jedną porcję dla mnie i Dawida), pakuje w woreczki i zamrażam. W ten sposób mam dostęp do świeżego pieczywa na wyciągnięcie ręki jeszcze kilka dni po tym, jak bochenek się skończy.

Pamiętasz bezglutenową roladę dyniową z pesto? To śniadanie przygotował właśnie w ten sposób. Odmroziłam kilka kromek już poprzedniego wieczora (szybko się odmrażają, więc można to zrobić i rano), ugotowałam jajka, przygotowałam sałatkę i… śniadanko gotowe. Sposób podania zaś sprawił, że oboje mieliśmy wrażenie, że jemy w wielogowiazdkowym hotelu.

Grzanki serowe z pesto

Zachęciłam Cię? Oto jak je przygotować!

Poniżej podane składniki to porcja na osobę. Pomnóż je przez ilość osób, którym będziesz serwować grzanki serowe z pesto.

Grzanki serowe z pesto, rukolą i jajkiem
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Grzanki serowe z pesto, rukolą i jajkiem to szybkie i wykwintne śniadanie przygotowane ze składników, jakie mamy zawsze pod ręką - chleba (w tym wypadku rolady dyniowej z pesto), sera, jajek, sałaty (u nas rukoli) i pomidorów. Efekt jest wspaniały!
Składniki
  • po trzy kromki rolady dyniowej z pesto
  • 1½ jajka
  • 3 plasterki wyraźnego w smaku sera żółtego
  • garść rukoli
  • ⅓ pomidora
Przygotowanie
  1. Ugotuj jajka do miękkości tak jak to robisz wykle. Najlepiej znasz swoją kuchenkę i wiesz, ile czasu to zajmuje.
  2. Podgrzej piekarnik z opcją grill (jeśli masz, jeśli nie, po prostu podgrzej) na około 200-220 stopni (w zależności od piekarnika, dążymy do tego, by ser się rozpuścił a nie stanął w płomieniach). Na każdą kromkę rolady połóż plasterek sera, lekko oprósz solą. Zapiekaj około 3 do 5 minut.
  3. Teraz, kiedy jajko się jeszce gotuje a grzanki już zapiekają, czas umyć rukolę. Delikatnie opłucz ją zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż porcję na talerzu, na nią pokrój w plastry pomidorka i lekko oprósz solą. Możesz polać dobrej jakości oliwą, ale nie jest to niezbędne, bo danie jest dość tłuste dzięki serowi.
  4. Wyjmij jajka, obierz, pokrój w połówki i ułóż na talerzu.
  5. Wyjmij z piekarnika grzanki i również ułóż na talerzu.
  6. Danie jest gotowe, smacznego!

Niestety dziś nie przedstawię Ci kaloryczności tego dania, gdyż mój kalkulator nie wie, co to rukola i nie umie jej wliczyć 🙁 Nie wie też, co to wodorosty do sushi. Jak więc widać i kalkulatory kalorii potrafią wybrzydzać! 😉 Zdjęcie poniżej z kolei dla tych, którzy nie lubią pomidorów, jeśli już w temacie wybrzydzania jesteśmy.

Grzanki serowe z pesto

Być może czytasz teraz ten przepis i dochodzi do Ciebie pewien fakt. Nie masz w domu rolady dyniowej z pesto. I co teraz? Czytaj dalej!

Jak przygotować grzanki serowe z pesto…

jeśli nie mam w domu rolady a artykuł narobił mi smaka?

Nic prostrzego. Upiecz roladę! Żartuję oczywiście. Jeśli masz w domu jakieś pieczywo (nie musi być chrupkie, właściwie, nieco przeschnięte jest lepsze na grzanki), po prostu użyj je. Jeśli masz w domu pesto (zawsze mniej w domu pesto, bo jest bazą niejednego pysznego dania przygotowywanego w rekordowym czasie), posmaruj nim pieczywo. Jeśli nie masz, po prostu połóż ser na grzanki i lekko osól. I zastępstwo gotowe.

Grzanki serowe z pesto

Ale poważnie – upiecz roladę, jest pyszna. Poza sezonem na dynię możesz użyć skłodkiego ziemniaka. Nada się równie świetnie.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel go na Facebooku. Zachowasz go na przyszłość, zainspirujesz znajomych, a nam pomożesz rosnąć. Jest dla nas bardzo ważne, by inspirować jak najwięcej ludzi do jedzenia w jak najlepszy sposób, dziękujemy więc za każdego share’a. BARDZO je doceniamy.

Buziaki!

Aneta i Dawid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.