Przepyszny makaron ryżowy z warzywami świeżymi i sosem imbirowym

Makaron ryzowy z warzywami

Nie wiesz, co przygotować na przepyszny i szybki obiad a w domu masz tylko kilka warzyw? Jeśli do tego masz kilka przypraw, które można wykorzystać w kuchni azjatyckiej, sos sojowy i makaron ryżowy, ten przepis zatroszczy się za Ciebie o resztę – a do tego – czekają na Ciebie prawdziwe przysmaki!

Makaron ryżowy z warzywami ma niewiele wspólnego z tym, co sobie może wyobrazić przeciętny polski zjadacz rozgotowanych warzyw. Nie jest to ani kolejna nudna zupka, ani sos warzywny, gdzie wszystko jest duszone, pozbawione chrupkości, struktury i smaku. Wręcz przeciwnie! Jest pełen życia i smaku, chrupiący i soczysty, radosny i czasami – jak żywy próbuje uciekać z pałeczek.

makaron-ryzowy-z-warzywami-1

Przepyszny makaron ryżowy z warzywami świeżymi i sosem imbirowym
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Surowe, chrupkie, pełne substancji odżywczych i witamin warzywa a do tego lekki ryżowy makaron - świetne danie na obiad lub na kolację. Ale idealnym czyni je dopiero wyśmienity sos imbirowy!
Autor:
Składniki
  • 100g cienkiego makaronu ryżowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • ½ długiego ogórka
  • ½ szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
  • garść liści kolendry
  • opcjonalnie: pół mango
  • SOS IMBIROWY:
  • 1 łyżka sosu tamari bezglutenowego (sos sojowy)
  • 30 ml soku z limonki
  • 2 cm kawalek imbiru
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • ⅓ łyżeczka platkow chilli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 30 gram orzechow nerkowca
  • 1 niepełna lyżeczka oleju sezamowego
  • Sól
Przygotowanie
  1. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu - ugotuj lub wymocz. Potem zahartuj zimną wodą.
  2. Warzywa pokrój w słupki. Poza kapustą - ją poszatkuj. Kolendrę posiekaj na duże kawałki.
  3. Przygotuj sos imbirowy: wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos.
  4. Warzywa wymieszaj z makaronem ryżowym. Polej niewielką ilością sosu. Posyp kolendrą. W razie potrzeby podczas jedzenia dodawaj sobie sosu sojowego.
Wartości odżywcze
Kalorie: 474 Tłuszcze: 30,6g Nasycone: 4,5g Nienasycone: 26,1g Węglowodany: 45,7g Cukry: 7,8g Sód: 445,3mg Błonnik: 4,2g Białka: 6,3g Cholesterol: 0g

Makaron ryżowy z warzywami

To, jakich warzyw użyjesz do tego dania zależy od Ciebie. Nie bój się też łączyć warzyw z owocami – szczególnie mango będzie świetnym wyborem. Także proporcje, w jakich warzywa podasz, zależą w pełni od Ciebie. My podajemy takie, jakie smakują nam najbardziej, ale Ty masz przecież własne upodobania.

Bardzo możliwe, że po posiłku zostanie Ci pewna ilość sosu. Sos imbirowy możesz  przechowywać w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innego dania azjatyckiego lub do sałatek.

Makaron ryzowy z warzywami

Podoa Ci się ten przepis? Jak zwykle zachęcamy do podzielenia go na Facebooku!

A czy jesteś już na naszej liście i masz pewność, że żaden przepis Cię nie ominie? Możesz się zapisać zupełnie za darmo – po prostu zostaw maila w okienku poniżej. Witamy!

2 thoughts on “Przepyszny makaron ryżowy z warzywami świeżymi i sosem imbirowym

  1. Na jutro mieliśmy w planach rybę w mojej ulubionej wersji z porem, ale dałam sie przekonać na eksperyment ( dla mnie ) na rybę z imbirem. Wasz blog akurat ” przyleciał” w momencie kiedy w myslach dobierałam składniki do imbiru. Jako że kuchnia azjatycka to dla mnie nie jest codzienność zaczęłam wysilać komórki mózgowe. Z tego co wyczytałam, a Wy widzę się znacie, wytypowane przeze mnie składniki są trafione 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oceń ten przepis:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.