Nie wiesz, co przygotować na przepyszny i szybki obiad a w domu masz tylko kilka warzyw? Jeśli do tego masz kilka przypraw, które można wykorzystać w kuchni azjatyckiej, sos sojowy i makaron ryżowy, ten przepis zatroszczy się za Ciebie o resztę – a do tego – czekają na Ciebie prawdziwe przysmaki!
Makaron ryżowy z warzywami ma niewiele wspólnego z tym, co sobie może wyobrazić przeciętny polski zjadacz rozgotowanych warzyw. Nie jest to ani kolejna nudna zupka, ani sos warzywny, gdzie wszystko jest duszone, pozbawione chrupkości, struktury i smaku. Wręcz przeciwnie! Jest pełen życia i smaku, chrupiący i soczysty, radosny i czasami – jak żywy próbuje uciekać z pałeczek.
- 100g cienkiego makaronu ryżowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 papryka
- ½ długiego ogórka
- ½ szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
- garść liści kolendry
- opcjonalnie: pół mango
- SOS IMBIROWY:
- 1 łyżka sosu tamari bezglutenowego (sos sojowy)
- 30 ml soku z limonki
- 2 cm kawalek imbiru
- 80 ml oliwy z oliwek
- ⅓ łyżeczka platkow chilli
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 30 gram orzechow nerkowca
- 1 niepełna lyżeczka oleju sezamowego
- Sól
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu - ugotuj lub wymocz. Potem zahartuj zimną wodą.
- Warzywa pokrój w słupki. Poza kapustą - ją poszatkuj. Kolendrę posiekaj na duże kawałki.
- Przygotuj sos imbirowy: wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos.
- Warzywa wymieszaj z makaronem ryżowym. Polej niewielką ilością sosu. Posyp kolendrą. W razie potrzeby podczas jedzenia dodawaj sobie sosu sojowego.

To, jakich warzyw użyjesz do tego dania zależy od Ciebie. Nie bój się też łączyć warzyw z owocami – szczególnie mango będzie świetnym wyborem. Także proporcje, w jakich warzywa podasz, zależą w pełni od Ciebie. My podajemy takie, jakie smakują nam najbardziej, ale Ty masz przecież własne upodobania.
Bardzo możliwe, że po posiłku zostanie Ci pewna ilość sosu. Sos imbirowy możesz przechowywać w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innego dania azjatyckiego lub do sałatek.
Podoa Ci się ten przepis? Jak zwykle zachęcamy do podzielenia go na Facebooku!
A czy jesteś już na naszej liście i masz pewność, że żaden przepis Cię nie ominie? Możesz się zapisać zupełnie za darmo – po prostu zostaw maila w okienku poniżej. Witamy!
Na jutro mieliśmy w planach rybę w mojej ulubionej wersji z porem, ale dałam sie przekonać na eksperyment ( dla mnie ) na rybę z imbirem. Wasz blog akurat ” przyleciał” w momencie kiedy w myslach dobierałam składniki do imbiru. Jako że kuchnia azjatycka to dla mnie nie jest codzienność zaczęłam wysilać komórki mózgowe. Z tego co wyczytałam, a Wy widzę się znacie, wytypowane przeze mnie składniki są trafione 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Smacznego! Koniecznie daj znać, jak smakował efekt końcowy! 🙂