Hinduska pasta curry – krok po kroku

Hinduska pasta curry

Pierwsze samodzielne wykonanie pasty curry było dla mnie przedmiotem ogromnej dumy i powodem do radości. Miałam wrażenie, że przeszłam na następny poziom wtajemniczenia. Że jestem jedną z ‘nich’. Milionów kucharzy i kucharek w Indiach, którzy rozpieszczają swoje rodziny wspaniałym smakiem curry. Od tej pory zawsze robię ją samodzielnie. Nam smakuje ona bardziej niż te gotowe.

Hinduska pasta curry i przepis na nią, którym się dzisiaj z Tobą podzielę, pochodzi ze wspaniałej książki Gordona Ramsaya ‘Ultimate Cookery Course’, którą bardzo polecamy.

Hinduska pasta curry - krok po kroku
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Ta łatwa w przygotowaniu, choć nieco pracochłonna, hinduska pasta curry stanowi wyśmienitą bazę do wielu wspaniałych dań o oryginalnym hinduskim charakterze od curry warzywnych po mięsne i rybne. Przygotowanie jej jest przygodą samą w sobie, a smak... przygotuj się na kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata!
Autor:
Kuchnia: Hinduska
Składniki
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren kminu
  • 1 ząbek czosnku, sprasowany lub drobno pokrojony
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili (najlepiej indyjskiego)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
Przygotowanie
  1. Prażymy na suchej patelni kolendrę i kminek przez około minuty, aż staną się aromatyczne. W moździerzu, o ile jesteś szczęśliwym posiadaczem takowego, lub przy pomocy deski do krojenia i młotka kuchennego rozbijamy ziarna na pył. Ja zawsze umieszczam je w dość grubym woreczku, żeby mieć nad nimi kontrolę. Zajmuje to dobrą chwilę, ale jest tego warte.
  2. Gdy zdezintegrujesz większość ziaren (najtrudniejsze za Tobą), przesyp je do małego naczynia. Dodaj czosnek oraz imbir i chwilkę poucieraj. Ja na tym etapie dodaję też sól, bo jej ziarenka pomagają mi w ucieraniu. Następnie dodaj chili, kurkumę.
  3. A teraz przetransformujemy naszą mieszankę przypraw w pastę! Dodaj oliwę i wszystko wymieszaj dość dokładnie, tak, by powstała pasta. Oliwy możesz dodać więcej, jeśli wydaje Ci się to właściwe. Gratulacje, pasta curry gotowa!
Notatki
Smak pasty można regulować w zależności od indywidualnych upodobań. Ja czasami dodaję do niej świeżego chili lub innej ostrej papryczki dla ekstra ostrości.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 65 Tłuszcze: 6.9g Nasycone: 1g Nienasycone: 5.9g Węglowodany: 1,1g Cukry: 0g Sód: 51.3mg Błonnik: 0.3g Białka: 0.2g Cholesterol: 0g

Hinduska pasta curry - wartości odżywcze

Pasta ta jest bardzo częstym gościem w naszej kuchni, zawsze mile widzianym i wyczekiwanym. Na jej bazie przygotowujemy wiele dań. Oczekuj więc, że coraz to nowe przysmaki pojawiać się będą w tym poście jako propozycje zastosowania!

Już w czwartek – hinduskie curry z dyni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.