Jajecznica z borowikami

jajecznica-z-borowikami-tytul

Borowiki. Kto znajdzie najpiękniejszy okaz tradycyjnie już obwoływany jest królem grzybobrania. Mam szczęście być partnerką wspomnianego króla! Ten zapach… Nie ma chyba nic bardziej atomatycznego, bardziej idealnego w swojej skomplikowanej prostocie niż borowik. Idealny w smaku. Jeden z niewielu grzybów jakie można jeść na surowo. Jedyny, który z jajecznicy czyni danie królewskie na tak wysokim poziomie.

Jejecznica z borowikami to jedno z najpyszniejszych dań, jakie kiedykolwiek jadłam. I choć nie jestem fanką kuchni polskiej to danie jest dla mnie esencją polskiej jesieni. Pyszne jajka z chowu ściółkowego lub najlepiej z wolnego wybiegu  (Nigdy nie kupuj 3!) same w sobie tworzą pyszne danie, ale dopiero borowik wynosi wszystko na poziom królewski.

jajecznica z borowikami

Na pewno umiesz robić jajecznicę. Zachęcam Cię jednak, byś zapoznał/zapoznał się z tym, jak my ją robimy. Niewielkie zmiany tu i tam, troszkę inna temperatura stanowią sekret idealnej jajecznicy z borowikami.

Jajecznica z borowikami
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Jajecznica z borowikami to obowiązkowe śniadanie jesienią. Szczególnie pyszna jest zaraz po grzybobraniu lub przygotowana zaraz po obudzeniu następnego dnia. Dodaje energii a iście królewski smak pieści zmysły.
Składniki
  • 5 jajek z chowu ściółkowego lub z wolnego wybiegu
  • 1 średniej wielkości borowik
  • 2 łyżki masła
  • odrobina wrzątku
Przygotowanie
  1. Borowika doładnie wyczyść i umyj. Pokrój w kawałki około 3 centrymetrowej długości i pół centymetrowej grubości.
  2. Jajka wbij do szklanki jedno po drugim i kiedy upewnisz się, że każde z nich jest dobre, przelej do miseczki.
  3. Rozgrzej patelnię, rozpuść na nim łyżke masła. Uważaj, by się nie przypaliło. Wrzuć pokrojonego borowika i wymieszaj, by pokrył się masłem. Smaż kilka minut aż do zarumienienia i pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Nie żałuj pieprzu, bardzo pasuje.
  4. Dodaj połowę kolejnej łyżki masła. Gdy się stopi, zdejmij patelnię z ognia i wlej przygotowane wcześniej jajka. Wymieszaj białka tak, by żółtka jeszcze się nie rozpadły i postaw na gaz. Gdy białko zacznie się ścinać policz do 10 i zdejmij patelnię z gazu. Wmieszaj do jajecznicy połowę żółtek i postaw jajecznicę spowrotem na gaz. Dolej około 1 łyżki wrzątku i zamieszaj.
  5. Zdejmij z gazu. Wymieszaj wszystkie żółtka i całość i postaw na gaz tak, by lekko się ścieły. Gdy uzyskasz konsystencję, o jaką Ci chodzi, zdejmij natychmiast z gazu i dodaj pozostałe masło. Przemieszaj. Ewentualnie dosól.
  6. Serwuj z wafelkami kukurydzianymi.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 2 Kalorie: 339 Tłuszcze: 24,2g Nasycone: 11,4g Nienasycone: 12.8g Węglowodany: 11,4g Cukry: 1,8g Sód: 284.1mg Błonnik: 0,4g Białka: 17,9g Cholesterol: 459,5mg

jajecznica z borowikami

Zastanawiam się, co jeszcze mogę Ci powiedzieć na temat tego przepisu. Oczywiście – zbieraj tylko grzyby, które znasz. Poproś sanepid, by sprawdził po Tobie, czy nie masz nic, co może Ci zaszkodzić. Szanuj las.

To wszystko jest bardzo, bardzo ważne. Ale to, co tak naprawdę siedzi mi teraz w głowie, to coś innego: mamy jeszcze jednego borowika, więc jutro na śniadanie znów jejecznica z borowikami!

jajecznica z borowikami

Masz smaka na jajecznicę z borowikami? Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, a nóż ktoś Cię zaprosi? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.