Dynię po prostu uwielbiamy. Z niecierpliwością wypatrujemy jej tu na lokalnych bałkańskich bazarach. A gdy tylko zacznie się sezon, gości ona w naszym domu niemal zawsze.
Hummus fasolowo-dyniowy to mój najnowszy wynalazek. Aromatyczny, lekko pikantny i jedwabisty w swojej teksturze pieści zmysły. Niełatwo sie mu się oprzeć – dłoń sama sięga po kolejną marchewkę i zanurza się w hummusie. Można serwować go jako lekkie śniadanie, przystawkę lub jako samodzielne danie, świetne na spotkania z przyjaciółmi. Mniam!
- ¾ szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 szklanka dyni pokrojonej w małą kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek (plus do smażenia)
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
- 1 cm kawałek imbiru, drobno pokrojonego
- 12 ziarenek kolendry
- 2 cm kory cynamonu
- 2 goździki
- sok z ⅓ cytryny
- 1 ostre chili
- sól
- Zaczynamy od przygotowania dyni. Rozgrzewam y oliwę na patelni (około 1-2 łyżki) i dodajemy do niej goździki, cynamon i kolendrę. Po około minucie, gdy przyprawy staną się aromatyczne, dodajemy 2 ząbki czosnku, imbir i ostrą papryczkę. Smażymy uważając, by nie przypalić przez kolejną minutę i dodajemy na patelnię małe kostki dyni.
- Smażymy około 10 minut, by dynia była przypieczona, miękka w środku i niesurowa. Solimy lekko. W trakcie smażenia pilnujemy, by mniejsze składniki, jak czosnek, się nie przypalały. Na tym etapie można je już wyjąć i wyrzucić.
- Jednym okiem pilnujemy patelni i zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Do dużej miski przesypujemy fasolę (bez soków), zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i odrobinę soli.
- Gdy dynia jest już miękka, przygotowujemy ją do przełożenia do miski, czyli wyciągamy przyprawy: korę cynamonu, ziarna kolendry (część może zostać), czosnek i goździki. Taką oczyszczoną przekładamy do fasoli.
- Wszystkie składniki blendujemy na dość gładką masę, upewniając się, że wszystkie składniki się połączyły. Jeśli kilka fasolek zostanie w kawałkach, stanowić będą fajne urozmaicenie dla struktury pasty.
Hummus fasolowo-dyniowy to fantastyczne lekkie śniadanie, z dodatkiem marchewki pokrojonej w plastry, z selerem naciowym, a nawet z cząstkami
świeżej papryki czy wafli ryżowych.
Jest też wyśmienity z naleśnikami z mąki kukurydzianej z serem żółtym, lekko osolonym i świeżo startą marchewką.
Upgrade: Opcja 2 z mango oraz kolendrą.
Przepis ten stworzyłam dla popularnego amerykańskiego bloga Sensual Appeal Blog prowadzonego przez Polkę Kammie. Jego oryginał możesz więc znaleźć w angielskiej wersji przepisu na wspaniały hummus fasolowo-dyniowy czyli amazing pumpkin and white bean hummus.