Makaron kukurydziany (bezglutenowy)

makaron-kukurydziany-tytul

Słyszałeś/słyszałaś kiedys o makaronie bezglutenowym? Może używasz w swojej kuchni od dawna? Dla nas makaron kukurydziany to całkowicie nowe odkrycie. Jest – oczywiście – bezglutenowy,  a co do smaku – Anecie smakuje dużo bardziej niż inne bezglutenowe makarony, dla Dawida natomiast nadal króluje bezglutenowa oryginalna włoska Barilla. Jak każdy nowy produkt, którym się zachwycimy, tak i jego, bierzemy dziś pod lupę.

Kolor tego makaronu po prostu zachwyca. Jak widzisz na zdjęciach, jest złoty jak kolby kukurydzy czy promienie słońca. Przygotowywany jest podobnie jak inne makarony. Kukurydza jest mielona na mąkę, a ta, mieszana z wodą stanowi podstawę do przygotowania makaronu. Ten, który mamy, to spaghetti, ale makaron kukurydziany można kupić w różnych formach i kształtach. W smaku makaron kukurydziany jest lekko słodszy od innych makaronów.

Podczas zakupów, polecamy zawsze dokładnie przeczytać na opakowaniu, czy jest to produkt bezglutenowy czy nie. Czasem może zawierać domieszkę jakiegoś składniku lub być wykonywany w fabryce, w której normy sanitarne pozwalają na mieszanie się składników i wtedy nici z czystości i bezglutenowości produktu.

Makaron kukurydziany

Bardzo ważne jest przygotowywanie tego makaronu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Nasze spaghetti numer 5 należy gotować pomiędzy 7 a 8 minut w lekko osolonej wodzie – litr na każde 100g makaronu – i wtedy rzeczywiście jest idealne. Polskie rozgotowywanie i odrzucanie pysznego smaku al dente całkowicie odpada, gdyż brak glutenu ogranicza kleistość tego makaronu. Może się więc szybko zamienić w odrażającą papkę. Z tego samego powodu nie polecamy go jako dodatku do zup, chyba, że przygotowany będzie oddzielnie i zalany zupą podczas podania.

Jeśli natomiast masz ochotę ten makaron zapiec, jest to jak najbardziej możliwe. Sprawdzi się jednak lepiej do sosów bardziej suchych niż wodnistych. Najlepiej też jest go lekko niedogotować tak, by nabrał swoją idealną formę i al dentość w trakcie zapiekania.

Ogólnie, ze względu na opisane wyżej różnice wynikające z gotowania i braku lepkości glutenu, lepiej jest myśleć o makaronie bezglutenowym i wykorzystywać go jako inna wersja dań z kukurydzy niż jako o tradycyjnym makaronie.  Można go użyć wszędzie tam, gdzie normalnie używamy tortilli kukurydzianych czy polenty. W ten sposób mamy możliwość nadania nowej formy znanym daniom. Pomyśl o takich daniach jak burrito decomposed, czyli sosie z mięsa mielonego i pomidorów, czerwonej fasoli, z kawałkami awokado, z odrobiną żółtego sera i z sosem śmietanowym, a wszystko to podane na liściu sałaty.

My jednak skusiliśmy się na bardzo tradycyjne jego użycie i przygotowaliśmy najlepsze spaghetti bolognese. Zapraszamy!

makaron kukurydziany

Zainteresował Cię ten artykuł? Podziel się nim ze znajomymi na Facebooku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.