Nic tak nie dodaje energii, nie poprawia humoru i nie zaspokaja smakowo jak wspaniale przyrządzone guacamole (pasta z awokado). Istnieje wiele wersji tego dania, jednak zdaje sie, że w Polsce ani awokado, ani guacamole nie uzyskały jeszcze uznania, jakie należą się mu ze względu i na smak, i na wartości odżywcze.
My lubimy nasze guacamolecnie nie w formie jednolitej pasty, a bardziej rustykalne, z cząstkami awokado. Dlatego też, zamiast blendera do przygotowania guacamole używam widelca i tarki.
- 1 dojrzałe i miękkie awokado
- ⅛ cebuli
- ⅛ pomidora
- 1-2 ostre papryczki chili
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól
- My lubimy nasze guacamole nie w formie jednolitej pasty, a bardziej rustykalne, z cząstkami awokado. Dlatego też, zamiast blendera do przygotowania guacamole używam widelca i tarki.
- Zaczynamy od awokado. Nieobrane kroimy na pół uważając na pestkę w środku. Łapiemy za obie połówki i przekręcamy, by owoc się otworzył. Pestka zostaje w jednej z połówek i teraz już łatwo ją wyjąć. Następnie, bierzemy dużą łyżkę i wykrawamy nią miąższ ze skórki. Prosto, łatwo, z dodatkowym bonusem: awokado odżywia naszą skórę, więc nie martw się, że pobrudziłaś nim ręce. Awokado wrzucamy do miseczki i zmiażdżymy widelcem. Na papkę, ale nie maniakalnie.
- Pora na pomidora. Nie obieraj go ze skóry, pomoże Ci ona w tarciu go. Ja zazwyczaj używam osobnego pojemnika/talerzyka, nie mieszam od razu. Ścieram pomidora na grubych oczkach.
- To samo robię z cebulą, z tym że używam małych oczek. Nie lubię cebuli samej w sobie – choć bardzo ją cenię jako dodatek – więc wolę się upewnić, że na nią nie trafię w moim guacamole.
- Papryczkę kroję na bardzo drobne kawałki.
- Teraz zaczynamy naszą magię: Do awokado dodajemy część pomidorów i część cebuli, odrobinę soli i cały sok z cytryny/limonki. Smakujemy. Jeśli jesteśmy zachwyceni, zostawiamy jak jest. Jeśli czegoś brakuje, eksperymentujemy z pomidorem i cebulą oraz solą aż do uzyskania idealnego smaku.

Inne odsłony guacamole:
Pomidorowa:
Da uzyskania bardziej pomidorowej wersji, dodaj pomidora i awokado w tych samych proporcjach. Nadal polecam dodawanie pomidora partiami, jednakże tym razem dążymy do wydobycia bardziej pomidorowego aspektu smaku.
Śmietankowa:
Dla uzyskania wersji delikatniejszej, można całkowicie zrezygnować z pomidora i zastąpić go łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany.