Wyśmienite hinduskie curry z dyni

hinduskie-curry-z-dyni

Aromatyczne. Ostre. Delikatne w swojej strukturze. Po prostu – przepyszne! Tak właśnie postrzegam hinduskie curry z dyni z dodatkiem cieciorki, zanurzone w sosie z pomidorów i mleczka kokosowego. Idealnie rozgrzewa. Syci. Rozpieszcza podniebienie… Czy wspomniałam, że kuchni hinduska to moja wielka kulinarna namiętność?

Do wykonania tego curry używamy hinduskiej pasty curry, którą prezentowałam parę tygodni temu. Zamieszczony poniżej przepis nie zawiera więc instrukcji, jak przygotować tę pastę.

Wyśmienite hinduskie curry z dyni
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Dynia, ciecierka, kokos i kolendra. Jak tu się nie zakochać?
Kuchnia: Hinduska
Składniki
  • 2 szklanki kostki z dyni o boku 1.5 cm
  • 2 marchewki, pokrojone wszerz na 4 części i każda z tych części na 4 wzdłuż na 4 części
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 szklanka cieciorki (namoczonej przez noc i ugotowanej lub z puszki)
  • ½ szklanki pomidorów pelati
  • 1 ½ szklanki mleczka kokosowego
  • liście kolendry, do dekoracji i dla smaku
Przygotowanie
  1. Przygotuj hinduską pastę curry według przepisu na blogu. Jeśli się spieszysz, możesz ten krok pominąć i nabyć gotową czerwoną pastę curry. W zależności od jej siły, dodaj od łyżeczki do kilku podczas smażenia. Moim zdaniem, lepiej jest dodać mniej na początku i w razie niewyraźnego smaku, braki uzupełnić podczas gotowania.
  2. Teraz zajmiemy się całym daniem. Warzywa uprzednio pokroiliśmy jako część przygotowań do gotowania, a teraz będziemy je smażyć.
  3. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy na nią naszą pastę, tak, by się chwilkę ogrzała i zaczęła pryskać. Dodajemy piórka cebuli i mieszamy z pastą. Smażymy około 2 minuty, upewniając się, że cała cebula pokryta jest naszymi przyprawami. Dodajemy marchewkę i mieszamy, by była pokryta pastą. Smażymy około 5 minuty i dodajemy kostki dyni. Dobrze się domyślasz, mieszamy, by była pokryta pastą i po około 2 minutach dodajemy pomidory. Ja je lekko rozgniatam już na patelni, ale tak, by zachować większe kawałki.
  4. Wlewamy mleczko kokosowe , mieszamy i całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Potem dodajemy cieciorkę i gotujemy około 15 minut aż składniki uzyskają pożądaną przez nas miękkość. Nie rób z nich papki, upewnij się, że kostki dynia jest nadal w całości a marchewka na tyle miękka, by miło się ją jadło.
  5. Na koniec, już na talerzu, możesz swoje curry posypać kolendrą. Gotowe. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 4 Kalorie: 491 Tłuszcze: 28.5g Nasycone: 17.5g Nienasycone: 11.5g Węglowodany: 51.4g Cukry: 12.7g Sód: 348.9mg Błonnik: 11.6g Białka: 14.3g Cholesterol: 0g

Hinduskie curry z dyni

Hinduskie curry z dyni - wartości odżywcze

Opcje podania:

Opcja 1: Hinduskie curry z dyni może stanowić samodzielne danie.

Opcja 2: W wielu domach i restauracjach hinduskich curry podawane jest z ryżem badź ryżem z dodatkiem szafranu. Alternatywnie możesz użyć wafli ryżowych.

Opcja 3: Curry wspaniałe jest też na sposób brytyjski, z frytkami! Jest to pewnego rodzaju bałwochwalstwo kulinarne, ale Wielka Brytania tak je. Jako wielgachna fanka frytek jem tak od czasu do czasu i ja 🙂

 

Jestem bardzo ciekawa, co sądzisz o tym przepisie na hinduskie curry z dyni i jak Ci smakowało danie, o ile je przygotowałeś/przygotowałaś. Kuchnia hinduska nie jest w Polsce jeszcze zbyt popularna (mam nadzieję to zmienić!) dlatego bardzo docenię każdy komentarz czy pytanie.

One thought on “Wyśmienite hinduskie curry z dyni

  1. Uwielbiam hinduskie jedzonko!!! Na pewno zrobię, nawet szukałam pomysłu na jutrzejszą kolację – myślę, że to curry będzie idealne. Idę moczyć cieciorkę 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.