Jak jeść figi? Jeśli są naprawdę pyszne, słodkie i dojrzałe, jak te, które jedliśmy na Bałkanach, najlepiej jeść je ‘same’, świeże, umyte i schłodzone. Można też z nich zrobić konfiturę figową. Jednak figi, które są dostępne w Polsce mają niewiele wspólnego z tymi pełnymi smaku, słońca i słodyczy – bałkańskimi. Ich smak jest dużo mniej wyraźny i w związku z tym dobrym rozwiązaniem jest go lekko wydobyć, by w pełni cieszyć się tym, co figa ma do zaoferowania.
Dzisiaj pokażemy Ci, jak to zrobić.
- 1 duża, dojrzała figa
- 1 łyżka stołowa gęstego jogurtu (Jogurtu żywamy do nadania nieco kontrastu, np. typu bałkańskiego (mniej kwaśny) jeśli nasze figi nie są do końca dojrzałe co się u nas zdaża lub zwykłego (bardziej kwaśny) jeśli są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie bardzo słodkie.)
- 1 łyżka stołowa miodu (najlepiej o delikatnym smaku: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub kremu balsamicznego
- ½ łyżeczki lekko prażonych ziaren lnu lub sezamu
- 2-3 małe listki bazylii
- Figę natnij od góry (węższy koniec) prawie do końca, na 4 części. W wypadku nieco mniej dojrzałych fig dobrze jest odciąć również sam koniec figi jeśli jest zielony (będzie znacznie mniej słodki i może zepsuć ogólne wrażenie). Tak naciętą figę rozłóż na pół i ułuż na talerzyku, na którym zamierzasz deser serwować.
- Następnie na figę: solidna łyżka jogurtu, na nią łyżka miodu, pół łyżeczki balsamico, równomiernie rozlanego to tu to tam, unikaj nalania go w jedno miejsce (narysuj coś!) i posyp od góry ziarnami lnu lub sezamu (im większa wysokość sypania tym bardziej równomiernie się rozłożą). Zwieńcz danie listkami świeżej bazylii, które idealni nadają się do oczyszczania palety* w trakcie jedzenia, szczególnie jeśli podasz do figi wino!

Oczyszczanie palety, o jakim wspominamy w przepisie, to nic innego jak oczyszczanie kubeczków smakowych co w rezultacie pozwala nam cieszyć się smakiem dania na nowo. Kojarzysz jak czasami przyzwyczajamy się do smagu jedzonej potrawy i dopiero kiedy czegoś się napijemy lub coś “przegryziemy” czujemy smak na nowo? To właśnie to! Inne przykłady oczyszczaczy palety to np.: cytryna, marynowany imbir czy krakersy wodne (te prawie bez smaku).
Może się wydawać, że jedna figa to mała porcja, ale zaufaj nam, całość jest niezwykle satysfakcjonująca i jeśli jedzona (z uwagą i radością), zamiast “żarta” (ostatnio młodzi ludzie w naszym kraju chodzą na “żarełko” zamiast do restauracji! WTF?!) będzie co najmniej wystarczająca. Zwłaszcza jako dopełnienie dwu- lub trzydaniowego posiłku.
Deser świetnie sprawdzi się również w akompaniamencie niewymagającego, mocnego, zdecydowanego wina, jak np. czerwone Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon czy białe Chianti.
Jeśli szukasz inspiracji na więcej deserów bezglutenowych, sprawdź koniecznie nasze bezglutenowe ciasto marchewkowe z bakaliami i przepisy na muffinki słodkie, w tym na popularne szybkie muffinki czekoladowe!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się nim na Facebooku 🙂 Bądź tym, kto ustala pysznościowe trendy wśród Twoich znajomych!