Hummus fasolowo-dyniowy

Hummus fasolowo-dyniowy

Dynię po prostu uwielbiamy. Z niecierpliwością wypatrujemy jej tu na lokalnych bałkańskich bazarach. A gdy tylko zacznie się sezon, gości ona w naszym domu niemal zawsze.

Hummus fasolowo-dyniowy to mój najnowszy wynalazek. Aromatyczny, lekko pikantny i jedwabisty w swojej teksturze pieści zmysły. Niełatwo sie mu się oprzeć – dłoń sama sięga po kolejną marchewkę i zanurza się w hummusie. Można serwować go jako lekkie śniadanie, przystawkę lub jako samodzielne danie, świetne na spotkania z przyjaciółmi. Mniam!

Hummus fasolowo-dyniowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Hummus fasolowo-dyniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny. Orientalne przyprawy takie jak ziarna kolendry, cynamon czy goździki nadają mu niepowtarzalny charakter.
Autor:
Porcje: 4
Składniki
  • ¾ szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (plus do smażenia)
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
  • 1 cm kawałek imbiru, drobno pokrojonego
  • 12 ziarenek kolendry
  • 2 cm kory cynamonu
  • 2 goździki
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 ostre chili
  • sól
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od przygotowania dyni. Rozgrzewam y oliwę na patelni (około 1-2 łyżki) i dodajemy do niej goździki, cynamon i kolendrę. Po około minucie, gdy przyprawy staną się aromatyczne, dodajemy 2 ząbki czosnku, imbir i ostrą papryczkę. Smażymy uważając, by nie przypalić przez kolejną minutę i dodajemy na patelnię małe kostki dyni.
  2. Smażymy około 10 minut, by dynia była przypieczona, miękka w środku i niesurowa. Solimy lekko. W trakcie smażenia pilnujemy, by mniejsze składniki, jak czosnek, się nie przypalały. Na tym etapie można je już wyjąć i wyrzucić.
  3. Jednym okiem pilnujemy patelni i zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Do dużej miski przesypujemy fasolę (bez soków), zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i odrobinę soli.
  4. Gdy dynia jest już miękka, przygotowujemy ją do przełożenia do miski, czyli wyciągamy przyprawy: korę cynamonu, ziarna kolendry (część może zostać), czosnek i goździki. Taką oczyszczoną przekładamy do fasoli.
  5. Wszystkie składniki blendujemy na dość gładką masę, upewniając się, że wszystkie składniki się połączyły. Jeśli kilka fasolek zostanie w kawałkach, stanowić będą fajne urozmaicenie dla struktury pasty.
Notatki
Opcje podania:
Hummus fasolowo-dyniowy to fantastyczne lekkie śniadanie, z dodatkiem marchewki pokrojonej w plastry, z selerem naciowym, a nawet z cząstkami
świeżej papryki czy wafli ryżowych.
Jest też wyśmienity z naleśnikami z mąki kukurydzianej z serem żółtym, lekko osolonym i świeżo startą marchewką.
Upgrade: Opcja 2 z mango oraz kolendrą.
Wartości odżywcze
Kalorie: 124 Tłuszcze: 4.8g Nasycone: 0.7g Nienasycone: 4.1mg Trans: 0 Węglowodany: 11.9g Cukry: 0 Sód: 7.1mg Błonnik: 8.2g Białka: 4.7g Cholesterol: 0g

 

HUMMUS FASOLOWO-DYNIOWY

Hummus fasolowo-dyniowy - Wartości odżywcze

Przepis ten stworzyłam dla popularnego amerykańskiego bloga Sensual Appeal Blog prowadzonego przez Polkę Kammie. Jego oryginał możesz więc znaleźć w angielskiej wersji przepisu na wspaniały hummus fasolowo-dyniowy czyli amazing pumpkin and white bean hummus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.